România de mâine și alegerile de alaltăieri

Cristian Curte
Au trecut și alegerile acestea.

Unii au jubilat, alții au plâns. Puțini se gândesc să analizeze și altceva, în afară de victoria PSD și înfrângerea PNL. Cu excepția cole­gilor de la "Vice", nu am văzut niciun articol în presa quality (că așa îi place să se numească, deși nu mai are calitate de mult), despre motivul absenteismului tine­rilor. Desigur, s-au găsit câțiva băgători de seamă, că spe­cialiști găsești, dacă e vorba să dai cu o piatră. Așa am aflat că tinerii sunt debusolați și fără repere, placă veche, deja gău­rită, sau că, vezi Doamne, fie o duc bine pe banii pă­rinților, fie prea rău și se gândesc să plece afară, caz în care nu au de ce să se intereseze de țară. Ei bine, colegii de la "Vice", revistă dedicată puștimii, au mers după ti­neri prin cămine și au încercat să stea de vorbă cu ei, ca să afle ce e în capul lor. Ei bine, deși poate nu vă vine să credeți, să știți că ei au surprinzător de multe în cap. Iar absenteismul lor de la vot s-a datorat, în primul rând, unei prevederi administrative bizare, care i-a împiedicat să își exercite acest drept: noul regulament electoral ne-a cerut să mergem să vo­tăm doar în județul de reședință. Atât! Listele supli­mentare, care în trecut permiteau celor care călătoreau sau nu aveau viză de flotant să voteze oriunde, au fost desființate. Nu știu de ce, de vreme ce traseismul elec­to­ral, așa numitul vot multiplu, nu a mai fost posibil, pentru că verificarea CNP-ului s-a făcut, de data aceasta, electronic (Slavă Domnului, un mare pas înainte!). Așa că studenții ar fi trebuit, ca să pună ștampila, să meargă acasă. Câteva ore dus, câteva ore întors, chiar înainte de vacanța de sărbă­tori când, oricum, ar fi trebuit să facă acest drum. Puneți-vă în pielea lor. Ați fi bătut căile ferate române, chiar și cu bilet gratuit, pentru așa ceva? Încă un amănunt: jurnaliștii cu pricina i-au întrebat pe ti­neri cu cine ar fi votat? Majoritatea au spus că ar fi mers pe mâna USR. Dar, țeapă, USR nu a organizat ale­gerile, așa că mai au de așteptat.
La final, un pont: soția unui amic, elvețiancă get-beget și mutată în România, votează mereu din România la ale­gerile din Țara Cantoanelor, pe internet. Da, e chiar atât de simplu! și, dacă tot s-au stors politicienii noștri de câ­te­va mii de tablete, ca să verifice CNP-urile în sistem elec­tronic, poate că, cine știe, peste patru ani, se trezesc și ei și implementează sistemul elvețian. În felul acesta, nu vor vota foarte ușor doar tinerii din România, ci și tot poporul din diaspora. Dar poate că nu se vrea asta?
P.S. Nici eu nu am putut vota. Fiind cu familia în de­pla­sare în Harghita, ne-am trezit că ar fi trebuit să con­duc, o oră și jumătate eu, și patru ore soția, ca să ne exer­ci­­tăm dreptul cu pricina, în onor județele de reședință. Așa că am ridicat amărâți din umeri și... am sărit aceste ale­­geri. La viitoarele, ne vom pregăti din timp de călă­torii.