Pielea și frigul

Redactia
- Cum se îngrijesc femeile din țările nordice -

Pentru ca pielea dvs. să n-o pă­țeas­că atunci când termome­trul co­boa­ră sub zero grade, e cazul să luați de ur­gență măsuri. Și cine să vă ajute, dacă nu expertele în frumu­sețe din țările vecine cu Cercul Polar, specialiste în lupta cu fri­gul și gerul? Sfaturi de folos din Fin­landa, Cana­da, Rusia și Islanda.

Finlanda
Saună și mușețel

Pentru frumoasele blonde cu ochi al­baștri de pe malul golfului Finic, iarna în­seamnă saună. Finlandezele prac­tică în masă baia de aburi, care elimină toate toxinele depozi­tate în piele, redându-i aces­teia rezistența la frig și elas­ti­citatea. Un alt pariu câș­ti­gat de ele e mu­șețelul, pe care îl con­sideră un aliat.
Iată o mască nordică re­comandată pentru tenul ciu­pit de frig: 2 linguri de ulei aro­mat de mușețel (îl puteți ob­ține și acasă, turnând untdelemn de floarea-soarelui sau măsline pes­te flori uscate, vârâte într-o sticlă până la gât) se amestecă bine cu un gălbenuș crud și câteva pică­turi de suc de lămâie. Se aplică pe față, se lasă 20 de minute, apoi se spală.
Pentru pielea gâtului, vătămată de gulerele paltoanelor și fulare: 100 g flori uscate de mușețel se amestecă cu 100 g untură de porc (osânză) to­pită (să nu fie prea fierbinte), se apli­că pe gât și se pune deasupra o com­presă cât mai caldă (un prosop în­muiat în apă fierbinte și apoi stors).

Islanda
Ulei de pește și mușchi de piatră

Când e vorba de îngrijirea pielii, is­lan­dezele recurg la untura de pește, pe care o folosesc atât pe cale in­ter­nă, cât și externă. Prezentă și în far­maciile românești (sub formă de ge­lule sau ca atare), nu aveți decât să aplicați ule­­iul de pește pe față (cu excepția persoanelor cu tenul gras), pe gât, pe decolteu și pe mâini. Dacă mirosul vă su­pără, în­corporați uleiul într-o cremă ușor parfumată, a­dău­­gând și 2-3 picături de lămâie. Efec­tul e garantat.
Mușchiul de piatră (de Islanda), recomandat și în paginile revistei noastre pen­tru virtuțile sale în afec­țiu­nile respiratorii, face par­te, de aseme­nea, din pano­plia cos­me­­ticii islan­deze. Com­presele cu infuzie obți­nută din­tr-o lingu­riță de plantă opărită cu doar ju­mătate de cană de apă au da­rul să protejeze pielea de uscă­ciune, iri­tații și cuperoză.

Rusia
Minunea cu fructe roșii: păducelul

Rusoaicele se apără de ger cu... păducel. Fructele lui sunt bogate în vita­mi­nele A, C și E, în substanțe mi­nerale și să­ruri. Știința confirmă: pă­ducelul fa­ci­litează închiderea rănilor, înmoaie pielea uscată, o protejează de îmbătrânirea timpurie. Uleiul de păducel este o bine­fa­cere naturală pentru pielea uscată și iri­tată, vătă­mată de frig. Tinctura de păducel (se găsește și în farmacii, și la maga­zinele naturiste) amestecată cu o cre­mă de față face și ea minuni. De ase­me­nea, dacă în loc să vă clătiți di­mineața și seara cu apă veți folosi o infu­zie de flori și frun­ze de păducel, pielea va că­pă­ta o protecție na­turală îm­potriva a­gen­­ților agresivi din ex­te­rior: frig, dar și poluare.