RODICA CULCER despre... "NATO nu slăbește granița sa de la Est"

Redactia
- Cât de credibilă este teoria lansată în mass media potrivit căreia, în noul context interna­țio­nal, susținerea UE și SUA pentru DNA și pro­cu­rorul șef Laura Codruța Kovesi va slăbi, per­mițând PSD să contracareze legislativ și insti­tuțional lupta anticorupție din România?

- Cred mai degrabă că este vorba de speculații, promovate mediatic pentru a crea senzația de ine­vitabilitate a marșului împotriva DNA, pe care Sebastian Ghiță, Traian Băsescu, Dan Adamescu și Liviu Dragnea l-au pornit încă din campanie, din motive care țin de dosarele lor sau ale familiei lor. Atacurile lui Ghiță și Băsescu au fost dublate și de o campanie (slabă) în exterior, prin câteva ar­ticole dubioase, care par a fi plătite de aceleași per­sonaje care au scos din buzunar aproape un milion de lire sterline pentru a finanța operațiunea Black Cube. Efectul lor a fost însă nul la nivelul Comisiei Europene, al cărei președinte, Jean Claude Juncker, a cerut deja guvernului Dragnea-Grindeanu să con­tinue lupta anti-corupție. Ur­mea­ză, de altfel, o nouă evaluare în cadrul MCV, care nu cred că va fi ridicat doar pentru că Liviu Dragnea își dorește acest lucru. Monica Macovei rămâne mult mai credibilă decât el la Bruxelles. Totodată, este greu de crezut că Statele Unite vor deveni dintr-odată sprijinitoare ale corupției în România, de dragul colaborării cu Putin. În tot cazul, NATO sigur nu va tolera măsuri de slăbire a statului de drept la granița sa de Est. În sfârșit, de ce s-ar decredibiliza de bună voie UE și NATO, permițând o slăbire a luptei anti-corupție într-o țară cu o reputație destul de proastă pe plan inter­național? Ambele organizații ar avea mai mult de pierdut dacă România o ia pe urmele Ungariei lui Orban și Poloniei lui Iaroslaw Kaczynski. Până la urmă, poate că președintele Iohannis, care susține ferm lupta anti-corupție și statul de drept, știe ce­va mai multe despre intențiile UE și NATO decât Liviu Dragnea. Nu credeți?

- PSD a pornit un adevărat război împotriva guvernului Cioloș, căruia îi impută o lipsă de 10 miliarde de lei în buget. Care este substratul aces­tui demers?

- În primul rând, este mai simplu să dai vina pe "greaua moștenire" a guvernului precedent decât să recunoști că Victor Ponta și ministrul său de finanțe, Eugen Teodorovici, au anticipat veni­turi bugetare mai mari decât puteau fi realizate. Cele 10 miliarde de fapt nu lipsesc: ele nu au in­trat niciodată în buget, pentru că nu au fost înca­sate, ci doar estimate eronat. Dacă intrau în buget și nu se regăseau în cheltuieli s-ar fi putut, în­tr-adevăr, vorbi de o lipsă inexplicabilă, dar nu s-a în­tâmplat așa. PSD are nevoie de o ex­pli­cație pen­tru măsurile nepo­pulare pe care va fi obli­gat, pro­ba­bil, să le ia, nu peste multă vreme, pen­tru fi­nan­țarea generozității ma­nifestate ime­diat după ale­geri față de pensionari, bugetari și alte categorii. Totodată, punerea la zid a gu­ver­nului tehnocrat re­prezintă o diversiune utilă pen­tru PSD, ofe­rin­du-i un adversar artificial, cu care se luptă de pe po­­ziții de forță, cu toată demagogia de care dis­pu­ne, într-o operațiune de imagine din cele mai ci­nice. În sfârșit, războiul anti-Cioloș este menit să slă­beas­că - tot în planul imaginii - și pozi­ția pre­șe­­­din­telui Iohannis, care a susținut gu­vernul teh­no­crat, și care enervează acum PSD, cerându-i să explice, cu cifre, cum va finanța recentele mă­suri de creș­teri salariale și reduceri de taxe și im­pozite. Pe scurt, avem de a face cu o manipulare. Nu este pri­­ma din partea lui Liviu Dragnea. Și nici ultima.