Ateroscleroza

Redactia
Anghinare (Cynara scolymus)

Infuzie din o lingură plantă uscată și mărunțită peste care se toarnă 500 ml apă în clocot. Se lasă vasul acoperit 15-20 de minute. Se strecoară. Se bea dimineața, pe stomacul gol, și se stă culcat pe partea dreaptă 30 de minute. Tratamentul se mai aplică în cadrul aceleiași zile, cu 1/2 oră înaintea meselor principale.

Cătină albă (Hippophäe rhamnoides)

* Consum - se mănâncă 6 linguri fructe proas­pete de 3 ori pe zi (2 linguri dimineața, 2 linguri la prânz, 2 linguri seara). Fructele se sfărâmă bine în gură și apoi se înghit, fără a se bea apă după ele.
* Consum - se mănâncă 2 linguri de fructe pe zi, ținute în miere, timp de cel puțin 2 luni. Fructele se culeg, se pun în borcan de 800 ml și peste ele se toarnă miere. Se căpăcește și se lasă la întuneric. Se desface după circa 3 luni și se folosesc.
* Cidru din 400 g fructe uscate de cătină sau 1,500 kg fructe proaspete la 10 litri apă și 3 kg zahăr. Se lasă la fermentat 20 de zile, într-o damigeană cu dop de fermentație pentru eliminarea dioxidului de carbon. După fermentație se trage în sticle și se astupă bine. Se iau zilnic circa 50 ml.
* Decoct din 10 g fructe zdrobite la o cană (200 ml) cu apă. Se fierbe 2-3 minute. Se strecoară. Se îndulcește cu miere. Se bea conținutul a două căni pe zi.
* Ulei de cătină. Se iau câte 1-2 lingurițe, de trei ori pe zi, după fiecare masă.

Coacăz negru (Ribes nigrum)

* Infuzie din 2 lingurițe de frunze uscate și mă­runțite, peste care se toarnă o cană (200 ml) cu apă în clocot. Se lasă acoperită 15 mi­nute. Se stre­coară. Se bea conținutul a trei căni pe zi înainte de mese.
* Infuzie din o linguriță fruc­te us­cate peste care se toar­nă o cană (200 ml) cu apă în clo­cot. Se lasă acoperită 20 de mi­nute. Se strecoară. Se bea conținutul a 2-3 căni pe zi.

Mărar (Anethum graveolens)

Infuzie din 1-2 lingurițe frunze și tulpini uscate și mărunțite la o cană (250 ml) cu apă în clocot. Se lasă acoperită 15-20 de minute. Se strecoa­ră și se bea conținutul a 1-2 căni pe zi.

Secară (Secale cereale)

Decoct din 1 lingură boabe la o cană (250 ml) cu apă. Se fierbe 10-15 mi­nute. Se lasă acoperită 15 minute pen­­tru a se răci până la călduț. Se stre­coa­ră. Se bea conținutul a 2-3 căni pe zi.

Usturoi (Allium sativum)

* Tinctură obținută după rețeta din me­di­­cina tradițională chineză: 350 g bulbi de usturoi se pisea­ză, se amestecă cu 200 ml alcool concen­trat (70°). Se lasă 10 zile la macerat în loc răcoros. Se stre­coară (filtrează), după care se lasă 3 zile la lim­pezire prin decantare. Se păstrează în sticluțe brune, astupate cu dop, la temperatură moderată. Doza se administrează prin picături, după următoa­rea schemă: se pornește de la 1 picătură în dimi­neața primei zile și se ajunge la maximum de 15 picături în seara zilei a 5-a, când se începe des­creș­terea nu­mă­rului de picături; se continuă până în ziua a 10-a când se ajunge iar la 1 picătură. În ziua 11 se admi­nis­­trează doza de atac constituită din 25 picături (di­mineața, prânz, seara). În ziua a 12-a se reia la fel ca în prima zi. Tratamen­tul se face con­tinuu, con­form schemei, timp de câteva luni, până la termina­rea tinc­turii. Cantitățile menționate se iau cu 20-30 mi­nu­te înainte de mese, în 50 ml lapte sau apă za­harată. Efectul în boala hipertensivă și atero­scleroză se păstrează 3-5 ani.
* 4-5 căței de usturoi se curăță de pielițe, se taie sub forma pastilelor de paracetamol și se înghit cu 2 ore înainte de a mânca, și cu 2 ore după ce s-a mân­cat. Cura se ține 15 zile da și 15 zile nu.

Prof. CONSTANTIN PÂRVU