Leacurile de iarnă ale pădurii

Ilie Tudor
Iarna, sub zăpadă, pădu­rea es­te vie, iar ar­borii și arbuș­tii au o putere te­rapeutică im­­pre­sio­nantă, deși sunt în­tr-o aparentă stare de somn. Când se îmbolnăveau iarna, stră­moșii noștri știau să se folosească de această farmacie a pădurii, păs­tra­tă intactă sub nămeți. Ei cunoșteau copacii după scoarță, știau să le gă­sească fructele sub stratul de pro­moroacă, să le folosească rădă­cinile, să le prepare mugurii. Să mergem și noi, măcar cu gândul, pe cărările pă­durii și să aflăm câte­va dintre tainele ei vindecătoare.

Bradul
(Abies alba)


Simbol al sărbătorilor de iarnă, bra­­dul este și un mister al lumii bo­tanice. Acum, când natura este în amor­țire, anesteziată de gerurile as­pre ale iernii, în "laboratoarele" ace­lor de brad, veș­nic verzi, sunt sinte­ti­zate can­tități impresionante de sub­stanțe vindecătoare (mai ales uleiuri vo­latile), care tratează o sume­denie de boli. (Nu degeaba e so­cotit bradul simbolul vieții eterne.)
* Rășina de brad se culege de pe trunchiuri cu ajutorul lamei unui cuțit, apoi cristalele parfu­mate se pun într-un vas de sticlă închis ermetic, ca să nu se eva­pore uleiurile eterice. De la un cioban bătrân din munții Sibiului, Babu Nițu, am aflat câteva rețete extrem de valoroase cu rășină de brad:
* Dacă un om sau un animal se lovește, atunci se ia rășină, se pune pe din două cu seu și se topește la foc mic, după care se lasă la răcit. Cu un­soarea ungeți lovitura sau vânătaia și numaidecât se vin­decă, mai repede decât cu doctoriile de la oraș.
* Dacă-i rană cu sânge, atunci se pune rășina în rachiu tare și se lasă la dospit, iar cu leacul ăsta se spală rana, care se închide numaidecât și se vin­decă fără să coacă.
* Contra ciocurilor reu­ma­tice, rășina se încăl­zește tare, dar nu cât să ardă pielea, apoi se pune pe locurile afectate de la pi­cioare. Pe deasupra se leagă cu pânză și se ține așa, cam la vreo jumătate de zi. Se pune leacul acesta în fiecare zi, vreme de o lună-două, și ciocurile se "to­pesc". Mulți oameni au scăpat, cu tratamentul cu rășină de brad, de ope­rații grele.
* Cetinile de brad (adică ramurile cu tot cu ace) se folosesc mai ales sub formă de băi, care se prepară astfel: se mărunțesc bine cetinile de brad cu un cuțit cu lama zimțată, după care 5 mâini de plantă mărunțită se pun la macerat în doi litri de apă, la tem­peratura camerei, vreme de 8-10 ore (de dimineața până după-amiază). Pre­paratul se stre­coa­­ră, maceratul rezultat punându-se deoparte. Plan­­ta rămasă se pune în alți doi litri de apă clo­co­tită și se lasă să stea acoperită până se răcește, după care se fil­trea­ză. În final, se combină cele două pre­parate (maceratul și infuzia răcită), care se vor pune în apa din cadă, ce va fi la o temperatură de 38-39 de grade Celsius. Baia de plante durează 20-30 de minute, după care pacientul se va usca puțin prin tam­ponare cu pro­sopul și va rămâne să se odih­neas­că la loc foarte călduros, vreme de ju­mă­­tate de oră. Această procedură se face de 1-3 ori pe săptămână. Cu băi cu cetini de brad se tratează durerile articu­lare, insomnia, sensibilitatea ex­cesivă la răceli.

Pinul
(Pinus sylvestris, P. nigra)


Se folosesc, întocmai ca și la brad, rășina și cetinile sale, care au calități terapeutice excepționale:
* Cetinile de pin. Se fac 2-3 băi cu cetini de pin pe săp­tămână (prepa­rate la fel ca bra­dul), pen­tru trata­rea u­nor boli respi­ratorii cro­nice cum ar fi: bronșita, bron­șita ast­ma­tiformă, pneu­mo­niile recidi­van­te. De ase­me­nea, băile fierbinți cu ce­tini de pin sunt un exce­lent re­mediu rapid și con­tra cistitei acute.
* Rășina de pin are calități antiin­fec­țioase foarte puternice. Se prepară sub for­mă de tinctură, din 5 lin­guri de rășină com­binate cu o jumă­tate de pahar (100 ml) de alcool de 90-96 de grade. Se pun într-un vas cu capac etanș. Preparatul se lasă la ma­ce­rat 5 zile, agitându-se de 3 ori pe zi, după care se filtrează. Contra cisti­tei sau a cistitei sângerânde, se admi­nistrează câte o linguriță din acest remediu, de 4 ori pe zi, pe lângă băile cu cetini de pin. Extern, tinctura vindecă rănile (are efect cicatri­zant) și eczemele infecțioase.

IENUPĂRUL
(Juniperus communis)


De la ienupăr se folosesc iarna fructele, care se pot culege și de sub zăpadă, ele rezistând la cele mai năpraznice geruri. Bacele de ienupăr coapte au o culoare violacee, un gust dul­ceag-amărui și un pregnant miros de rășină. Sunt un leac vegetal ex­trem de pu­ter­nic, care se folo­sește deo­po­trivă în bo­lile trupului și ale sufletului.
* Tinctura de boabe de ie­nupăr. Se ma­cină cu râș­nița electrică de ca­fea sau se mă­runțesc în piuă 100 g de boabe de ienupăr, apoi se pun cu o jumătate de litru de alcool de 70-80 de grade într-o sticlă închisă ermetic. Se aș­teaptă o săptă­mână, după care ames­te­cul se fil­trează, iar tinctura rezul­tată se tra­ge în sticluțe mici, închise la culoare. Se administrează câte 1-2 lingurițe di­mineața și seara, contra retenției de lichide în corp. În cazul infecțiilor re­nale (pielită, pielonefrită, ne­frită etc.), se iau 4 lingurițe de pre­parat zilnic. Aceeași doză e valabilă și pentru eliminarea cal­culilor renali (este un diu­retic foarte puternic).
* Cura cu boabe de ienupăr - se face progresiv, luând în prima zi o singură boa­bă, care se mestecă bine și apoi se în­ghite. În a doua zi se iau două boabe ș.a.m.d., până se ajunge la 21 de boabe pe zi, după care canti­tatea de ienupăr ingera­tă zilnic se re­duce cu câte o boabă pe zi, până se ajunge la zero. Cura are o eficiență do­vedită contra stărilor de anxietate, de depresie, de in­sta­bilitate emoțională. Este folosită și con­tra enteritelor și coli­telor, pre­cum și a sindromului en­tero-renal.

Salcia
(Salix alba, S. caprea, S. babylonica)


Scoarța de salcie este "părintele" celui mai folosit medicament din lume (mai ales în sezonul rece) - aspirina. La noi în țară cresc nu mai puțin de șai­sprezece specii de sal­cie, de la sal­cia albă, care ajunge la o înălțime de peste 20 de metri, până la sălciile de nisipuri, care nu ating nici jumătate de metru înălțime. Cel mai frecvent întâlnite sunt sălciile albe (Salix alba), salcia căprească (Salix caprea) și salcia pletoasă (Salix babylonica), toate cu proprietăți terapeutice similare. A­cum, iarna, scoarța lor se cioplește de pe ramurile tinere (cu răbdare, pen­tru că nu se desprin­de prea ușor) și se prepară sub formă de de­coct. Se pun două lingurițe de pulbere de scoar­ță uscată și măci­na­tă într-un pa­har de apă și se la­să la ma­ce­rat vre­me de 6-8 ore, la tem­pe­­ra­tura ca­­me­rei, după ca­­re se stre­coa­ră. Ex­tractul ob­ți­nut se pune deoparte, iar planta ră­masă du­pă filtrare se fierbe cu încă un pahar de apă, vreme de 15 minute, după care se lasă să se răcească. În final, se combină cele două extracte, iar pre­pa­ratul obținut se va adminis­tra pe par­cursul unei zile. Este foarte eficient pentru tratarea stărilor gri­pa­le, dimi­nuând febra, senzația de vertij, dure­ri­le de cap și durerile mus­culare. De ase­menea, o jumătate de litru din acest ex­tract de scoar­ță de salcie, admi­nistrat vreme de două luni, este un excelent adjuvant în tratarea trom­bo­flebitei și a trom­bozelor în general.

Plopul
(Populus nigra, P. hybrida)


Puțini știu că mugurii de plop în­cep să se dezvolte încă din lu­nile ge­roase de iarnă, când por­nesc să se um­fle pe ramuri, cres­când greu per­cep­tibil, dar conti­nuu. Sunt numiți și "pro­polis ve­getal", fiind atât ma­teria primă din care albi­nele extrag acest produs al stu­pu­lui, dar a­vând ei înșiși pro­prietăți medi­cinale si­mi­lare cu cele ale propolisului. Cea mai eficientă formă de adminis­tra­re a mugurilor de plop este sub formă de tinctură, care se obține ast­fel: mugurii proas­păt culeși se usucă vreme de 7-10 zile pe calo­ri­fer, după care se macină cu râșnița de ca­fea, așa încât să se obțină o pulbere. Se pun într-un borcan cu fi­let 15 lin­guri rase de pul­bere, peste care se ada­ugă 200 ml de alcool ali­men­tar de 90 de grade. Se închide bor­canul er­me­tic și se lasă la ma­ce­rat vre­me de două săp­tă­mâni, timp în care se agi­tă zil­nic, după ca­re se fil­trea­ză. Tinc­­tura rezul­tată va fi pusă în sti­cluțe mici, în­chise la cu­loare. Se ad­mi­nis­­trea­ză de pa­tru ori pe zi câte 50 de pică­turi puse pe pu­țină pâine us­c­ată sau în mie­re, pentru: în­tă­rirea imuni­tății, com­ba­te­rea durerilor de gât, eli­mi­na­rea in­fec­țiilor de pe traiectul di­ges­tiv. Ex­tern, se aplică pentru tra­ta­rea arsu­rilor și pentru cicatrizarea este­tică a rănilor.

Cătina
(Hippophae rhamnoides)


Fructele de cătină rămân eroic pe ramuri, de la primele geruri, și până în mijlocul pri­măverii. La tempera­turi de -40 de grade, ele nu își pierd capacitatea de germinare, ba și mai mult, își intensifică procesele de sin­teză ale anumitor vitamine extrem de utile. Puține plante medicinale se pot compara ca putere vindecătoare cu fructele portocalii ale cătinei. Culese și mărunțite (cu un mixer sau chiar cu ma­șina de tocat carne), ele se ames­tecă în proporție egală cu miere, obți­nându-se o pastă bogată în vitamine și minerale, fo­lo­sită pentru tra­tarea răce­li­lor și a com­plicațiilor lor, a colitei de putre­fac­ție, a indiges­tiei, a avi­ta­­mi­no­zei. Us­ca­te și mă­cinate sub for­mă de pul­bere (4 lin­gurițe pe zi), se iau ca reîn­ti­neritor și revigo­rant. Din uleiul ob­ținut din coaja fruc­telor de căti­nă se ad­mi­nis­trea­ză câte 30-50 de picături pe zi contra bolilor vas­cula­re (atero­scle­roză, fragilitate vas­cu­lară), contra bolilor de pie­le (che­rato­ză senilă, psoriazis, eczeme infec­ți­oase și alergice). Uleiul de cătină se mai apli­că și extern, întinzându-se pe piele, pentru a o proteja de frig și de ra­diațiile ul­tra­violete reflectate din zăpadă.