Răspuns pentru AURORA, F. AS nr. 1240 - "Sufăr de candidoză vaginală din copilărie"

Redactia
Dr. RAREȘ SIMU - Centrul de Sănătate și Viață "Armonia", București, Strada Italiană nr. 13, parter, ap. 3, tel. 0766/29.84.58

Cauze psihologice
Candidoza reprezintă o problemă din ce în ce mai acută în zilele noastre. Din punct de vedere psiho-emoțional, cauzele care duc la apariția și la persistența candidozei, indiferent de localizare, țin de un conflict interior. În majo­ ritatea cazurilor, el apare la cei care nu au foarte multă încredere în pro­pria persoană și caută în permanență să fie ghidați de către cineva mai pu­ternic psihoemoțional. Candidoza genitală apare de multe ori la femeile care au fost rănite emoțional într-o relație cu un bărbat. Această slăbiciune emo­țională se manifestă printr-o lipsă de încredere în propria feminitate. Aceste persoane își blochează emoțiile puternice pe care le au și refuză să se ma­nifeste în concordanță cu aces­tea. Motivul care stă în spatele acestui comportament este frica de a nu fi rănite din nou, convingerea că nu merită să fie iubite așa cum sunt cu adevărat. Din această cauză, nu se deschid emoțional și nu își arată ade­văratele senti­men­te, adevărata persona­litate, nu comunică la mo­dul real cu cei din jur și mai ales cu persoanele de sex opus. De multe ori, candidoza apare la începutul unei noi relații de cuplu, tocmai din aceste motive.
Ce trebuie făcut în toate aceste situații? Trebuie redobândită încre­derea în forțele proprii, în așa fel încât persona­litatea celui în cauză să se poată manifesta plenar. Trebuie să își redo­bândească respectul de sine și să îi lase pe cei din jur să îi vadă așa cum sunt ei cu ade­vărat, fără frica de a fi judecați, de a fi des­con­siderați.

Cauze medicale
Din punct de vedere strict medical, una dintre principalele cauze ale candidozei o reprezintă folo­sirea excesivă a antibioticelor care acționează și asupra florei microbiene bune a organismului (eu­biota) ce face parte integrantă din sistemul imun. Candida există în mod normal în compoziția eubio­tei, doar că într-o proporție foarte mică, fără să producă nici o manifestare. Atunci când se admi­nistrează un antibiotic, acesta distruge și o parte din eubiotă, fără să acționeze asupra candidei, care începe să se dezvolte și să ocupe "locul" gol rămas. Acest fenomen se produce de câte ori se adminis­trează un antibiotic, la nivelul tuturor zonelor orga­nismului care vin în contact cu exteriorul și unde există floră microbiană: piele, nas, gât, gură, intes­tin, vagin. Cu cât se administrează mai des și pe o perioadă mai lungă un antibiotic, cu atât flora mi­crobiană se dereglează mai tare și cu efecte mai grave. Altă cauză răspunzătoare de infecțiile cro­nice cu candida constă în scăderea imunității, fie în general, fie la nivel local, zone unde se dezvoltă apoi candida. În principiu, bolile cronice grave sunt răspunzătoare de scăderea imunității: boli hepatice, cardio-vasculare, pulmonare, infecțioase, imunolo­gice. La nivel local, cauzele infecției cu candida sunt reprezentate de afecțiuni prezente în zonele unde se dezvoltă candida, de o igienă deficitară sau, dimpotrivă, excesivă, care duce la perturbarea flo­rei microbiene locale. De exemplu, în zona genita­lă, prin utilizarea unor produse de igienă în exces, se poate modifica pH-ul vaginal, cu favorizarea ulterioară a dezvoltării candidei, care există în can­tități foarte mici în flora vaginală.

Manifestări
În zona afectată de candida apare senzația de arsură, mâncărime, roșeață și se remarcă prezența unor depozite sau a unor secreții albicioase. Lo­calizarea în zona genitală poate să aibă impact asupra activității sexuale, deoarece poate influența lubrifierea vaginală, cu apariția durerii la contactul sexual. Când candida se fixează la nivelul tubului digestiv, ea poate avea impact asupra digestiei, cu balonări, gaze în exces, dureri, arsuri, apariția tul­bu­rărilor de tranzit, în special diaree cronică. A­tunci când candidoza este extinsă, ea poate să pro­voace manifestări generalizate, care nu țin de infec­ția locală, ci de impactul pe care candida îl are asu­pra întregului organism. Aceste situații apar atunci când dezechilibrele psihoemoționale de care amin­team sunt foarte puternice. În aceste cazuri apa­re slăbirea nejustificată în greutate, stări de ame­țeală, oboseală cronică, dificultăți de concen­trare, prurit (mâncărimi) generalizat, erupții cuta­nate, eczeme cronice, urticarie cronică, dureri arti­culare și mus­culare difuze, tulburări de somn sau chiar stări de-presiv-anxioase. Sigur că pentru a sta­bili candida drept posibilă cauză pentru această simp­tomato­logie, trebuie excluse o serie de alte afecțiuni care se pot manifesta la fel, tocmai pentru că aceste simp­tome fiind sistemice nu sunt spe­cifice.

Cum se poate scăpa de infecția cu candida?
În primul rând, trebuie rezolvate acele dezechi­li­bre psihoemoționale de care aminteam mai sus. Trebuie evitate, de asemenea, tra­tamentele cu antibiotice, sau atunci când nu se poate evita adminis­trarea lor, ea trebuie dublată de su­plimente alimentare care să prote­jeze și să refacă flora microbiană. O altă categorie de medicamente care favorizează infecția fungică este reprezentată de derivatele pe bază de cortizon. Acestea trebuie evitate atât în administrare sistemică (oral sau injectabil), cât și topică (local, sub formă de creme, geluri, ovule sau, în cazul astmului sau al rinitei cronice, spray-uri).

Regimul alimentar
Un alt aspect important în lupta cu candida este regimul alimentar, care trebuie asociat la orice tip de tratament. Atunci când manifestările candidozei sunt puternice, se recomandă un regim strict, pentru o perioadă de câteva luni, uneori până la 6 luni. Tre­buie excluse toate alimentele care duc la acidifierea organismului. Din această categorie fac parte laptele integral și produsele lactate, dulciurile - mai ales cele cu zahăr rafinat, sucurile, mai ales cele carbogazoase, carnea procesată, produsele făinoa­se, mai ales cele care conțin și drojdie, ciupercile și fructele dulci. Alimentele consumate în această perioadă trebuie să fie cât mai proaspete, iar mân­carea gătită să nu fie consumată mai multe zile la rând. Ca o parte componentă a regimului alimentar este recomandat regimul Oshawa nr. 10, în care, timp de 10 zile, se consumă doar patru tipuri de ce­reale integrale: grâu, hrișcă, orez și mei; acesta se poate repeta cu pauză de mi­nim 7 zile între cure. Ca parte inte­grantă a regimului alimentar, în candi­doză este necesar consu­mul de apă plată sau de izvor, din surse verificate, aproximativ 2 litri zilnic. În funcție de inten­sitatea simptomatologiei, este re­co­mandată și reducerea sau eliminarea în tota­litate a alimentelor menționate mai sus.
Ca parte integrantă din tratament este recoman­dată combaterea sedentarismului. Activitatea fizică și sportul, în special în aer liber (sau în apă - îno­tul), sunt esențiale pentru asigurarea unui sistem imun echilibrat, care să poată să lupte cu infecția fungică.

Tratamentul propriu-zis al candidozei se face, în primul rând, prin refacerea florei micro­bie­ne din zonele afectate. Pentru aceasta, se utilizează preparate care conțin eubiotice, fie cu administrare orală, fie local, în cazul candidozei genitale. În al doilea rând, trebuie stimulat sistemul imun pentru a elimina infecția cu candida. În acest scop, sunt recomandate plante cu efect imunostimulator. Prin­tre cele mai eficace sunt preparatele cu gheara-mâței (cats-claw), astragalus, ulei de chimen ne­gru, ulei de oregano, cimbru, cuișoare, pelin. Un efect puternic îl au produsele stupului, prin propolis administrat atât oral, cât și local. Zincul, seleniul, Vitamina C și Vitamina D au, de asemenea, efecte imunostimulatoare puternice. Este important ca vitamina C să fie administrată prin preparate care conțin și flavonoide, în acest fel se amplifică efectul acestei vitamine.
Un tratament deosebit de eficient în candidozele sistemice, în candidoză cronică sau recurentă, îl oferă homeopatia. Pentru aceasta este nevoie de un consult amănunțit al pacientului făcut de un specialist.
Nu în ultimul rând, în toate cazurile de candi­do­ză sistemică sau recurentă, trebuie luată în consi­derare psihoterapia. Trebuie rezolvate acele con­flic­te interioare care stau în spatele infecției cronice cu candida, iar acest lucru se poate face cel mai bine cu ajutorul unui specialist.


Dr. ARIANA MIHAELA POP - medic primar homeopat și terapie florală Bach, București, tel. 0740/52.07.55, e-mail: ariana.pop@gmail.com

"Buna mea prietenă cade des în depresie"
(Răspuns pentru MONICA DĂNIȘOR - Canada, F. AS nr. 1236)


Simptomatologia descrisă de dvs.: "Ori de câte ori prietena mea are o supărare mai puternică, reacționează acut: cade la pat, nu mai răspunde la telefon, devine nefuncțională", se potrivește în mare măsură cu remediul Trandafir sălbatic (rock rose), din Terapia Florală Bach. Este unul din cele 38 de remedii pe care medicul și filozoful englez Bach l-a descoperit acum 80 de ani, folosindu-l în cadrul acestei terapii concepute de el. Remediile Bach conțin forță vitală din plante. După prepararea lor, din ele nu mai rămâne nimic din partea lor fizică, ci doar energia lor de vindecare, pe care o folosim.
Trandafirul sălbatic (rock rose) are flori mici, galbene, iar petale lui se deschid doar la soare, în timp ce pe o vreme înnorată rămân închise, exact cum o persoană nu se deschide în fața amenințărilor exterioare.
Indicații terapeutice:
* Rock rose e indicat persoanelor ce trec prin momente de disperare majoră, de exem­plu: accidente, catastrofe naturale (cutremur, foc), victime ori martori ai terorismului.
* Există persoane pe care un eveniment mai puțin catastrofal din viața lor le fac să devină ime­diat nefuncționale, cu diverse manifestări de pani­că: rămân blocate, se simt paralizate, nu mai aud, nu mai văd, nu mai pot respira etc.
* Tot așa de eficace este acest re­mediu și pentru persoanele care au trecut de asemenea situații critice, dar au rămas cu insomnii sau coșma­ruri noaptea (mai ales copiii) ori nu mai pot călători după un accident, ori nu mai suportă o operație. Aceste per­soane, de obicei, au nevoie de tran­chilizante, dar terapia florală Bach le ajută să depășească starea respectivă.
* În stări urmate de depresii recurente, cum e cazul prietenei dvs., se poate asocia rock rose cu alte remedii Bach, ca Gențiana (când se manifestă o lipsă de speranță) ori cu Grozama (când depre­siile sunt mai accentuate).
* Un alt remediu utilizat în depresii este Măce­șul, care li se potrivește în special persoanelor re­semnate, apatice, ce stau pasive, retrase și nu se im­plică în nicio discuție ori inițiativă, energia lor vi­tală fiind foarte scăzută.
Ca alte mijloace terapeutice alternative, eu folo­sesc homeopatia cu efecte profunde și stabile, ge­mo­terapia, fitoterapia și, la nevoie, ședințe de psi­ho­terapie.
Multă sănătate!