Vis de iarnă

Cititor Formula AS
Dacă aș fi putut pune mâna pe mâna ei, dacă aș fi avut puterea să-i iau mâna în mâna mea, să mă fi uitat în ochii ei și să-i fi spus niște vorbe frumoase, poate că s-ar mai fi putut salva ceva din ceea ce se întâmpla între noi.

Poate că am fi reușit să ieșim din coșmarul fără sfâr­șit care a devenit viața noastră împreună. Ea aștepta și eu știam că așteaptă un gest cât de mic, o atingere, poate, și o anume privire, care să-i fi dat de înțeles că nu eram doar robotul pe care-l vedea zil­nic venind și plecând de la serviciu, că a mai ră­mas ceva din visul cu care am pornit la drum acum opt ani. Știam că-și dorește un asemenea gest, ca să umple golul căscat între noi, simțeam că și pen­tru ea e la fel de greu, ca pentru mine. Ea aștepta și eu știam că ea așteaptă ceva de la mine și ea știa că eu știu și tocmai de aceea nu am putut să fac acel gest mărunt. Nu am făcut nimic, parcă eram para­lizat. Nu-mi puteam mișca mâna ca s-o ating de a ei, care aștepta întinsă în fața mea. Parcă mi-era bătută în cuie, parcă mi-era legată cu funii groase de-un gard.
Eram de două ceasuri față în față, în restaurant, eram la o mie de kilometri de casa noastră, de care am fugit tocmai ca să putem evada mai ușor din po­vestea tristă în care am ajuns, și nimic din ceea ce ne înconjura nu reușea să ne ajute. Și-atunci, brusc, pentru prima oară de când eram în acea si­tua­ție care părea fără ieșire, mi-am dat seama că to­tul era greșit, că degeaba am plecat de acasă, în­cer­când să fugim și să ne salvăm, că nu vom găsi îm­păcarea și armonia prin­tre străini, câtă vre­me nu le vom descoperi mai întâi în noi înșine. M-am ridicat furios și am pornit spre ieșire. În oglinda pe lângă care am trecut am văzut-o ur­mân­du-mă. Cu tris­te­țe și aproape cu dispe­ra­re am realizat că si­lue­ta superbă după care în­tor­ceau capul cei de la me­se­le pe lângă care tre­ceam, silueta care era la doi pași în spatele meu nu-mi mai spunea nimic.

Ambiția

Așa s-a petrecut pri­ma seară de vacanța din iar­na aceea. După opt ani de căsătorie, eram prinși, eu și soția mea, într-o criză, pe care acum aș numi-o lipsă de comunicare și oboseală. Dar atunci stă­rile aces­tea luau chipul dureros al nenumăratelor zile în care nu apucam să schim­băm între noi de­cât două, trei vorbe. Când eu mă întorceam seara târziu de la serviciu, ea se odihnea deja și când ea pleca, dis-de-dimineață, eu dormeam.
Ajunseserăm amândoi datorită muncii, efortu­rilor și determinării, să ocupăm posturi de vârf în­tr-o companie importantă. Posturi de invi­diat, care ne aduceau și satisfacții materiale, pe care ani de-a rândul le-am visat doar. Aveam tot ceea ce l-ar pu­tea împlini și pe cel mai pretențios om. Nu ne lipsea nimic din ceea ce ar fi făcut fericit pe ori­cine. Ne plângeam doar de lipsa timpului liber, mai exact, de absența acelor momente tihnite petrecute doar în familie. O vreme, ambiția și competiția zil­nică în care intram, de cum deschideam ușa biro­ului, de cum porneam calculatorul, au ținut departe de noi frustrările și regretele. Intraserăm într-o cursă care ne atrăgea foarte mult, pentru că ne dă­dea posibilitatea să ne măsurăm înzestrările cu ale altora și, în același timp, era un mod perfect de autoevaluare. Sunt convins că oricine ar vrea să știe, la urma urmei, până unde poate să meargă în meseria lui, cât poate îndrăzni, cât este de înzestrat pentru ceea ce face, care-i sunt limitele, unde tre­bu­ie să se oprească. Multe s-au făcut în lumea asta nu­mai prin ambiție și orgoliu și la fel de multe s-au pierdut din aceleași motive. Am învățat pe pro­pria piele acest adevăr. Neavând timp să stăm mult îm­preună, n-aveam nici să ne plângem unul altuia, deși, cu cât trecea vremea, îmi dădeam seama cât era de absurdă viața pe care o trăiam. Să ai tot ceea ce ai visat și să ajungi să nu te poți bucu­ra de asta era o situație de mare tristețe. Ajunsesem să co­mu­nicăm prin mesaje lăsate pe telefon sau mail, pe facebook și pe skype. Deși locuiam în aceeași ca­să, deși dormeam în același pat, îmi deschideam mesajeria înainte de a pleca la serviciu, ca să văd ce mi-a transmis nevasta mea.

Fuga

Cele trei săptămâni de vacanță anuală le petre­ceam numai în locuri exotice, cât mai departe de casă, de birou și de viața pe care o trăiam în restul anului. Fugeam de locurile cunoscute, cu speranța că vom trăi mai intens, cu cât distanța până acasă va fi mai mare. Am brăzdat rutele turistice de la un capăt la altul al lumii, ne-am scăldat și am făcut pla­jă în cele mai exclusiviste locuri, nu ne-au lipsit banii și niciun capriciu nu rămânea nesatisfăcut în aceste călătorii. Speram că vom ajunge într-un loc în care cine știe ce îm­pre­jurare, cine știe ce si­tuație, detaliu, în­tâm­plare, vorbă ori doar vreun gest mă­runt ne vor trezi cum­va și ne vor aduce din nou la starea în care eram atunci când ne-am îndră­gostit. Era și acesta un mod de a reaprinde într-un fel focul dintre noi, care se stinsese aproape fă­ră să băgăm de seamă. Căutam aju­tor acolo de unde nu l-am primit până la urmă. Ne pur­tam ex­trem de cordial unul față de altul, dar lip­sea cu desăvârșire emoția. Pu­team să-i spun so­ției mele că-i stă bine rochia pe care tocmai și-o cumpărase dintr-un magazin cele­bru din mijlocul Lon­drei, și cu același ton să-i mul­­țumesc chel­ne­­ru­lui care ne-a adus ca­feaua la masă. Ră­mă­se­se între noi co­rec­titudinea sen­ti­men­­tală, afec­țiu­nea civili­zată, fără fiorul iubirii din care nu mai re­cu­noșteam decât spo­iala, eticheta, car­ca­sa goală, ca a unui i­mens ceta­ceu eșu­at pe o pla­jă.
Ani de-a rân­dul am fugit de lo­curile cunos­cu­te, în speranța că pei­sajele noi ne vor da emoții vin­de­cătoare. De fapt, am realizat târziu că noi fugeam toc­mai de noi și nu de locuri, că în­cer­cam cu disperare să scăpăm de ceea ce devenisem în ulti­mii ani: un bărbat și o femeie ajunși la capătul visu­lui croit în tinerețe.

Sania

Plictisiți și de aceste călătorii din care ne în­torceam și mai obosiți decât la plecare, am hotărât să rămânem la ultimele sărbători de iarnă la o pen­siune din țară. În prima seară, soția mea a vrut să coborâm în restaurant pentru cină. Ne-am îm­brăcat foarte elegant, poate ușor nepotrivit pentru locul acela, dar așa a vrut ea. Ea era cu fața către tele­vi­zor, eu priveam pe fereastră brazii încărcați de omăt. Nu vorbeam, ascultam muzica pusă în sur­dină și fiecare se gândea la ale lui. La un mo­ment dat, în fața pensiunii a ajuns o sanie trasă de doi cai. Curba zvâcnită pe care a făcut-o sania când s-a oprit a spulberat zăpada într-un vâr­tej ce s-a prins în coamele cailor. Parcă priveam un film ru­sesc. Nu-mi puteam desprinde privirea de la fe­reas­tra care era ecranul unde se derula povestea. Din­tre păturile mițoase au coborât un bărbat și o fe­meie îmbrățișați. Erau atât de fericiți, încât nici când au intrat în restaurant nu s-au dezlipit unul de altul, el o ținea de după umeri și ea își odihnea mâ­na pe spatele lui. Aveau zăpadă pe haine, pe cizme, păreau înfrigurați, poate că veneau de de­parte, dar asta nu-i împiedica să fie veseli și să râ­dă bucuroși. Și-au scuturat zăpada de pe haine, au tropăit din bocanci și s-au îndreptat apoi către o masă din celălalt capăt al încăperii, mai aproape de foc. Până să ajungă acolo, am mai putut să văd cum el a oprit-o la un moment dat și i-a cules cu un sărut câțiva fulgi rămași stingheri în păr.
A fost de ajuns ca să-mi doresc și eu să trăiesc un moment atât de pur lângă soția mea. Am simțit că vreau să mă întorc la ceea ce și noi trăisem altă­dată cu naturalețe, fără greutate și fără cine știe ce scenarii. Mi-am dorit să intru și eu în filmul acela al unei înțelegeri armo­nioa­se și tihnite, mi-am dorit să-mi îmbrățișez femeia în­tr-o sanie pierdută prin­tre nă­meți. Am chemat-o pe ne­vas­ta mea la o plim­bare cu sania care aștepta. Doam­ne, mă gândeam, plimbarea ar putea fi un nou început, do­ream cu ardoare să scap de ceea ce era rutină și plictis între noi, frumusețea peisa­jului, a iernii mă fă­ceau să îmi doresc o schim­bare cât mai profundă, și-n mo­men­tele acelea chiar cre­deam că este posi­bilă. Dar ea a pre­ferat să ră­mânem în res­tau­rant, pă­rându-i-se prea com­plicat să-și schimbe rochia de gală cu alte haine potri­vite. Aș fi luat-o, da­că ar fi vrut, oricum, chiar și fără haine, aș fi avut grijă să nu-i fie frig, să nu se sperie dacă sania ar fi alu­necat mai pri­mej­dios. Aș fi avut grijă să o acopăr cu o pătură mi­­țoasă, dacă deasupra noastră s-ar fi spulberat omă­tul de pe crengi și dacă fulgii s-ar fi așezat în părul ei, cred că aș fi știut să-i culeg.
M-am întors din vacanță mai obosit decât am fost la plecare, cu un mare dor de a vedea un film bun, cu sănii care alunecă prin nămeți uriași, cu stele care coboară în fulgi risipiți. În rest, totul a rămas la fel, mâine dimineață, înainte de a pleca la serviciu, voi deschide mesajul de la soția mea, ca să știu ce avem de făcut în zilele care vin.
ANTON G. - București

Reproduceri după picturi de FRANCISC CHIUARIU