Sânii și vârsta

Redactia
Un decolteu apetisant, ro­tun­jimi seducător bănuite după cortina unei bluze: cel mai adesea, femeile știu exact cum să-și pună sânii în valoare.

Asta, atâta vreme cât ei sunt puternici și plini: cel mai adesea, la femeile între 20 și 30 de ani. Mai târziu, între 30 și 40 de ani, sânii încep să-și piardă "pu­terea". Trei factori sunt responsabili de lă­sarea sânilor: kilogramele în plus, pro­cesul firesc de îm­bătrânire și în­tin­­de­rea țesutului conjunctiv. Cali­ta­tea lui, slab sau tare, este de na­tură ge­netică și ni se transmite prin naș­tere. Dar starea lui se lasă antre­nată. Cu puțină răb­da­re, fiecare femeie poa­­te să facă cu sânii ei o mică mi­nune.

Sânii între 20 și 30 de ani

La 20 de ani, sânii femeilor au for­ma cea mai frumoasă. Țesutul con­junc­tiv are acum o forță de susți­nere nealte­rată. Dar ei trebuie ajutați de pe acum să reziste.
Cine vrea să aibă sâni fermi și fru­­moși să evite cei trei dușmani prin­­ci­pali ai țesutului conjunctiv:
* Expunerea pre­lun­gită la soare (ra­zele ultraviolete ero­­dea­ză vasele de sân­ge care duc la în­noi­rea țesutu­rilor).
* Fumatul (nico­ti­na îngustează vasele de sânge).
* Variațiile de gre­u­tate. Dacă o fe­meie se îngrașă un ki­lo­­gram, greu­tatea piep­tului ei crește cu 20 grame. Da­că slăbește 10 kg, pier­de 200 de grame din greu­tatea sânilor. Este enorm de mult, având în vedere că în medie, un sân cân­tărește 400 de gra­me. Pe scurt: prin ma­rile pierderi în greu­tate, mantaua de piele devine prea largă. Sâ­nii atârnă ofiliți.
Cum se pot antrena sânii: Încă de la vârsta aceasta, țesutul con­junc­tiv trebuie întărit cu du­șuri al­ter­native și spă­la­rea cu apă rece. Faceți alternativ 3 dușuri calde și 3 dușuri reci, iar în fi­nal, purtați dușul cu apă rece, în mișcări circulare, de jur-îm­prejurul sânilor de 20 de ori.

Sânii între 30 și 40 de ani

La vârsta aceasta, majoritatea fe­meilor au mai multe sarcini în spatele lor, care nu trec fără să lase urme pe sâni. Volumul lor se dublează adesea, pielea s-a întins. Urmarea: sânul este mai mic decât mantaua în care e în­velit.
Ce se poate face? În afara dușurilor alternative coti­diene, e bine să se re­cur­gă zilnic la masaje cu o perie moale. Se exe­cută semicercuri sub ambii sâni, până ce pielea se în­roșește (masa­jul nu tre­buie să fie vio­lent, ci doar intensiv). La urmă, se aplică o cre­mă pe bază de iederă sau ex­tract de cas­tane. Cine vrea să facă mai mult să-și creeze zil­nic oaze de re­creere, în care să prac­tice res­pirații yoga, cu spatele drept.
Ce mijloace de în­frumuse­ța­re ajută? Apli­cați o dată pe săp­tă­mână o mască specială, pentru decol­teu și sâni: 1/2 avocado se zdro­beș­te cu fur­cu­lița sau se dă pe răză­toa­­rea mică, ameste­cându-se cu o lin­guriță de miere, o linguriță de smân­tână și 50 ml de ulei din germeni de po­rumb. Se apli­că și se lasă să acțio­neze 20 de mi­nute, apoi se spală.

Sânii de la 40 de ani înainte

Pentru femeile "coapte", alimen­tația joacă un rol decisiv. Absența sub­stanțelor vitale - mai ales vitami­na C și zincul - se resfrânge negativ asupra țe­su­tului conjunctiv.
Tipul necesar de dietă:
* Un truc al femeilor din SUA: îna­in­te de a vă culca, mâncați 30 g de car­ne de pui sau pește, peste care stoarceți o jumătate de lămâie (sti­mu­lează pro­ducerea de colagen).
* Beți, beți, beți (lichide neutre: apă, sucuri de legume și fructe pre­pa­rate în casă, ceaiuri etc.). Dacă or­ga­nismul nu primește suficiente li­chide, atacă depo­zi­tele din țesutul conjunctiv.
Cum se pot antrena sânii: Fa­ceți gimnas­ti­că, cel mai bine, an­tre­na­men­te­ ușoare cu hal­tere (pen­tru fe­mei, de 2-3 kg). În lip­sa lor, puteți folosi sti­cle um­plute cu apă, a­dap­­­tate la efor­tul pe care-l pu­teți presta.