Povești despre îngerii păzitori

Catalin Apostol
La jumătatea lunii decembrie, un profesor de religie, pe nume Cătălin Tatu, s-a gân­dit să dea temă pentru acasă unor elevi de la școala din comuna Ciorogârla, acolo unde are el ore, să scrie o compunere cu un titlu mai puțin obiș­nuit: "Poveste despre îngerul meu păzitor".

Pentru tânărul dascăl a fost un prilej neașteptat de a desco­peri la unii copii de clasa a cincea, profun­zimi și sensibilități greu de imaginat până atunci. Și-au deschis sufletul, așa cum rar se întâmplă într-o școală, și au pus pe hârtie po­vești dureroase sau pline de bucurie, amintiri sau frământări din cele mai intime. "E o adevărată lecție de sin­ceritate și sme­renie pe care acești copii ne-o dau în com­pu­nerile lor", spune profesorul. "Iisus iubea co­piii tocmai pentru sinceritatea și cu­rățenia lor sufle­tească. Copiii pot schimba o viață, pot aduce bucurie acolo unde nu-i decât tristețe, pot aduce liniște și pace acolo unde nu e decât ură și răzbunare. Poveștile acestea scrise de ei sunt mărturiile cele mai evidente ale acestor capacități cu care sunt înzestrați. Sunt câteva povești tulburătoare, scrise din toată inima, fără nici cea mai mică reținere. Am rămas uimit, pe unii dintre ei abia acum i-am descoperit. Sunt co­pii extrem de cu­minți, tăcuți și re­trași, de-aia mi-a fost până acum des­tul de greu să-i cu­nosc mai bine. Unii dintre ei trăiesc dis­cret, adevărate po­vești de romane."
Am citit câteva dintre aceste com­puneri și măr­turisesc că dacă n-aș fi știut despre ce e vorba, aș fi fost convins că unele din ele au fost ticluite de adulți dibaci într-ale scrisului. Iată câteva citate:
- "Prima mea întâlnire cu îngerul păzitor s-a întâmplat atunci când am fost botezată. De atunci a fost mereu lângă mine și mi-a auzit mereu ru­gă­ciunile, chiar dacă uneori rugăciunile mele erau prea copilărești." (Felicia, 10 ani)
- "Eu cred mult în Îngerul meu păzitor, la fel de mult cum cred și în Dumnezeu. Știu că e mereu lângă mine, chiar dacă nu-l pot vedea. Simt însă câteodată ca o adiere de vânt și atunci știu că e lângă mine și mișcă din aripi." (Maria, 12 ani)
- "Înger, îngerașul meu, te rog să mă aperi mereu, ca să nu mor decât la bătrânețe, când o să am o sută de ani. La fel aș vrea să aibă îngerii grijă și de părinții mei, să-i apere mereu, pentru că mi-e frică să rămân singur pe lume." (Virgil, 10 ani)
- "Îngerii sunt trimiși de Dumnezeu la noi în ziua în care ne botezăm. Și trebuie să-i mulțu­mim lui Dumnezeu pentru asta. Și să-L rugăm să ne dea înțelepciune ca să deosebim noi singuri binele de rău. Că îngerii noștri păzitori nu ne pot apăra decât de pericolul care vine din afară." (George, 12 ani)
Am ales și două compuneri, cu două crâmpeie emoționante de viață, povestite cu o sinceritate supremă. I-am cunoscut apoi pe cei care le-au scris. Sunt doi copii frumoși, ei înșiși ca niște îngeri, care însă vorbesc și se comportă ca doi adulți înțelepți și responsabili.

Marian
Compunere: "Atunci m-am împrietenit cu îngerul"


"Mă numesc Ma­rian, am aproape 13 ani, și sunt în clasa a V-a. Sunt un pic mai mare, pentru că pă­rinții mei m-au dat mai târziu la școală. Când eram mai mic, am avut momente mai grele, și știu că numai îngerul meu păzitor m-a ajutat să trăiesc. Au fost ani în care eu nu mă gândeam deloc la jucării, ci tot ce-mi doream era să fiu sănătos, să mă pot bucura de viață. Totul a început demult, când eu aveam vreo patru, cinci ani, și când părinții mei au observat că eram foarte palid și slăbit. M-au dus la medic, mi-au făcut analize, și după câteva zile, au aflat diag­nosticul. Ce aveam eu se numea «neuroblastom». Eu nu înțelegeam ce înseamnă asta, dar țin minte că m-am speriat foarte tare când am văzut că mama a început să plângă în hohote. Atunci copilăria mea a devenit mai tristă, pentru că următorii trei ani, aproape fără nici o zi pauză, mi i-am petrecut doar în spital. Mai întâi la Emilia Irza, apoi la Grigore Alexandrescu. Mai întâi m-au operat la subraț, dar eu nu țin minte mai nimic de atunci, doar că m-au adormit și pe urmă ce mi-a povestit mama că s-a întâmplat. Apoi am început tratamentul, cu injecții mereu, când eu plângeam de frică la început, iar mama îmi zicea că n-o să mă doară, că o să mă înțepe puțin albinuța. Casa mea a devenit atunci spitalul Grigore Alexandrescu. Și tot atunci, țin minte că m-am împrietenit cu îngerul meu păzitor, la început mai mult din frică să nu mi se întâmple ceva rău. Dar cu timpul, mama mi-a tot povestit despre el, mi-a zis că fiecare copil are un înger care îl apără, până când am început să-l îndrăgesc ca pe cineva foarte apropiat. În fiecare seară spuneam "Înger, îngerașul meu" și mă culcam mai liniștit. Și într-o noapte l-am visat, apoi l-am visat iar, și iar, până când m-am obișnuit cu el ca și cum era o făptură reală. Avea chip de copil, ca și mine, și niște aripi ușoare și transparente. Țin minte că l-am întrebat odată, în vis, dacă o să mă fac bine, și el s-a uitat la mine și a dat din cap că da. Iar eu eram a doua zi cel mai fericit copil din lume.
Am învățat apoi și despre Dumnezeu, că toate vin de la El, și chiar și îngerul meu păzitor, tot de El mi-a fost trimis. Toate astea le-am învățat de la mama: cine e Dumnezeu, cine e Sfântul Nectarie, cel care prin rugăciune vindecă bolile grele și la care am început să mă rog și eu. Așa mi-am petre­cut eu trei ani din viața mea, în spital, alături de mama și tata, care făceau cu schimbul ca să stea cu mine. Și după trei ani, cu rugăciuni spuse zi de zi și cu dragostea mea mare pentru Dumnezeu și în­gerul meu păzitor, visul meu s-a împlinit: m-am vindecat. Am ieșit din spital, am venit acasă, și parcă am înviat, mi se părea că în viața mea a ră­sărit soarele. Doar o dată pe lună trebuia să merg la doctor, pentru un control, ca să fim siguri că totul e bine. Apoi, după un timp, mergeam și mai rar, din trei în trei luni, iar acum merg o dată la șase luni, ceea ce înseamnă că peri­colul ca boala să se poată întoarce este din ce în ce mai mic. Cu toate astea, eu am rămas mereu în legătură strânsă cu îngerul meu pă­zitor, și m-am rugat tot timpul la Dumnezeu să fie bine. Astăzi, când am mai crescut, rugăciunea mea preferată a devenit «Tatăl nos­tru», dar câteodată mai spun și «Înger, îngerașul meu». Părintele de la bi­se­rica noastră din sat a văzut că sunt un copil credincios și m-a luat lângă el. M-a îm­brăcat în veșmânt bise­ri­cesc, m-a lăsat să particip și să-l ajut la slujbe și la rân­duielile bisericii. Fac toate astea cu dragoste și ca să îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-a salvat și că mi-a ascultat rugăciunile. Putea să nu le bage în seamă, sunt doar un copil."

*

"Astăzi s-a născut Hristos/ Mesia chip luminos/ Lăudați și cântați și vă luminați/ Mititel înfășețel/ În scutec de bumbăcel/ Lăudați și cântați și vă luminați."
Vocile lor cristaline, ca de îngeri, se auzeau în surdină, înălțându-se în ecouri ireale, sub turla bisericii. Erau doar ei doi, un băiat și o fată, așezați cuminte, lângă bradul împodobit din fața altarului. Era înainte de Crăciun, iar ei repetau singuri câteva colinde chiar acolo, în biserica din sat. El este Marian, autorul compunerii de mai sus, iar ea este Alexia, prietena lui cea mai bună. Aici, în biserica asta frumoasă, Marian se simte ca în a doua casă a lui. De câte ori intră aici, uită de tot ce e rău în lumea de-afară. Uită chiar și de acei copii care glumesc uneori pe seama lui, că îmbracă veșmântul bisericesc. "Eu câteodată am plâns când m-am rugat singur aici. Nu știu de ce. Pur și simplu, când stau de vorbă cu Dumnezeu, mie îmi vine să plâng. Mi-l închipui, și deodată îmi dau lacrimile." Ma­rian învață bine, cam de opt spre nouă. Deși nu prea are voie să facă efort fizic, îi place foarte mult să joace fotbal. Nu are prea mulți prieteni, dar cei pe care îi are sunt copii buni, cam cei mai buni din sat. Îi place foarte mult satul în care trăiește, uneori visează că zboară deasupra lui și vede de sus toate casele. Își dorește foarte mult o dronă, să filmeze sa­tul de sus, exact ca în visul lui, să vadă ce-i fac pri­etenii, când ies să joace fotbal, sau să-i facă Alexia cu mâna când trece drona pe deasupra curții ei. Îi spun că i-am citit compunerea și că mi-a plăcut foarte mult, că are talent, că e un copil foarte bun. El zâmbește roșind, ferindu-și puțin privirea. "Nici nu mai știu ce-am scris. Nu pot să explic de ce am atâta nevoie de îngerul meu păzitor. De multe ori îmi e frică să nu fac ceva rău și să plece. Mi-e groază să mă gândesc cum ar fi fără el".

Elena
Compunere: Iisuse, Doamne, lasă-mă să te țin de haină"


"Pe mine m-a botezat preotul nostru din Cio­ro­gârla, părintele Nicolae Codea, care de atunci a fost pentru mine așa cum trebuie să fie un naș, adică un părinte de suflet, care mă învață mereu ce e bine și ce e rău în viață. Când am crescut puțin mai mare, am aflat că atunci, la botez, a venit la mine un înger păzitor, care a fost trimis de Dum­nezeu, ca să fie mereu lângă mine și să mă apere. Părintele Nicolae, adică nașul meu, m-a învățat că fiecare om are un înger păzitor, și că putem vorbi cu el numai prin rugăciune. Ca să pot vorbi și eu cu el, am învățat mai multe rugăciuni. În fiecare seară, înainte de a mă culca, spun una din ele, iar dacă am nevoie de ajutor de la Dumnezeu, spun o rugăciune pe care am învățat-o de la mama: «De mână cu îngerul meu păzitor, te rog Iisuse Hris­toa­se, Doamne, lasă-mă să te țin de haină, ca lumina Ta plină de iubire să fie și asupra noastră mereu. Amin».
O să vă spun acum o poveste care s-a întâmplat cu tatăl meu acum câțiva ani, când eu cred că îngerul lui păzitor nu mai era lângă el. Tatăl meu era la Turda, în cursă, transporta niște cărămidă. El era șofer și muncea mult, ca să câștige mulți bani, să poată mama să stea acasă și să ne crească pe noi, adică pe mine și cei doi frățiori mai mari. Trăiam bine atunci, aveam de toate, jucării, bi­cicletă, dulciuri, haine de toate felurile. Dar atunci, la Turda, tatăl meu a pățit ceva rău, un accident, și a paralizat. S-a întors acasă după vreo două luni, într-un căruț pe care l-a primit de la cineva din spital. De atunci, viața familiei mele s-a stricat din ce în ce mai tare. Nu mai erau bani, abia ne ajun­geau să mâncăm. Mama trebuia să stea acasă și să aibă grijă de noi toți, și de copii, și de tata. Muncea foarte mult, și într-o seară, de atâta muncă, a în­ceput să transpire și să o doară pieptul și a căzut pe podeaua de la bucătărie. După ce a venit sal­va­rea, am aflat că a făcut preinfarct și că trebuie să muncească mai puțin ca să nu moară. Atunci eu m-am speriat rău și am început să mă rog în fiecare seară. Simțeam că a intrat parcă ceva rău în casa noastră, așa cum zicea și mama. Apoi, într-o noap­te, am visat cum un înger păzitor a venit la tata și l-a ajutat să se ridice din căruț. Arăta ca un copil și avea niște aripi mari și albe. Dimineața, când m-am trezit, m-am dus la tata să văd ce face. Era tot în căruț, dar putea să miște puțin picioarele. Doctorii au zis că fiecare pas mic e o victorie care duce la vindecare. Părintele Nicolae, nașul meu, venea mereu pe la noi și ne ajuta cum putea, cu bani sau cu o vorbă bună. La fel face și acum, îmi cumpără haine și tot ce îmi trebuie pentru școală și ne zice mereu să nu ne pierdem nădejdea. Eu nu mi-am pierdut-o, am grijă de tata, o ajut pe mama la treburi. Și chiar dacă e mai greu acum, eu tot îl iubesc pe îngerul meu păzitor . Îl iubesc ca pe un frate mai mare pe care nu-l văd, dar știu că e tot timpul cu mine și mă apără de răul din lume. Mă rog și îl chem în gând: «De mână cu îngerul meu păzitor, te rog Iisuse Hristoase, Doamne, lasă-mă să te țin de haină, ca lumina Ta plină de iubire să fie și asupra noastră mereu. Amin»."

*

În spatele curții se văd ruinele unei case. Acum doi ani, o furtună aprigă a smuls acoperișul. Trei copii, un tată paralizat și o mamă bolnavă de inimă, au rămas sub cerul liber. Au încercat apoi să repare, să pună acoperișul la loc, dar la banii pe care îi aveau, n-a ieșit decât o cârpeală jalnică. Cum dădea o răpăială scurtă de ploaie, casa se inunda. Așa s-au stricat și pereții și totul se ducea de râpă sub privirile lor nepu­tin­cioase. "Nu știu de unde se tra­ge tot blestemul ăsta", îmi zice cu năduf femeia, mama Elenei. "Că de ani de zile nu mai scă­păm de necazuri." Mă privește cu ochii goi, fără nici o vlagă. "Dacă n-ar fi fost fata, demult îmi luam câmpii. A pus-o la școa­lă să scrie compunere des­pre îngeri, dar pentru mine ea e îngerul păzitor al familiei noas­tre. Ceilalți doi băieți sunt de-acuma mărișori, la liceu. Ea a rămas singurul rost al meu."
Într-o zi au primit un ajutor de la primărie și au reușit să-și încropească o căsuță nouă lângă ruinele celei vechi. Apoi, în toamna care a trecut, au vândut un petic de grădină și cu banii luați au ridicat o magazie, și-au cumpărat o mașină de spălat și o drujbă cu care să taie lemnele peste iar­­nă. "Și uite-așa, trăim de pe azi pe mâine. Și când te gândești că nu ne lipsea nimic. Dintr-odată, nu înțeleg cum, s-a dus totul. V-am zis, ca un bles­tem."
Traversăm curtea, spre căsuța cea nouă. De aproape, se vede mai degrabă ca o cocioabă, cu do­uă odăi scunde și strâmte. Într-una dorm băieții, în cealaltă Elena cu părinții. Femeia o ia înainte și mă in­vită să intru. Într-o cameră în­ghesuită cu mobilă veche și multe rufe la uscat, stă Elena, ghe­mu­ită la o mescioară, cu privirea nedu­me­rită de apariția mea. "Ea e Elena, în­gerul meu pă­zi­tor", zice femeia. "Bu­nă ziua", sa­lu­tă timid fetița. "Ui­te", continuă ma­ma, "domnul ți-a ci­tit compunerea despre îngerul pă­zi­tor, i-a plăcut foarte mult și vrea să ți-o publice în­tr-o revistă." Elena zâmbește încurcată, fără să spu­nă nimic. O privesc mai atent și văd pe chipul ei o umbră de tristețe, pe care nici un zâmbet nu pare să o mai poată ascunde. Are zece ani, nu prea se mai joacă pe afară, preferă să-și ajute mama la treabă sau să-și facă lecțiile. "Pentru Crăciun", zice fe­me­ia, "am vrut să fac din indemnizația mea de însoțitor un mic credit la bancă. Să iau ceva de mân­care și niște cadouri. Știu că și-ar dori un telefon mobil, asta voiam să-i iau. Dar a auzit că vreau să fac credit și nu m-a lăsat, mi-a ascuns buletinul. Mi-a zis că ea n-are ne­voie de nimic, preferă să nu ne înda­to­răm la bancă. S-a mulțumit doar cu câteva dulciuri de la Moș Crăciun. Atât." Elena zâmbește în continuare fără să zică nimic. Aflu tot de la mama ei că învață foarte bine, că o iubește mult pe doamna învă­ță­toare, că îl iubește mult și pe părintele Ni­colae, nașul ei, și că uneori merge duminica singură la biserică. "Și ce faci tu la biserică atunci când mergi singură?", o întreb, sperând că o să-i treacă ti­mi­ditatea și o să zică ceva. "Îl ascult pe părintele cum ține slujba", răspunde ea. "Și pe urmă mă în­chin și mă rog la Dumnezeu să le dea părinților mei sănătate, până creștem mai mari. Că atunci când o să fiu mare, o să rezolv eu toate problemele." Fe­meia mă privește zâmbind: "Vedeți? Îngerul nos­tru păzitor."