Dr. FLORIN MITOCARU - managerul companiei Alevia - "Natura reprezintă pentru specia umană o sursă vitală de sănătate psihică și trupească"

Florentin Popa
"Două plimbări în pădure, o lună de sănătate"

- D-le doctor, sloganul companiei Alevia este "Esența vie a naturii". La ce v-ați gândit când ați ales acest logo?

- Bineînțeles, la importanța naturii pentru noi, oamenii! Pentru că ne-am îndepărtat involuntar de natură, iar acest lucru se reflectă în starea noastră de sănătate. Uneori, uitându-mă în jur, stau și mă întreb: în ce constă fericirea omului modern? În colindarea magazinelor sau în plimbările prin pădu­re? În cumpărare sau în dăruire? În posesie sau în contemplare? Acestea sunt câteva întrebări la care, dacă ne răspundem fiecare cu multă sinceritate și ne schimbăm puțin modul de percepție, putem descoperi cheia fericirii. Contactul cu natura ne adu­ce fericire, ne face un bine imens, până într-acolo încât în medicină începe să fie socotită drept "vita­mina V", de la verdele naturii. Natura reprezintă pen­tru specia umană o sursă vitală de sănătate psi­hică și trupească. Chiar și o simplă evadare de weekend în mijlocul naturii poate fi pentru noi un adevărat act terapeutic. Contactul cu natura ne aduce beneficii clinice (stare de bine crescută, di­mi­nuarea stresului) și biologice (scăderea cortizo­lu­lui din sânge, legată de stres, de presiunea arte­rială, de ritmul cardiac). Nu degeaba, în marile aglo­merări urbane, locuitorii din cartierele situate în apropierea pădurilor sau a spațiilor verzi au o stare de sănătate mai bună decât ceilalți. Efectele vegetației asupra psihicului uman sunt perceptibile și atunci când natura este întruchipată prin imagini sau prin plante verzi de apartament, dar sunt și mai ample, în cazul cufundărilor repetate în natură. Numeroase studii au dovedit efectele miraculoase ale plimbărilor prin pădure, care ne oferă multiple beneficii biologice și psihologice, precum și o ameliorare a răspunsurilor imunitare, al căror efect, după două zile de plimbări, persistă în jur de o lună! Un întreg weekend de mers prin pădure ne poate proteja vreme de patru săptămâni de guturai și alte răceli. Există, deci, un beneficiu direct legat de natură și de vegetație. Acesta se datorează pur și simplu unui mediu calm și armonios, din care lip­sesc agresiunile vizuale, sonore sau olfactive. Con­tactul cu natura ne facilitează recuperarea mentală după sarcini complexe, ne întărește vigilența, aten­ția, memoria și ne îmbunătățește performan­țele intelectuale. Mai ales pe locuitorii marilor orașe îi îndemn cu mult drag să caute parcul cel mai apro­piat de domiciliu și să facă tot posibilul să stea cât mai mult timp în aer liber - să se plimbe, să citeas­că, să respire, să stea la soare. Îndemnul lui Aris­totel - "Urmează natura!" reprezintă o veritabilă cură de stare de bine! Iar acest îndemn poate fi transpus la fel de bine și în procesele de recăpătare a sănătății.

"Materie primă" de înaltă clasă

- Un îndemn care se materializează și în pro­du­sele Alevia?
- Nu vreau să par lipsit de modestie, dar con­sumatorii produselor Alevia s-au convins că există și suplimente foarte bune, la prețuri accesibile, care chiar își fac efectul. Siguranța efectelor terapeutice ale produselor noastre e dată de materia primă de primă clasă, obținută de la furnizorii de re­nume din Europa Occidentală. Alevia folosește doar extracte standardizate de înaltă calitate, testate în labo­ra­toare independente europene. Plantele medicinale consumate sub formă de ceaiuri sau pulberi nu aduc atâtea beneficii. Poate nu știați, dar extractele stan­dardizate din plante sunt chiar și de 50 de ori mai eficiente decât planta propriu-zisă! Am preferat să folosim aceste extracte, deoarece calitatea produ­selor noastre e, în primul rând, o dovadă de respect față de consumatori. Iar certificarea procesului de producție cu ISO 9001:2008, obținută de la "Lloyd's Register" din Marea Britanie, ne dă sigu­ranța că produsele noastre au o calitate de vârf pe piața suplimentelor alimentare românești. Efectul este garantat și prin dozarea optimă, toate formulele din compoziția produselor fiind astfel gândite încât să aibă un efect maxim de susținere a să­nătății.

Toate ingredientele provin din UE

- Procesul de producție al supli­men­telor alimentare Alevia este adaptat la cerințele europene?

- Desigur, deși n-am făcut această in­vestiție cu gândul de a intra pe piața euro­peană a suplimentelor alimentare (o pro­vo­care și, de ce nu, o perspectivă). Înce­pând de la recepția materiei prime, întregul flux teh­nologic este monitorizat îndea­proape, con­form procedurilor ISO. Specia­liștii noștri asigură controlul interfazic și controlul pro­dusului finit. Toate in­gredientele (substanțe active și excipienți) care intră în compoziția suplimentelor alimentare Alevia provin din UE, iar dozajul este con­form regulamentelor europene în vigoare. Tehnologiile de ultimă oră și procesul de producție ino­vativ ne ajută la realizarea unor pro­duse eficiente, la prețuri avan­tajoase. În producție avem oameni foarte bine pregătiți, unii cu 20 de ani de experiență în firmă! Ei își dau tot interesul pentru a produce cele mai eficiente suplimente ali­mentare - pe care, de altfel, le ad­ministrează și propriilor familii. În fond, efectul este cea mai bună dovadă a calității!
Un alt pas foarte important pentru Alevia este extinderea spațiului de lucru. La sfârșitul lunii fe­bruarie a.c., vom finaliza o nouă hală, cu o supra­față totală de aproximativ 2000 m2, care va găzdui depozitul, producția de ceaiuri și linii noi de pro­duc­ție - o investiție de aproximativ 1 milion de euro. Noile linii de producție vor fi folosite pentru rea­lizarea a trei game noi, fiecare gamă având mi­nimum 25 de produse. Noua investiție presupune o creștere cu 15% a numărului de angajați și achiziția de noi utilaje, menite să dubleze capacitatea de pro­ducție.

- În farmacii au apărut câteva produse noi de la Alevia. Ce ne puteți spune despre ele?

- Într-adevăr, în cea de-a doua jumătate a anului trecut am lansat pe piață câteva game noi de pro­duse, care au primit deja un răspuns pozitiv din partea consumatorilor. O să vi le prezint pe scurt, în cele ce urmează:
* Uleiul din ficat de cod norvegian lichid (disponibil în ambalaje de 250 ml și 500 ml) este un produs de excepție pentru organismul uman. Deși uleiul de pește nu are un gust foarte plăcut, acest produs este ușor de administrat datorită aro­mei naturale de lămâie. Consider că orice om, indi­ferent de vârstă, trebuie să ia ulei de pește, deoarece ajută la buna funcționare a siste­mului cardiovascular și a creierului, îmbu­nă­tățind starea de calm.
* Uleiul de in presat la rece spri­jină circulația sângelui și sănătatea ini­mii.
* Curcumin 95% curcumi­noi­de - este cel mai bun antiinfla­mator natural, eficient în afecțiuni articulare, cardiovasculare, pulmo­na­re și hepatice. Curcuminul, cunoscut și ca Turmeric, este o sursă excelentă de fier, mangan și vitamina B6. Curcuminul are proprietăți antiinfla­matoare excelente și diminuează du­rerile cauzate de artrită sau de osteo­poroză. De asemenea, protejează îm­potriva bolilor cauzate de iradiere, previne și suprimă boala Alzheimer și distruge celulele canceroase rezistente la medicamente.
Gama creme este alcătuită din patru produse noi, de calitate germană. Aceste creme sunt re­medii care n-ar trebui să ne lip­seas­că din casă, deoarece ne scot din încurcătură într-o mulțime de situații.
* Balsamul Vigoarea Ur­sului Polar are un puternic efect an­tiinfla­mator și o extraordinară pu­tere de calmare a durerilor, mai ales pe cele de spate și de mușchi.
* Balsamul Gheara Dia­vo­­lului are efecte benefice în du­re­rile articulare. Harpagozidele din rădăcina de Gheara Diavolului sunt substanțe cu puternice proprietăți antiinflamatoare și analgezice, care reduc durerea și măresc mobilitatea articulară, flexibilitatea mușchilor, articulațiilor și tendoanelor.
* Crema de Gălbenele este cunoscută pen­tru proprietățile sale cicatrizante și reparatorii pen­tru piele. Se folosește mai ales pentru răni, zgârie­turi, julituri, arsuri (accidente în bucătărie sau cau­za­te de soare), călcâie întărite, piele iritată și crăpa­tă, ciuperci și micoze ale piciorului, acnee, furuncule.
* Crema Picioare obosite conține extract din semințe de castan sălbatic și are efecte relaxante pentru picioare. Reduce eficient durerea musculară, energizează și stimulează circulația venoasă.