Încotro, România?

Ciprian Rus
"Nu sunt minciuni, sunt fapte al­ter­native", a răspuns orwellian, zilele tre­cute, un înalt membru al noii adminis­trații ame­ri­cane, pus în fața unor dez­in­formări servite chiar de secretarul de presă al Casei Albe.

Conceptul a făcut imediat înconjurul unei lumi care, la început de 2017, bom­bardată din toate părțile de in­formație manipulată sau manipulabilă, înțelege tot mai greu care e realitatea în care trăiește. Care e, de fapt, reali­tatea-rea­litate și care e realitatea-alter­nativă?
Dar ceea ce pentru lumea largă e în­că un dubiu, pentru România e limpede faptul că trăim, de o lună de zile deja, într-o realitate-alternativă. În lume se desfac zilele acestea, mari tratate co­mer­ciale, se desfac alianțe vechi de zeci de ani, se ridică ziduri și se blo­chea­ză accesul a zeci de milioane de oa­meni de pe un continent pe altul, se pun la cale mari bătălii geostrategice și co­mer­ciale. Mai aproape de noi, Ucrai­na și Moldova au fost complet aban­donate sferei de influență a Federației Ruse, în vreme ce, la vest, Viktor Or­ban, tocmai pozează pe puntea de legă­tură dintre Donald Trump și Vladimir Putin. Și, în tot acest context, marea urgență a noii guvernări și, im­plicit, marea dezbatere națională, care ar putea fi urmată și de un referendum, deci de încă și mai mult timp, nervi și bani pierduți, e "ae­risi­rea" închisorilor din țară și asi­gurarea tuturor măsurilor posibile ca ele să nu mai fie populate, pe viitor, de politicieni și de decidenți publici.
A trecut deja ianuarie și, în afara unor pomeni date din pix, pe baza unei prognoze de creștere economică pe 2017 de 5,2%, flagrant peste estimările de 3% ale băncilor și ale Comisiei Eu­ro­pene, nu s-a făcut nimic. Piețele și bulevardele țării sunt pline de zeci de mii de oameni, în fiecare duminică, Guvernul Grindeanu și-a început man­datul cu stângul, și-l așteaptă, probabil, groapa, după ce-a adoptat ordonanța privind modificarea codurilor.
Se consumă multă energie în țară, iar partea dramatică e că nu se con­sumă în direcția corectă. Să fim sinceri, mult din ce am făcut, cât am făcut, în ultimii 27 de ani, am făcut împinși de la spate de Uniunea Europeană și de Statele Unite. Acum, când nici Uniu­nea și nici America nu mai sunt așa cum le știam că sunt, care e drumul nostru? Încotro o luăm? Alături de cine mergem? Eliberăm închisorile și apoi ce facem? Ce alternative avem?
Nu prea mai e timp de pierdut. La cum se mișcă lumea, orice temă care nu generează fie întărirea poziției Ro­mâniei în plan extern, fie creșterea economică, e total irelevantă în 2017. Nu am văzut nimic din toate astea de la începutul anului. Dacă nu ieșim re­pede din realitatea-alternativă, la cum au mers lucrurile în ianuarie, nu ne-ar strica să avem, barem, o Românie al­ter­nativă.