Pentru ca primăvara să vă găsească grațioase și subțirele...

Redactia
Visul siluetei de primăvară bântuie nopțile multor fe­mei.

Dorința aceea se­cre­tă, ca oda­tă despachetate din pulo­vere și pal­toa­ne, să ieșim la iveală subțirele și zvelte ca trestia; adorate și admirate, topite în mii de priviri. Bine ar fi! Din păcate, visul siluetei de primăvară nu se prea potrivește cu frigul și atmo­sfera de iarnă, care ne mână din spate spre fri­gider. Așa se face că primăvara vine tot­deauna mai repede decât lepădarea de kilograme și de paltoane, iar visul cu trestia se transformă în coșmar. Ei bine, finalul dramei este un... happy-end. Vajnici păzitori ai frumuseții fe­meilor, spe­cialiștii au grijă să le ofere soluții in­ge­nioase și salvatoare, lesne de apli­cat. Concret: o bună alimentație și câteva mișcări de gimnastică le pot veni de hac kilogramelor, retențiilor de apă și balonărilor. Urmarea: un pan­ta­lon ușor de purtat și o fustă care să nu mai crape la fermoar.

Consumați alimente care nu balonează
Prea multe crudități, grăsimi, bău­turi acidulate și dul­ciuri fac ca intes­tinele noastre să se revolte și să ne pe­depsească prin­tr-un pântec um­flat. Dacă în dieta dvs. pre­domină vegetalele cru­de, re­duceți-le can­ti­ta­tiv și înlocui­ți-le cu le­gume fier­te în aburi sau preparate pe gră­tar. În schimb, consumați cât mai multă salată verde, care redu­ce fermentația în colon și posedă vir­tuți laxative. Un adaos de semințe cru­de de chimen sau anason sporește și mai puternic efectul. Atenție, de ase­me­nea, la legu­mele care fermentează ușor, cele din familia verzei, dar și cea­pa și leguminoasele uscate (linte, fa­sole uscată, bob). Adăugați, în schimb, în alimentația dvs., orezul complet și paste în cantitate redusă, combinate cu salate din zarzavaturi de iarnă, re­numite pentru efectul lor de resorbție a gazelor intestinale: anghinare, praz, sfeclă roșie fiartă și hrean. Ca desert? Evitați fructele crude, mai ales bana­nele foarte coapte (ne sfătuiesc me­dicii nutriționiști). În schimb, optați pentru fructele fierte (în compot fără zahăr), coapte, însoțite de iaurturi naturale, ne­pasteurizate. Puțină droj­die de bere administrată cotidian fa­vo­rizează dez­voltarea florei intes­tinale și înlătură balonările.

Mestecați, mestecați, mestecați...
Pântecul umflat trădează adesea și excesul de aer din intestine, pe care fie că-l înghițiți în timp ce mestecați cu prea multă lăcomie bucatele, fie din cau­ză că nu vă concentrați asupra mân­catului, vorbind sau privind la te­le­vizor. Lege: mâncați cu calm, mes­te­când cât mai bine fiece dumicat. Un sandvici în­ghițit între două metrouri, o masă luată în timp ce polemizați cu co­legii sau o plăcintă înghițită pe neră­suflate, în timp ce fa­cem cumpărături, spo­resc grosimea taliei cu mulți centi­metri. Cine este de vină? Aerul, care în­greu­nează digestia și provoacă aci­ditate, senzație de greutate și balo­na­re.

Nicio zi fără mișcare
Într-o săptămână se pot pierde până la 5 centimetri din jurul taliei, ne asigură specialiștii. Nimic nu to­pește mai repede kilogramele și înlătură ba­lo­nările ca mișcarea. 30 de minute de mers rapid pe zi, de exem­plu, vor arde o grămadă de calorii, dar vor dinamiza și circulația sânge­lui, drenând excesul de lichid din țesuturi.