Răspuns pentru VIOLETA - Deva, F. AS nr. 1125 - "Caut un tratament naturist pentru răceală"

Redactia
Dr. Li LuoXi - specialist în medicină tradițională chineză - București, str. Vasile Lascăr 169, sector 2, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69

Răceala și gripa se manifestă ca infecție a trac­tului respirator superior și este pro­du­să în ambele cazuri de viruși. Prin­cipalele simptome ce apar în cazul gri­pei sau răcelii sunt: curgerea nasu­lui, strănutul, durerile de gât, tusea și uneori febra.
În Medicina Tradițională Chineză există trei tipuri de răceală:
* De tip rece - apare frecvent iarna sau primă­vara și se manifestă prin:  stări de febră ușoare, fără transpirație, mucus alb și subțire, stră­nut, tuse, aversiune față de frig.
* De tip cald - apare la sfârșitul primăverii sau la începutul toamnei. Se manifestă prin febră, tran­spirație, gura și nasul us­cate, du­reri în gât, tuse, mucus găl­bui și gros, curgerea abun­dentă a nasu­­lui.
* De tip umed - apare cel mai des pe timp de caniculă. Mani­festările sunt: febră, senzație de greutate în corp, greață, senzație de umflare în piept sau în partea de jos a abdo­menului.
Prevenție:
* Beți apă caldă spre fier­binte. Ajută ca toxinele să iasă din orga­nism.
* Ceai de ghimbir și curmale: aveți nevoie de 10 curmale și 5 felii de ghim­bir. Se fierb împreună, timp de 10 minute. Acest amestec ajută foarte mult sistemul imunitar.
* Spălați-vă fața cu apă rece.
* Țineți lângă pat coji de portocale sau ulei de mentă. Acest tratament este anti-viruși și acțio­nează cu succes pe parcursul întregii perioade de vinde­care.
* Într-un colț din casă țineți o ceapă. Alungă microbii și virușii. Nu îi desfaceți coaja.
* Faceți o pernă cu plante uscate, care să con­țină frunze de dud și flori de crizantemă.
* Țineți picioarele într-un lighean cu apă caldă, timp de jumătate de oră, în fiecare zi.
* Puneți într-un ibric 50 ml oțet și fierbeți-l la foc mic. Închideți toate geamurile și lăsați aburul de la oțet să se împrăștie în casă. Acest lucru ajută la îndepărtarea virușilor din atmosferă.
* Toamna este anotimpul în care clima este uscată. Uscăciunea lovește puternic plămânul. Din acestă cauză toamna trebuie să păstrăm o alimen­tație ușoară. Fără prăjeli, numai mâncare proaspătă. În general, putem folosi următoarea alimentație: mult iaurt, multă vitamina D, pe care o luăm din legume verzi.
* Mâncați ridichi cu ceapă verde. Aveți nevoie de 200 g ridichi, 3 cepe verzi (doar partea albă). Se fierb împreună cu 3 căni de apă, până ce lichidul dă în clocot. Se lasă la foc mic timp de 10 minute. Mâncați ridichile și beți zeamă, o dată pe zi.
Tratament cu ventuze
Tratamentul cu ventuze este o metodă veche, cunoscută în toată lumea. Ventuzele extrag răceala, lucrând prin meridianele ce străbat organismul uman. Ele îmbunătățesc circulația sângelui. În me­dicina tradițională chineză, se consideră că durerea se datorează circulației sângelui care se înfundă. Cauza care duce la înfundarea circulației este tem­peratura rece. Rugați pe cineva priceput să vă apli­ce ventuze pe spate. Metoda se practică și la unele cabinete medicale.
Tratament prin moxibustie - terapie prin căldură
Deasupra punctelor de acupunctură se aprind moxe pentru a ajuta căldura să intre în meridian. Au rol de a regla Qi-ul și sângele. Metoda poate fi folosită cu succes în tratarea răcelilor și a gripei. Se practică la cabinetul nostru.
Acupunctura
Prin meridian se face echilibrul între Yin și Yang al organismului, care întărește sistemul imu­nitar. Înlătură răceala și gripa printre o multitudine de alte afecțiuni la care acupunctura poate fi folo­sită.


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Fetiței mele i-au căzut genele și sprâncenele"
(Răspuns pentru ILEANA - Timișoara, F. AS nr. 1246)


Întâlnită frecvent la copiii de vârstă școlară și adulți tineri - pelada poate fi localizată în diverse regiuni corporale: pielea păroasă a capului, barbă, axile, zona pubiană, sprâncene, gene etc. Deci, plă­cile peladice pot fi unice sau multiple. În cazul fetiței, pelada poate fi asimilată cu alopecie areată, boală autoimună. Pelada de­cal­vantă: cu suspiciune de pre­­zența unui ectopara­zit/en­do­pa­­razit ce poate trăi în interio­rul orga­nismului gazdei (eso­fag, ficat, plă­mâni, rinichi), în alte țesu­turi (piele) etc.
Mecanismul patogen poa­te fi auto­imun, însă frec­vent boa­la apare la copiii hiper­activi (ADHD) sau în urma unui stres emoțional puternic. Acti­vi­tă­țile școlare superstre­sante, viața de familie ten­sionată sau func­ția hiperactivă a glandei tiroide, con­stituie alte cauze posibile ale peladei.
Tratament alopat - ți­nând seama de locali­zare, tra­ta­mentul este foarte dificil. Se vor face cure lungi cu Dinitro­clorbenzen, Prednison - apli­cații săp­tămânale, iar după creș­terea pă­rului, aplicații lunare, numai la indi­cația medicului dermatolog.
Tratament naturist:
* Cu pleoapele închise se aplică cu un bețișor cu vată ulei de ricin, de două ori pe zi, pe locurile afec­tate.
* Frecați părțile bolnave, dimi­neața și seara, cu sucul de la un cățel de usturoi. În vacanțe sau la prânz, ungeți locurile cu suc proaspăt de aloe. La primăvară, frecați locu­rile bolnave, cu ochii închiși, cu suc din coajă verde de nucă.
Multă sănătate!


Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, Clinica Medical ES, București, Calea 13 Septembrie nr. 137, Bloc T1C, parter, tel. 0723/51.07.37

"Sora mea are colon iritabil și paraziți intestinali"
(Răspuns pentru RODICA - Deva, F. AS nr. 1249)


Stimată doamnă, din descrierea dvs. reiese că starea aparatului digestiv al surorii dvs. este foarte grav deteriorată. Faptul că slăbește arată că funcția de absorbție a intestinului este compromisă. Toto­dată, dacă para­zitoza este confirmată, și aceasta ar putea fi o cauză a stării generale nesatisfăcătoare. Primele măsuri care trebuie luate constau în tre­cerea la un regim ali­mentar corect, concomitent cu o cură de depara­zitare. Regimul alimentar trebuie con­ceput astfel încât să fie îndeplinite două con­diții:
* să nu se creeze fermentație în organism
* să nu fie suprasolicitat aparatul digestiv.
Pentru aceasta, se vor consuma alimente ce pot fi fierte, pasate, și mâncate în cantități moderate, la fiecare masă. Exemplu de astfel de alimente per­mise: supe, griș, ou fiert, rădăcinoase fierte etc.
Alimente nerecomandate: lactate, alimente pră­ji­te în ulei, grăsimi, mezeluri, carne de porc, vită etc.
În această fază se trece la a doua etapă a trata­mentului, care constă în recuperarea funcției diges­tive. Și aceasta se face în două etape:
* în prima etapă se trece la dezinflamarea colo­nului, care este, cu siguranță, iritat;
* în a doua etapă, trebuie refăcută flora intes­tinală. Pentru această fază a tratamentului, de mare ajutor sunt produsele naturale pe bază de extract de Aloe Vera, îmbunătățită cu minerale și plante medicinale cu efecte calmante și regenerante, precum și un produs pe bază de lactobacili, pen­tru refacerea florei intestinale. Ar mai trebui consumate și un complex de vitamine și minerale naturale, pentru refacerea și reechilibrarea organismului, care cu si­guranță este slăbit, ca urmare a digestiei defectu­oa­se pe parcur­sul mai multor săptămâni de suferință.
Pentru detalii și un tratament personalizat, mă puteți contacta la tel: 0723/51.07.37.


Ing. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com

"Am necrobioză lipoidică. Pot spera la vindecare?"
(Răspuns pentru ALICE, F. AS nr. 1247)


Da! Vă puteți vindeca. Vă veți unge cu unguent POCO, cu un ușor masaj, peste rana de la picior. Un­gerile vor fi efectuate cu predilecție seara, la culcare, timp de cel puțin 20 de zile. Întrucât afec­țiunea de care suferiți poate fi cauzată și de diabet, vă veți face și analizele necesare (glicemia) la un laborator de specialitate. În caz că diabetul se con­firmă, vă recomand consultarea unui medic specia­list. Acest tratament va fi urmat concomitent cu ungerea cu unguent POCO și va grăbi vindecarea rănii de la picior.
POCO este un medicament cu utilizări univer­sale, brevetat ca invenție, care a dat rezultate spec­ta­culoase în numeroase cazuri, în care alte trata­mente au dat greș.
Unguentul POCO poate fi procurat la telefon 0264/58.11.36, 0744/91.02.93 sau prin e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com
Multă sănătate!