Inimă lângă inimă

Claudiu Tarziu
Exodul s-a încheiat.

Între sclavia comunistă și curajul libertății stau 27 de ani. Atât a durat rătăcirea noastră în tranziție. N-am traversat un deșert geo­grafic, ci unul moral. La capătul lui: șaizeci de ora­șe stră­luminate de entuziasm, crea­tivitate, umor și cer­bicie, într-o noapte haină a lui Februarie 2017. Un ar­hi­­­pelag al normalității, într-o lume tot mai bol­navă. Sute de mii de români au cerut în stradă, sub fla­mu­rile tricolore și în acordurile im­nului național, un lu­cru simplu și atâta vreme ocultat: moralitate în po­litică. O revendicare veche, care, ne­sa­tisfăcută la vremea ei, ne-a împins pe un drum ago­nic de aproa­pe trei decenii.
În primăvara lui 1990, zeci de mii de tineri au manifestat, zi de zi, în Piața Universității din Bucu­rești, timp de 52 de zile, pentru același deziderat. Atunci, l-au numit lustrație. Manifestația-maraton a fost pașnică, plină de veselie, inteligență și cântec. A fost curmată brutal, cu morți și răniți, la ordinul Pu­terii. Au urmat fri­ca, emigrarea în masă, orbe­căiala celor rămași într-o realitate controlată politic până în cele mai banale amă­nunte ale ei, scârba și, în cele din urmă, o lungă pe­rioa­dă de indiferență și indivi­dua­lism. Românii păreau să fi uitat că pot fi o forță de temut dacă se unesc. Pe­sem­ne că și-au reamintit în această iarnă. Căci, de mul­te zile la rând, un număr impresionant de ro­mâni de toate vârstele, dar cu precădere tineri, protestează în Piața Victoriei din Capitală și în piețele altor zeci de orașe, față de o Putere arogantă, abuzivă și ticăloasă.
Astăzi, ca și în 1990, același partid deține puterea: PSD. Partid care folosește aceleași mijloace de contra­ca­rare a demonstrațiilor de protest ca atunci: decre­dibilizarea și diabolizarea manifestanților, autovic­ti­mizarea, incitarea românilor contra altor români, venti­larea pericolului străin etc. Și tinerii din urmă cu 27 de ani, și cei de azi, au fost etichetați într-un mod care se vrea degradant: golani și fasciști, primii, corporatiși și naziști, ceilalți. Și unii, și alții au fost acuzați că sunt în solda unor forțe străine, că fac jocul Opoziției, că destabilizează țara, că nu respectă votul majorității, că vor să dea o lovitură de stat ș.a.m.d.
Asemănările nu se opresc aici. Și cei de ieri, și cei de azi, au ieșit în stradă pentru principii, nu pentru o pâi­­ne în plus. Și unii, și alții, au fost (premieră națio­nală) sus­ți­nuți de Biserică. Ambele generații au dovedit cu­raj, dem­nitate și aspirația spre libertate. Primii au fost în­frânți pentru moment, dar au învins într-un târziu, fiindcă au ieșit la limanul libertății, împreună cu actuala tâ­nără ge­nerație, pe care au odrăslit-o și au călăuzit-o. Îm­pre­ună, inimă lângă inimă, nu vor mai putea fi dobo­râți.