Alte sfaturi, alte "minuni"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - Izvorul tinereții veșnice

Cei care vor să încerce tratamente antiîmbătrânire trebuie să știe că remediile naturale au avantajul de a nu afecta pielea în niciun fel, ba chiar îi oferă beneficii multiple. Chiar dacă în farmacii și în ma­gazinele cu cos­metice găsim numeroase creme, soluții și alte remedii "miraculoase", care promit succes garantat, ar fi bine să înțelegem că avem la îndemână și remedii naturale, uneori chiar în propria bucătărie!
O posibilă schemă de tratament antiîmbătrânire pentru ten (față, gât și decolteu) ar putea arăta astfel:
* Aplicarea unui albuș de ou bătut bine pe față, în special pe zonele ridate, pentru a reda elasticitatea pielii.
* Mască dintr-o linguriță de miere și o lingură de apă de trandafiri - se masează cu pasta obținută fața și decolteul, se lasă apoi să acționeze 20 de minute, după care se clătește pielea cu apă călduță.
* Mască din două caise bine coapte, o linguriță de suc de lime, două linguri de miere și puțin lapte rece. Se aplică masca pe față, se lasă să ac­ționeze o oră, apoi se clătește cu apă călduță.
* Se masează tenul cu ulei de cocos sau de migdale, după baie, când se absorb cel mai bine.
* Se consumă suc proaspăt de aloe - benefic pentru piele.
* Se aplică zilnic pe față ulei de argan - hidratează pielea și îi reglează nivelul de sebum (e unul dintre cele mai bune tratamente antiîmbătrânire!).
* Se bea zilnic ceai verde, care duce la o mai bună tonifiere a pielii.
* Se consumă cât mai multe fructe și legume crude, pentru conținutul lor ridicat în antioxi­danți, care mențin pielea tânără și strălucitoare.
Pentru persoanele interesate de longevitate, de aspec­tul tineresc și de binele personal ar trebui să conteze fie­care masă pe care o consumă. Una din­tre cele mai bune modalități de a profita de aces­te mese constă în consumul mai mare de fructe și legume. Acestea sunt, de fapt, ade­văratul izvor al "tinereții veșnice"!



ELENA JOSAN, fitoterapeut - Remedii universale

- "Bătrânețe, haine grele" se spune. Un proverb care privește pe toată lumea, deși depinde de noi să facem "hainele" mai ușoare, ba chiar să nu le simțim -

1. Opriți "dușmanii" la poartă
În fiecare dimineață când vă treziți, propuneți-vă să țineți răul departe de dvs. Acceptați doar purtătorii de bine, prieteni veseli, cu gândire pozitivă, care, la fel ca cea negativă, este contagioasă. Gândirea negativă eliberează în sânge substante dăunatoare, care provoacă dereglări fizio­logice.

2. Țineți sub control tensiunea arterială
Odată cu îmbătrânirea, tensiunea ar­te­rială afectează tot mai mult speranța de viață. Ea este una din cele mai sigure cauze ale îmbătrâ­nirii. Țineți-o per­ma­nent sub con­trol, înainte s-o ia razna.

3. Balsam dintr-o sută de flori
Avem nevoie de un borcan sau o sti­clă cu gâtul larg, care se închide er­metic, și de un pa­har de alcool du­blu rafinat. Când apar primele flori ne­toxice în natură și în grădină (ciuboțica-cucului, zambile), înlăturăm atent codi­țele, păr­țile verzi și punem în borcan câte 3-5 linguri de fiecare specie. Când înflo­resc copacii fructiferi, liliacul, teiul, culegem și de pe ramurile lor câte o mână de flori, și adăugăm în borcan. Procedăm la fel și pe timp de vară, și toam­na, adăugăm flori de se­zon și câte un pahar de alcool, astfel ca flo­rile să fie acoperite cu cel puțin 2 degete. Toamna pu­teți să completați com­poziția cu fructe de pădu­cel, mă­ceș, rădă­cini de ci­coare, păpădie, o­bligeană. Când este gata, nu este obliga­toriu să strecurați tinctura. Folosiți preparatul intern, câte 15-25 de pi­că­turi, diluate cu 150 ml de apă sau ceai.

4. Inhalații cu tinctură de odolean (valeriană)
Reglează tensiunea, somnul și activi­tatea sistemului nervos. Din sticluța cu tinctură (se găsește în farmacii) se inha­lează aroma cu nara stângă, în timp ce nara dreaptă este apăsată cu degetul mare. Se repetă cu nara dreaptă. Expi­rația se face pe gură. La început, se fac 2-3 inha­lații, seara, înainte de culcare. Se poate ajunge, treptat, la 5 inhalații. Un număr mai mare poate provoca dureri de cap.