Răspuns pentru MIHAI PREDA - Focșani, F. AS 1201 - "Mă pot vindeca de sindrom hiperalgic post Zona Zoster?"

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Stimate domn, drept răspuns la întrebarea dvs., vă pot spune DA, se poate vindeca hi­peralgia postzosteriană. De ase­me­nea, răspund și la întrebarea despre mecanismul de declanșare al zonei zoster (herpes zoster).
Zonă zoster este considerată o in­fecție cutanată, dată de virusul Vari­cela Zoster. Este exact același virus care este responsabil și pentru apariția varicelei ("vărsat de vânt"). Prima infecție dată de virusul Varicela Zoster duce la varicelă, iar după dis­pariția ei, urmează un stadiu nou, în care virusul este cantonat în rădăcina nervilor, pentru o perioadă de mulți ani. Reactivarea virusului, care poate avea loc în caz de sistem imunitar slăbit, produce o erup­ție cutanată numită zona zoster sau varicela zoster.
Factorii de risc par a include vârsta. Durerile post zona zoster par să fie mai frecvente cu cât este mai în vârstă pacientul (la 60 ani, circa 60% din bolnavii de zona zoster au dureri, iar peste 70 ani, 75%), ele manifestându-se rar sub vârsta de 50 ani. În general frecvența durerilor tinde să scadă cu timpul, intensitatea cea mai mare fiind în prima lună după apariția erupției. Nu există o predilecție anume pe sexe.
Cel mai frecvent durerile apar după o erupție de zona zoster, con­sti­tuită din vezicule (mici leziuni pline de lichid), care se află de-a lungul traiectului unui nerv, câteo­dată al mai multor nervi învecinați. După dispa­riția erupției, durerile pot continua cel puțin 3 luni. Ele pot avea caracter de junghiuri, înțe­pături, arsuri, usturimi. Există o for­­mă de dureri post zona zoster, care are loc fără o erupție aparentă, numită zoster sine herpete, având tendința de a afecta mai mulți nervi și cu dureri mai in­tense.
Din punct de vedere al medi­ci­nei alternative, cauzele enume­rate sunt următoarele: prezența unui vânt cald patologic care afectează nervii, du­când la erupția cutanată. Unde pătrunde mai adânc, poate să ducă la blocaje de-a lungul traiectelor ener­getice, cauzând dureri. Vântul este, în medicina orientală, energia legată de ficat, ceea ce ar putea explica de ce stresul psihic și chiar fizic (supraso­licitarea) duc la slăbirea energiei protectoare a fica­tului și la po­sibilitatea de invazie cu energie pato­logică.
Posibilitățile naturiste de tratare includ:
* Atitudinea față de viață trebuie modificată. Astfel, pot fi de folos tehnicile de vizualizare pozi­tivă, în care omul se vede într-un loc frumos și li­niștit. Mai mult, problemele care ne "stresează" ar trebui privite într-o manieră mai calmă, ca fiind încercări care vor trece, provocări pe care trebuie să le acceptăm și să le depășim și în urma cărora vom acumula experiență.
* Meditația și alte tehnici de relaxare ajută la eliminarea stresului.
* Mișcarea fizică tonifiază organismul, întă­rește energia de apărare și dă un tonus pozitiv omului.
* Fizioterapia ar putea ajuta acolo unde paci­en­ții au pareză, din cauza durerii post-zosteriene.
* Plante medicinale aplicate sub formă de creme (capsaicina - din ardeiul iute) ajută la dureri. La început, ar putea fi dureri mai mari, apoi zona tra­­tată amorțește. Alte preparate cu rezultate bune sunt crema cu gălbenele (Calendula), sunătoare (Hy­pericum), lemnul-dulce (Glycyrrhiza). Pe cale orală, se recomandă ceaiurile de lemn-dulce, sună­toare, valeriană, crețușcă, salcie.
Atenție la valeriană, să nu se folosească împre­ună cu alte substanțe sedative; crețușca conține as­pirină, aten­ție, deci, pentru cei care reacționează la aspirină.
* Vitaminele cele mai importante: vitamina C, vitaminele B (B1 + B12), precum și vitamina E.
* Dietă bogată în legume și vegetale, mai ales cele ușor acre și verzi, vor întări energia ficatului și vor aduce un aport de vitamine.
* Acupunctura - este un tratament de elecție. Deblochează canalele energetice, reechilibrează energia ficatului și întărește energia de apărare.
* Homeopatia - este extrem de eficientă pentru durerile post zona zoster. Între medicamentele utile se numără Arsenicum album, Cantharis, Capsicum, Hypericum, Mezereum, Ranunculus bulbosus, Spigelia anthelmintica.
Fiindcă durerile post zona zoster pot semăna cu acelea date de alte boli serioase, cum ar fi in­farctul miocardic, apendicita, chiar accidentul vas­cular cerebral, este foarte important să se con­sulte un medic specialist pentru a avea un diag­nostic bun înainte de a porni la tratament.
Vă urez succes!


Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Cum putem vindeca un copil de amigdalită cronică cu stafilococ rezistent?"
(Răspuns pentru d-na MARIA STEREA, F. AS nr. 1044)


Faringo-adeno-amigdalita este inflamația amig­dalelor, a mucoasei faringiene și a întregului inel limfatic Waldayer (amigdale palatine, tubare, farin­giană și linguală). Cauzele cele mai frecvente sunt: adenovirusurile, streptococii, stafilococul pa­togen și haemofilus Influenzae, cu trans­mitere aerogenă, mai rar digestivă și de contact. Rolul normal, fizio­logic, al inelului Wal­dayer constă în dezvoltarea sistemului de apă­rare imunitară a copilului la in­fec­țiile repetate ale faringelui. Imu­nologii apre­ciază că este nevoie de aproxi­mativ 60 de rino-adeno-fa­rin­gite până la vârsta de10-12 ani, când sistemul imunitar al co­pi­lului poate fi comparat cu cel al adul­tu­lui. Cunoașterea acestui fapt este utilă atât medicului de fami­lie, cât și părinților, care au ten­din­ța să folosească abuziv anti­biotice, cu consecințe nega­tive în dezvol­ta­rea mecanis­mu­lui imuni­tar al co­pilu­lui. Antibioterapia este reco­­man­dată doar în cazurile grave, de angine bacte­riene.
O problemă dificilă de diagnos­tic o reprezintă etichetarea amigda­le­lor bolnave drept "focar de in­fecție" (pe baza unor criterii clinice și paracli­nice), responsabile de une­le complicații la distanță: reu­ma­tism articular acut, glomerulo­ne­frită, deter­mi­nări cardiace etc. în acest caz, indicația opera­torie (amig­dalectomia), ca mijloc de tratament în "amig­da­lita cronică - focar de infecție", se va pune cu mult dis­cernământ, prin colaborarea medicului spe­­cia­list ORL cu medicul pediatru. În unele ca­zuri, se va proceda inițial la adenoidectomie (extir­parea "poli­pilor"), care determină diminuarea se­cun­dară în volum a amigdalelor palatine și dispa­riția recu­ren­țelor. În cazul copilului dvs., vă reco­mand co­rec­tarea limfantismului, a carențelor de vi­tamine și imunitate. Se va utiliza cura helio­ma­rină și crenote­rapia, după următoarea schemă de tratament:
* Dezobstrucție nazo-faringiană, cu instilații nazale (rețeta magistrală proprie, individualizată).
* Hidratare corespunzătoare și gargară cu ceai călduț, combinat din: mușețel, salvie, gălbenele și tătăneasă.
* Badijonaj local cu glicerină boraxată, cu pro­polis sau soluții iodurate (atenție la alergia la pro­polis sau iod!).
* Apiterapie (miere de albine cristalizată și fagure de miere căpăcit).
* Susținerea terenului imunologic cu Sirop Imunitate sau ceai pentru imunitate Fares.
* Tonsilotren (homeopat) - 3x1 tabletă/zi.
* Decasept (conține ulei de eucalipt, cedru, cimbru și menta) - 2x1 tabletă/zi.
* Administrarea a 10-15 ședințe de aerosoli salini, în stațiunile Ocna Sibiului, Govora, Bazna sau "salina la domiciliu cu Ocnasept-spray" (ae­rosol salin natural cu extract din plante medi­cinale aromatice-poate fi comandat la tel.: 0269/21.78.61, 0733/67.87.85, e-mail: sanmedsb@gmail.com
* Repetarea exudatului faringian și a secreției na­zale, cu examenul bacteriologic în antibiogramă, atât la copil, cât și la părinți (pentru depistarea unui eventual purtător sănătos de Streptococ/ Stafilococ patogen).


Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie - București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)


"Vreau să scap de paraziți"
(Răspuns pentru ONUS ZAVAȚCHI - sat Coștini, jud. Maramureș - F.AS nr. 1241)


Pentru viermi intestinali, există un tratament naturist care este alcătuit din:
Dietă:
Alimente recomandate: grâu, porumb, orez, orz, fasole, legume fierte cu condimente și ghimbir, us­turoi, băuturi alcoolice, ceai negru, cafea fără zahăr și lapte, apă fiartă fierbinte, brânză, ardei iute, piper negru, ghimbir, papaia, banană, castravete, măr.
Alimente interzise: fructe acre sau dulci, carne, pește, produse lactate (excepție brânză), zahăr, melasă, cartofi, alimente grase, nuci, biscuiți, apă nefiartă, lichide.
Observație: Cu o oră înainte de culcare, se bea o cană de ceai de cimbrișor și se consumă 50 de se­mințe crude de dovleac. Porția pentru copii de 1-4 ani = 10-12 semințe, porția pentru adulți și copii de 5-10 ani = 30 de semințe.
Strict interzis a se mânca prea mult.
Mâncărurile se vor con­dimenta cu cimbru, co­rian­dru, anason, afin și pelin.
Rețetă naturistă
* Durează 14 zile, iar cantitatea totală de semin­țe de dovleac este de 1,4 kg. * 100 g semințe de dovleac pisate cu coajă cu tot, se acoperă cu o infuzie preparată din 2 lingurițe de semințe de anason sau flori de cimbru (alternativ) opă­rite cu 250-300 ml apă fierbinte. Se lasă o noapte, apoi se trece pasta formată printr-un tifon. Se amestecă din nou cu lichidul strecurat și se îm­parte în trei porții și se ia dimi­neața, la prânz și seara, cu o jumătate de oră înainte de masă.
Vă doresc multă sănătate!


ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Mă balonez, indiferent ce-aș mânca"
(Răspuns pentru ANONIM, F. AS nr. 1234)


Cele mai importante cauze pentru care apare balonarea sunt: deficitul enzimatic, dezechilibrul florei intestinale, pancreas exocrin cu deficiențe, vezică biliară leneșă etc.
Ce este de făcut în aceste condiții?
În primul rând, este nevoie de o dietă echilibrată și variată, care să aibă în vedere o combinație co­res­punzătoare a ali­mentelor. Se va evita consumul fruc­telor pe stomacul gol. Apa se consumă la dis­­tanță de cam o oră înainte și după masă. Se înlătură din con­sum carbogazoasele, zahă­rul alb, pâinea albă. De asemenea, este foarte important a se efec­tua câteva investigații care să releve nivelul de tole­rabilitate la gluten și lactoză.
Principalele remedii care se pot administra sunt: enzime digestive (amilază, lipază, protează), pro­bio­tice și prebiotice (oligozaharide), condimente (chi­­men, coriandru, fenicul), aloe vera etc. De ase­me­nea, înaintea începerii luării acestor remedii, de mare folos ar fi administrarea unui curățitor, care să conțină fibre, plante cu efect antiparazitar și probiotice.