Tratamente chinezești pentru îngrijirea părului

Redactia
Chinezii spun că frumusețea pielii și-a părului depinde în mare măsură (dacă nu în totalitate) de modul în care ne hră­nim.

Părul oglindește, înainte de toate, starea de sănătate a sângelui: dacă el e ali­mentat cu substanțele de care are ne­voie, părul crește sănătos și bogat. Dim­potrivă, o alimentație "moartă", săracă în enzime și vita­mine, își pune pecetea, înainte de toate, pe păr.
Mătreața e semnul cel mai frec­vent al unui păr bolnav. Cauzele ei sunt di­verse. Mătreața mare, lipi­cioasă și gra­să, este cel mai adesea semnul sângelui "otrăvit". În cazul acesta, se recomandă un tratament intern cu mustăți de po­rumb, cri­zanteme, plus o cură de cură­țire a or­ga­nismului. Exte­rior, pielea ca­pului trebuie fricționată, după fie­care spă­lare, cu ceai concentrat de crizan­teme. Dacă vă con­fruntați cu aceste pro­bleme, se reco­mandă să re­nunțați o vreme la alcool și grăsimi animale.

Rețete pentru păr uscat, subțire și contra mătreții

Extern

Extract de nuci
Ingrediente: 7 nuci verzi, 1 pară, un vârf de cuțit de sare, puțin suc de lă­mâie.
Mod de prepa­ra­re și fo­losire: di­mineața, ingre­di­en­tele se rad, se a­mes­tecă și se lasă să se pătrundă. Sea­­­ra, se stoarce sucul prin­tr-un ti­fon, se pune cu o pipetă la rădă­cina părului fă­cut cărări și se ma­sează bine pe piele.
Acțiune: întă­reș­­te pielea capului și elimină mă­trea­ța uscată și măruntă.

Masaj cu ulei de susan

Preparare și folosire: 1/4 cană ulei de susan se pune la încălzit și se ma­­sează pe pielea capului, cât de cald se suportă. Se lasă să acționeze o jumătate de oră, apoi părul se spală în mod nor­mal.

Oțet cu lavandă
Nu există remediu mai bun pentru păr (spun chinezii) decât clătitul du­pă spălat cu oțet aromat de lavandă. Un pumn de flori de lavandă sau roz­marin se opăresc cu un litru de oțet de mere și se lasă la infuzat până ce se răcește lichidul. Se toarnă într-un recipient, cu planta lăsată înăuntru. După o săptă­mâ­nă, se strecoară în altă sticlă curată și poate fi folosit. Se toarnă o jumătate de pahar de oțet aromat în doi litri de apă călduță. Se folosește ca ultimă apă de clătit.

Intern


* Ceai de crizanteme (se gă­sește la magazinele naturiste) - șase flori uscate de crizanteme se opăresc cu 250 ml apă și se lasă la infuzat vreme de 10 minute, cu vasul acope­rit. Se strecoară și se bea, ușor îndul­cit cu miere. În China, flo­rile se lasă în ceaș­ca de ceai și la final se mă­nâncă. Li­chi­dul este au­riu și parfu­mat.
* Ceai de mustăți de po­rumb - 3 linguri de plantă uscată se opăresc cu 1/2 litru apă, se lasă la in­fu­zat 10 mi­nute, apoi se stre­coară și se bea de-a lungul zilei, între mesele prin­cipa­le. Cura durează cel puțin patru săp­tă­mâni. În China, ceaiul de mustăți de porumb se bea după masa de prânz, în loc de cafea.