Preveniți atacul cerebral!

Redactia
- Abordând o strategie corectă, vă puteți menține permanent sănătatea vaselor sanguine, reducând riscul accidentelor vasculare -

A. Primele măsuri

* Recunoașteți-vă riscul
Majoritatea surselor de pericol ce duc la un atac cerebral pot fi excluse sau cel puțin reduse. Care dintre următoarele riscuri vi se potrivesc: * Fumați? * Stați pe scaun aproape toată ziua? * Circumfe­rința abdomenului dvs. (măsurată în locul cel mai pronunțat) depășește 94 cm (la bărbați), respectiv 80 cm (la femei)? Dacă ați răspuns afirmativ la una dintre întrebări, riscul dvs. de a face un atac cerebral sau o afecțiune car­diacă, o dereglare cardiovascu­lară sau un diabet - este mărit. Informați-vă despre riscurile pe care în­că nu le știți și nu le simțiți. * Știți ce tensiune ar­te­rială aveți? Dacă da: riscante sunt valorile de peste 130 și 85 mmHg. * Cum stați cu colesterolul și cu glicemia? Dacă medicul dvs. a descoperit deja că suferiți de o afecțiune cardiacă sau cardiovasculară, ați reușit să vă regularizați valorile în mod optim?
Indicii extrem de importante - vitale chiar - vă pot oferi unele date legate de rudele dvs. apropiate. Dacă sora sau fratele dvs. au suferit un atac cerebral, înainte de a împlini 55 de ani, riscul dvs. pentru această boală se dublează. Și un atac cerebral tim­pu­riu, un infarct sau o altă afecțiune cardiovas­culară periculoasă suferită de părinți pot fi un indiciu că există un balast genetic, și-atunci este timpul să ve­rificați împreună cu medicul profilul dvs. de risc.

* Ridicați-vă de pe scaun
Cea mai simplă metodă de reducere a riscului de atac cerebral o reprezintă mișcarea de zi cu zi. Statul permanent pe scaun - după cum arată tot mai multe studii - are urmări asemănătoare cu fumatul. Sân­gele stagnează, arterele devin rigide, inima slăbește. Cei ce șed zilnic mai mult de opt ore trebuie să facă o oră de mișcare pen­tru a anula urmările negative ale inactivității.

* Renunțați la țigări
Dacă v-ați hotărât să vă lăsați de fumat, ar fi benefic un eventual aju­tor. Este o schimbare dificilă. Reu­șește din "prima" (de unul singur) doar unul din 20 de oameni.

B. Pe ce trebuie să insistați

* Mâncați mai bine

Regimurile duc, ce-i drept, la pierderea kilogra­me­lor, dar sunt foarte puțini cei ce reu­șesc să-și mențină noua greutate pe du­rată lungă. Dacă vreți să slăbiți sau să vă hrăniți mai sănătos, ar trebui să vă modificați definitiv programul ali­men­tar. Optați pentru modificări alimentare treptate, dar durabile. Înlocuiți băuturile cu conținut ridicat de zahăr, cu ceaiuri, produsele din făină albă cu produse din făină integrală, dulciurile cu fructe etc., consumați alcool cu măsură, renunțați la carne în favoarea legumelor, mâncați fructe și pește. Ten­siu­nea arterială scade, printr-o astfel de schimbare, cu 5,2 mmHg (valoarea superioară), respectiv 2,6 mmHg (valoarea inferioară).

* Găsiți antrenamentul potrivit
Sportul acționează mai bine decât orice medi­cament asupra vaselor sanguine. Pentru a vă proteja creierul trebuie, însă, să vă antrenați regulat și du­rabil. Sportul trebuie integrat în viață. Fiecare tre­buie să găsească singur sportul care i se potri­vește, care să se poată integra bine în viața de zi cu zi. Condiția suc­ce­sului este ca sportul să fie practicat cel puțin 45 de minute, de 3 ori pe săptămână.