Uleiul de argan

Ilie Tudor
- Pielea este cel mai mare organ al corpului omenesc. Cu o suprafață de cca doi metri pătrați, reprezintă 20% din greutatea noastră. Iar dintre toate remediile care îi sunt de folos, cel mai bun este uleiul de argan, ale cărui efecte ating și alte zone ale organismului -

Până acum zece ani, numele de argan era destul de puțin cunoscut la noi în țară și în lume. A fost de ajuns ca dermatologii să facă doar câteva teste cu uleiul obținut din această plantă, pentru ca notorietatea arganului să explo­deze în lumea cosmeticii, dermatologiei și a me­di­cinei, în general. Secretul său? O uimitoare capa­citate de a proteja pielea, de a stimula refacerea și întinerirea tenului, combinat cu efecte interne de-a dreptul spectacu­loase asupra aparatului cardiovas­cular și a pancreasului.

Scurtă carte de vizită

Arganul este un arbust spinos, umil ca înfățișare, care crește în zo­nele semideșertice din sud-vestul Marocului. Vreme de secole a fost sursa de subzistență a uneia dintre cele mai sărace populații din Africa, uleiul produs din fructele tari și bo­gate în grăsimi ale arganului fiind deopotrivă aliment, medicament și monedă de schimb. Arganul este în momentul de față una dintre cele mai valoroase plante din lume, pentru că are o creștere extrem de lentă, fiind necesare decenii până poate rodi. Apoi, deși rezistă la vânturile aspre ale deșertului și la ucigătorul soare african, arborele de argan este foarte pretențios, crescând deocamdată în­tr-o singură zonă geografică din lu­me. Nu în ultimul rând, această plantă este sursa de trai pentru aproape două milioane de oameni. Din aceste mo­tive, uleiul de argan a mai fost numit și ulei prețios, calitățile sale terapeu­tice, raritatea și, nu în ultimul rând, prețul său, încadrându-l în această categorie. Printr-o ironie a sorții, cel mai prețios ulei din lume crește într-una din cele mai sărace zone din Africa, o comoară ce crește printre nisipuri.

Cum se folosește uleiul de argan

În terapie se folosesc așa-numitele uleiuri extra­virgine de argan, preparate prin presare la rece, care sunt mai scumpe și mai greu de produs decât cele obținute prin extracție cu solvenți, dar au maximul puterii curative. Din punct de vedere chimic, uleiul de argan este foarte asemănător cu cel de măsline, cu diferența că vărul african este mult mai fin, cu un conținut mai mare de vitamine și mult mai ușor de absorbit de piele decât cel de măsline. Iată, în continuare, câteva indicații despre folosirea acestui ulei în terapie:

Cosmetică

Uleiul de argan se aplică pe pielea proaspăt cu­ră­țată cu apă (cât mai puțin dură) și, eventual, să­pun. Dacă pielea este foarte uscată, atunci este con­tra­indicată folosirea săpunurilor, curățarea făcându-se doar cu apă și soluții naturale ușor acide (suc de lămâie, oțet de mere, oțet de struguri). După curățare, ule­iul de argan se aplică cu o pipetă pe zona vizată (ochi, gât etc.), iar apoi se masează ușor pielea cu degetele mâinilor. În câteva zeci de secunde, cu condiția să fie autentic, uleiul va intra în piele și va crea o peliculă fină și catifelată, fără a lăsa câtuși de puțin senzație de uleios.

Dermatologie
Pentru tratarea afecțiunilor dermatologice, uleiul de argan se aplică în peliculă ceva mai groasă, pie­lea trebuind saturată. Pentru vindecarea unor afec­țiuni, mai frecvent sunt folosite, așa cum vom ve­dea, combinațiile arganului cu uleiuri volatile (cele două tipuri de uleiuri fiind perfect solubile), având efecte antibiotice, antifungice, antiinflamatoare sau antialergice.

Tratamente externe

De la bun început trebuie precizat că tratamen­tele cu argan sunt foarte eficiente, iar rezultatele apar în unele ca­zuri instantaneu (da­că vorbim de îngrijirea tenului, de exemplu), în timp ce în alte si­tu­ații (cum ar și tra­tarea pielii îm­bătrânite) este ne­ce­­sară o cură înde­lungată pentru ca efectele să apa­ră. Însă, principala condiție pentru ca uleiul de ar­gan să funcționeze este ca el să fie pur, adică ne-com­binat cu uleiuri inferioare, și obținut prin pre­sare la rece.
* Pielea și tenul sensibil la frig - uleiul de argan aplicat pe piele în sezonul rece este un ade­vărat elixir. Acest remediu nutritiv este absorbit aproa­pe instantaneu de porii pielii, creând o peliculă foarte fină, care menține hidratarea epidermei și o protejează de acțiunea nocivă a vântului și a frigu­lui. Aplicațiile cu ulei de argan se fac înainte de a ieși din casă și au ca efect prevenirea uscării exce­sive a pielii, prevenirea apariției crăpăturilor sau a așa-numitei alergii la frig.
* Pielea îmbătrânită post-menopauză - se aplică de trei ori pe zi uleiul de argan pe zona de piele pe care vrem să o reîntinerim. Acest remediu stimulează refacerea hidratării normale a pielii, o ca­tifelează și o face mai strălucitoare. Dar cel mai important efect, demonstrat prin studii făcute în cli­nicile de înfrumusețare, este acela că mărește elas­ticitatea pielii, făcând-o să pară (și să fie) mai puțin ridată, mai fermă și, implicit, mai tânără. Efectele cele mai bune apar după 21 de zile de aplicații fă­cute constant, iar pentru menținerea efectelor, uleiul de argan trebuie aplicat după fiecare baie, atunci când ieșim afară în frig sau vânt.
* Cancerul de piele (melanomul) - aplica­rea unei pelicule subțiri de ulei de argan nu joacă rol de filtru UV, ca în cazul majorității cosmetica­lelor considerate anti-cancer, ci acționează direct la nivel celular, în sensul blocării proliferării celulelor pielii (melanocite) care au suferit mutații cance­roa­se. Pentru efectul protector, uleiul de argan se aplică măcar o dată pe săptămână pe zonele (cu alunițe, tulburări de pigmentație) susceptibile să se îmbol­năvească. Suplimentar, uleiul de argan se aplică pe zonele expuse când ieșim la soare, dar și pe pielea expusă la vânt care antrenează praf și pulberi (încăr­cate de noxe) din mediul urban.
* Acneea - simpla folosire a uleiului de argan, în locul cremelor obișnuite sau chiar a celor consi­derate anti-acneice, poate rezolva de la sine această problemă dermatologică spinoasă. Studiile arată că arganul este cel mai bun reglator al secreției de se­bum, prevenind în același timp blocarea și infecta­rea glandelor sebacee. Uleiul de argan se aplică pe față și pe porțiunile de piele afectată, după spălarea acesteia cu apă și, even­tual, după îndepărtarea peliculei de grăsime cu suc de lămâie sau oțet. În cazurile în care ac­neea este asociată cu o infecție bacteriană (even­tual rezis­tentă la antibiotice), se pre­pară o solu­ție din 5 părți de ulei de argan, ames­tecate cu 1 parte ulei de arbore de ceai (tea tree), care se aplică dimineața și seara pe zona afectată.
* Ridurile - formarea lor este înce­tinită și pot fi chiar estompate, dacă uleiul de argan se aplică pe zonele afec­tate, de două ori pe zi. Dimineața și sea­ra, pe pielea proaspăt curățată, se pun 3-5 pi­cături de argan, care apoi se întind ușor, cu ajutorul degetelor, făcând un masaj blând. Dacă pielea este foarte us­cată sau expusă intemperiilor, cantitatea de ulei se poate dubla sau chiar tripla, indicatorul cel mai bun pentru doza ideală fiind chiar capacitatea pielii de a absorbi acest remediu.
* Părul uscat, degradat - beneficiază din plin de tratamentul cu ulei de argan. Acest produs natural îmbunătățește elasticitatea părului, previne căderea și stimulează formarea de noi foliculi piloși. De asemenea, redă strălucirea părului, are efect de creștere a rezistenței firelor, previne inflamarea scal­­pului și formarea mătreții. Există mai multe me­tode de aplicare a uleiului de argan pentru îngrijirea pă­ru­lui. Cel mai frecvent, uleiul este aplicat cu o pi­pe­tă la rădăcina părului, după care se masează ră­dă­cinile și se întinde apoi remediul, cu ajutorul de­ge­telor, spre capătul firelor de păr. După aplicarea ar­ganului, se stă 60 de minute cu părul acoperit, după care se va face o spălare ușoară, cu un șampon care nu usucă excesiv sau, cel mai bine, cu o soluție din gălbenuș de ou și tinctură de urzică. Persoanelor cu părul foarte uscat, degradat de la folosirea vop­se­lelor, sau expus la vânt, apă de mare etc., li se re­comandă aplicarea câtorva picături de argan și după baie, când părul este semi-ud.
* Îngrijirea unghiilor - seara, după spălarea atentă a mâinilor, se aplică pe o dischetă dema­chiantă 10-20 de picături de ulei de argan. Apoi, cu ajutorul dischetei, se va face un masaj blând al fiecărui deget, insistând pe zona unghiei. Pielea se înmoaie, iar unghiile se fac mai rezistente; este sti­mulată refacerea lor, după contactul cu ojele, ge­lurile sau detergenții. De ase­menea, ule­iul de argan înmoaie și reduce inflamația cuticulelor, preve­nind infectarea acestora.
* Eczemele uscate - se face o soluție din 6 părți ulei de argan, 1 parte ulei vo­latil de cimbru roșu și 1 parte ulei de tea tree (arbore de ceai). Re­mediul se aplică de două ori pe zi pe zona afec­tată, până la com­pleta vinde­care. În com­binație cu aceste două uleiuri volatile, arganul devine capabil să combată ori­ce infecții cu bacterii sau fungi, asigurând, în același timp, și o nutriție adec­vată pielii.

Tratamente interne

Doza zilnică de argan ne­ce­sară pentru a obține efecte terapeutice este de 15 ml pe zi - destul de mult pentru un ulei atât de scump, motiv pentru care acest remediu este folosit mai rar pentru uz intern. To­tuși, uleiul de argan extravir­gin me­rită atenția și ca medi­ca­ment, fiind un adevărat agent de curățare pentru ar­tere și cele­lalte vase sanguine, în calitate de adevărat inamic al coleste­rolului rău. Uleiul de argan extravirgin este un adevărat eli­xir în bolile car­dio-vasculare.
* Colesterol și trigli­ce­ride mărite - doar trei linguri de ulei de argan, con­su­mate zilnic, au efecte spec­ta­cu­loase asupra nivelului de grăsimi și colesterol rău (HDL) din sânge. Conform studiilor, după două luni de ingerare zilnică a aces­tui tip de grăsime, colesterolul rău scade cu peste 10%, iar triglice­ridele cu peste 15%.
* Ateroscleroză - depunerea plăcilor de aterom pe artere este stopată de un tratament cu ulei de argan, corelat cu eliminarea grăsimilor nesănă­toase din alimentație (margarină, uleiuri modifi­cate, grăsimi animale). Uleiul de argan împiedică oxidarea colesterolului, crește elasticitatea și per­meabilitatea vaselor de sânge.
* Diabet - acest produs natural nu are un efect direct de scădere a glicemiei, dar are o altă proprie­tate extrem de importantă: mărește receptivitatea organismului la insulină. Renunțarea la grăsimile consumate în mod nor­mal și înlocuirea lor cu ulei de argan conduce, în câteva săptămâni, la o creștere a sensibilității la hormonul care reglează glicemia. Rezultatul - can­titatea de zahăr din sânge va fi reglată fără eforturi foarte mari ale pancreasului, variațiile glicemiei vor fi mai mici, în timp ce afectarea va­selor de sânge, a siste­mu­­lui nervos și a celui reno-urinar, specifice dia­­betului, va fi mai re­dusă.
* Boala cance­roa­­să - se știu foarte puține elemente despre cum acționează uleiul de argan contra cancerului, dar este o certitudine că acest remediu, folosit intern și extern, inhibă diviziunea celulelor canceroase și răspândirea cancerului în organism. Inițial, s-a speculat faptul că arganul împiedică evoluția tu­morilor maligne, prin acțiunea sa la nivel hormonal. Și, într-adevăr, acest ulei blochează dezvoltarea cancerului la prostată, la ovare și sân, cu determinare hormo­nală. Date ulterioare au arătat însă că arganul este eficient și în prevenirea și combaterea can­cerului de colon, a celui rectal, la pancreas sau de piele.

Contrafacerea uleiului de argan

La ora actuală, probabil nu există substanță naturală mai contrafăcută decât uleiul de argan. Explicația este simplă: uleiul are o popularitate uriașă, este foarte scump, iar sursele pentru procurare sunt extrem de limitate. În plus, foarte puțini dintre noi știu cum ar trebui să arate cu adevărat acest ulei. Ei bine, testul cel mai simplu pen­tru a afla care este adevăratul ulei de argan extravirgin este următorul: se aplică 5-6 pică­turi pe piele, după care se în­tind cu un masaj ușor. Arganul adevărat va intra aproape instantaneu în piele, lăsând o senzație de catifelare, dar nu uleioasă. Uleiurile contrafă­cute intră mult mai greu în piele, lasă pelicule grase și nu își exercită efectele de protecție.
În afara uleiurilor contra­fă­cute, mai există sute de creme, loțiuni sau șampoane pretinse a conține ulei de argan. Ceea ce uită însă producătorii să ne spu­nă este cât ulei de argan con­țin acestea, de regulă cantitățile fiind infime și, ca atare, efectele terapeutice - inexistente. Cea mai bună soluție pentru evalua­rea eficienței produselor "cu argan" este să folosiți uleiul extravirgin de argan și apoi să com­parați acțiunea acestui remediu cu cea a cos­meticelor pretinse că l-ar conține.

Precauții și contraindicații

Deși e un remediu atât de puternic, arganul este aproape lipsit de reacții adverse. Singurele proble­me care s-au constatat, foarte rar, sunt legate de alergia la această plantă. Din acest motiv, folosirea uleiului de argan va începe cu doze foarte mici, în primele trei zile, pentru a ne asigura că nu apar simp­tomele specifice alergiei.