Viața sentimentală a PEȘTILOR

Tana Rosca
Tipul de emoționalitate

În astrologia ezoterică se spune că, pentru a ajunge să se încarneze în zodia Peștilor, sufletul tre­buie să parcurgă experiențele tuturor zodiilor ante­rioare. În Pești, rolul sufletului este să distileze me­moria tuturor experiențelor parcurse până atunci, iar dacă reușesc să obțină esența, au învățat tot ce e de învățat din viață ca om, și nu mai este nevoie să mai treacă prin nicio încarnare. Sună promițător, dar nu e de loc simplu de făcut.
Cei mai mulți dintre Pești, în ciuda sensibilității lor pronunțate, privesc viața cu o anu­­mită blazare, aproape cu dezin­­te­­res. Au aerul ca le-au văzut pe toa­­te. Pentru că le-au și văzut! Vita­li­tatea și dragostea de viață sunt scă­zute la majoritatea repre­zen­­tan­ților celei de-a do­uă­spre­zecea zodii, care sunt cu un picior aici și cu ce­lălalt în sfere mai rarefiate de exis­tență. Cerin­țele acestei lumi li se par în mare parte brutale și gro­sie­re, și atunci încearcă să găsească un refugiu. Cei care merg la minima rezistență pot fugi înspre vicii, care să le modifice percepția asupra realității, să o fa­că mai suportabilă pentru ei. Cei care își dau sea­ma câte bogății au acumulat în suflet pot fi de real ajutor și inspirație celorlalți, de exemplu prin artă (în special muzică și balet), prin studiul religiilor (cum a făcut Mircea Eliade) sau prin intuirea unor realități superioare (cum a făcut Albert Einstein). Ținând cont de faptul că în sufletul fiecărui nativ din Pești par să se învârtejească o sută de mii de amintiri din sute de vieți, cum să nu ne mirăm cât de numeroase, nuanțate și schimbătoare sunt stările prin care trec? Aceste trăiri bogate și adesea tulbu­rătoare fac parte din acel proces de triere care va decide dacă nativul din Pești va găsi calea către lumile mai subtile sau va trebui să se întoarcă, oftând, în roata vieții, atât de plictisitoare pentru el.
În consecință, e greu să descriem un anume tip de emoționalitate specific Peștilor, pentru că aceștia au acces la toate registrele de emoționalitate care există pe lumea aceasta și dansează printre ele cu grația pe care le-o conferă stăpânul lor, Neptun. Mai ușor este să-i descriem prin negație. Peștii NU fac pasiuni înfocate, ci mai degrabă dezvoltă obsesii subtile. Ei NU se definesc în funcție de partener, ci încearcă să-i ofere acestuia ceea ce cred că vede partenerul în ei. Din acest punct de vedere, pot fi cu adevărat cameleonici, o calitate care îi ajută să fie și actori foarte buni, pentru că simt ce-și dorește publicul și îi oferă exact ceea ce caută. Știu și să treacă neobservați, să se topească în mediu, când nu doresc să fie văzuți, și să atragă toate privirile, când urmăresc asta. De multe ori, nici ei nu știu în ce rol vor aluneca, pentru că, la un moment dat, le-au jucat pe toate, iar amintirea lor e stocată undeva în inconștientul lor, așteptând să fie reinterpretată. Retrăind pe repede înainte, pe parcursul unei sin­gure vieți, acea largă paletă de emoții de care numai Peștii sunt capabili, ei vor putea face o re­capitulare și o sortare a amintirilor, care să le ofere, la un mo­ment dat, căpețelul de sfoară ce-i con­duce spre ieșirea din labirintul vieților pe Pământ.

Ce-și doresc Peștii de la o relație

Un centru de echilibru. Nativul din Pești intră în rezonanță cu ceea ce simte partenerul său, dată fiind capacitatea sa empatică deosebită. De multe ori, o persoană străină de propriile-i emoții își poate da seama ce se petrece în sufletul său după reacția pe care o are față de ea cineva din Pești. De exem­plu, cineva foarte nervos în interiorul său se poate controla impecabil în afară, și toată lumea îl va crede calm. Dacă are însă de-a face cu o per­soană din Pești, acesta va reacționa la adevărata sa stare, deci va avea un comportament nervos. Din acest motiv, în cazul Peștilor, nu prea funcționează obișnuita compatibilitate cu celelate semne ale aceluiași element, apa: Racul și Scor­pio­nul. Racul e și el supus unor stări schim­bătoare, în acord cu fazele Lunii, deci mult mai previzibile. Scorpionul, ca semn fix, e constant în sentimentele sale, dar ele sunt atât de intense încât îl pot da (simbolic, desigur), pe nativul din Pești de toți pereții. Cu toate că există atracție între cele trei semne de apă, o conviețuire pe termen lung este complicată. Din punct de vedere sen­timental, Peștii se simt cel mai bine înto­vă­rășindu-se cu semnele considerate a se număra prin­tre cele mai constante emoțional din întregul cerc zodiacal: Taurul și Capricornul, care le conferă Peș­tilor atât un sentiment al propriei identități, cât și starea de siguranță de care au nevoie. Până și Peștii neînfricați, cei care reflectă mai mult energia ma­relui benefic, Jupiter, decât pe cea a ultrasen­si­bi­lului Neptun, ascund o mare doză de vulnerabilitate și au nevoie să știe că partenerul e acolo pentru ei, când se simt răniți, neînțeleși sau nesiguri. Trebuie însă spe­cificat un lucru. Stabilitatea și coerența emo­țională nu sunt de ajuns pentru a-l face pe nativul din Pești cu adevărat împlinit în relație. Pe lângă aceste trăsături indispensabile, el are nevoie să simtă căl­dură din partea partenerului. Pentru că nu poate trăi la nesfârșit într-o relație bazată pe niște principii rezonabile, dar impersonale, nativul din Pești pre­feră uneori să fugă într-o relație mai puțin prin­cipială, mai puțin corectă din punct de vedere mo­ral și intelectual, chiar dacă este una chi­nuitoare, decât să rămână într-o relație rece.
Deși nu se poate stabili o tipologie pro­priu zisă a Peștilor, putem să distin­gem, totuși, cât de cât, între Peștii influ­en­țați primordial de Neptun și cei care se găsesc mai degrabă sub influența lui Ju­piter. Prima categorie se refu­giază cu ușu­rință în rolul de victimă, deci are nevoie de un partener puternic, care să îi spună ce are de făcut, la nevoie chiar cu severitate. Cea de-a doua are ten­dința să-și aleagă un partener pe care să-l salveze din situații imposibile sau din ghearele unor vicii. Astfel, acești Pești se salvează de fapt tot pe ei înșiși, pentru că văd în partener propria lor vul­nerabilitate.

Ce oferă Peștii într-o relație

Fiecare nativ din Pești aduce o oglindă pentru partenerul său. O oglindă în care acela să poată să vadă lucruri de care până atunci nu și-a dat seama. Deci își poate ajuta partenerul să se cunoască mai bine.
Firea empatică a Peștilor îi ajută să vină în întâmpinarea nevoilor emoționale ale persoanei iubite. Este vorba despre împlinirea unor dorințe nerostite, care creează o dulce intimitate între cei doi, o intimitate care se poate dispensa de cuvinte. Majoritatea Peștilor tind să-și plaseze partenerul pe primul plan, mulțumindu-se, ba fiind chiar bucu­roși, să rămână în planul secund, punându-l în va­loare și ajutându-l pe cel pe care-l iubesc. Nu cer explicit re­­cunoștință pentru ceea ce fac, dar așteaptă o apreciere. Dacă aceasta nu apare, nativul din Pești va fi întâi nedumerit, apoi trist și, în final, se va simți folosit și umilit. Odată ajuns în ipostaza de victimă, va ieși greu din acest rol. Dacă însă supor­tul pe care-l oferă partenerului se bucură de apre­ciere din partea acestuia, Peștii își dublează efortul de a-l ajuta să își atingă obiectivele.
În ceea ce privește reușita lor profesională și socială, Peștii nu se numără printre zodiile ambi­țioase. Acest lucru poate fi un handicap pentru nu­meroșii Pești înzestrați cu haruri artistice deosebite. Aceștia se pot descuraja ușor, dacă nu sunt susținuți de un partener (șef) care să le insufle încredere în capacitățile lor. În acest caz, rolurile se inversează, iar nativul din Pești este cel care poate să ajungă chiar să depindă de sprijinul partenerului.
O calitate deosebită a nativului din Pești este capacitatea de a visa, în sensul de a evada din co­tidian. El va ști să aducă în cuplu elemente de ma­gie, folosindu-se de trucuri foarte simple. Poate trans­forma, de exemplu, sufrageria într-un local ară­besc, servind un ceai de iasomie pe un fond de mu­zică orientală și adăugând vestimentației sale accente orientale. Această mică magie poate să-l transforme pe partenerul care a venit de la serviciu amărât, în urma unei dispute cu șeful, într-un prinț arab răsfățat. Nu oricine poate jongla cu com­po­nentele prozaice ale vieții de zi cu zi, pentru a da naștere unor momente de feerie.
Un alt dar pe care îl aduce cu sine nativul din Pești într-o relație este delicatețea. Peștii vulgari sunt o rară excepție sau nu-și cunosc bine ziua de naștere. Această delicatețe le permite să aștepte mo­mentul potrivit pentru a pune o întrebare sau a ri­dica o problemă. Aceeași însușire este instru­mentul prin care reușesc să dezamorseze o situație încăr­ca­tă sau să transmită un adevăr neplăcut, fără a leza sentimentele partenerului de cuplu.

Compatibilități zodiacale


Bărbatul Pești și femeia Berbec
El o susține și o încurajează în planurile ei am­bi­­țioase și știe să fie alături de ea în rarele ei mo­mente de slăbiciune. Îi respectă deciziile chiar și atunci când nu îi convin neapărat, dar se bosumflă. Ideal e să se inspire din vitalitatea și pofta ei de viață.

Femeia Pești și bărbatul Berbec
Acesta este un cuplu clasic, în care bărbatul este foarte masculin, iar femeia, cât se poate de femi­ni­nă. El poate avea momente în care rămâne perplex în fața câte unei izbucniri emoționale pe care nu o în­țe­lege, ea poate fi uneori speriată de forța atitu­di­nilor lui.

Bărbatul Pești și femeia Taur
Aceasta este o uniune armonioasă, în care ei îi re­vine în mod natural rolul de organizator și, în ma­re măsură, de factor de decizie. Lui îi revine, într-o ma­nieră la fel de naturală, rolul de a o face să se simtă iubită și apreciată. De obicei, e o relație de lungă durată.

Femeia Pești și bărbatul Taur
Și aici se întâlnesc două temperamente com­pa­tibile, dulci. Ocazionalele asperități pot să apa­ră atunci când el are una dintre crizele sale de în­căpățânare sau când ea îl deru­tează prin stări con­flic­tuale, pe care el nu reușește să le înțeleagă.

Bărbatul Pești și femeia Gemeni
Ceea ce-i poate uni este mobilitatea socială și nevoia de interacțiune cu lume multă și diversă. Sentimental, vor avea însă pro­bleme semnificative în a se pune de acord, deoa­rece el e o fire pronunțat emoțională, iar ea pune accentul pe raționalitate.

Femeia Pești și bărbatul Gemeni
Ea încearcă să se facă înțeleasă prin intermediul sentimentelor, în timp ce el e cel ce vine cu latura rezonabilă. Există și posibilitatea să se completeze, dacă el este un Geamăn mai sensibil și ea înoată mai puțin prin oceanul emoțiilor, dar efortul e mare.

Bărbatul Pești și femeia Rac
Intră ușor în rezonanță și le vine ușor să își manifeste afecțiunea reciproc. Dar este posibil ca el să dorească de la ea mai mult o căldură de tip matern, iar ea se poate simți frustrată că nu se simte suficient de iubită de el și pentru că afecțiunea lui este intermitentă.

Femeia Pești și bărbatul Rac

Lui îi place feminitatea și dulceața ei, nu are mari probleme nici cu nenumăratele ei stări de spi­rit, căci le cunoaște și el. Tocmai pentru că le cu­noaș­te pe pielea lui, știe și cum să se po­zi­ționeze fa­ță de ele, doar că ea are ne­voie de cineva mai ferm.

Bărbatul Pești și femeia Leu
Ea știe ce vrea, e ambi­țioa­să și se străduiește, ade­sea cu succes, să se facă re­mar­cată. E ordonată și orga­nizată. El e un artist, al cărui farmec atrage cu minim efort lumina reflectoarelor, ceea ce pe ea s-ar putea s-o de­ranjaze. La fel ca și tendința lui de-a evita con­frun­tări.

Femeia Pești și bărbatul Leu
El emană acea putere și consecvența de care ea are nevoie. E însă greu de presupus că va fi mereu răbdător cu felul ei de-a fi, caz în care ea se poate refugia într-o atitudine de victimă. În cazul în care ea e motivată să-l ajute să se afirme, relația poate funcționa.

Bărbatul Pești și femeia Fecioară
În teorie, ar trebui să se completeze, în practică însă asta se întâmplă destul de rar. Ea are un simț critic foarte pronunțat, în timp ce el se poate auto­depăși, dar numai dacă este încurajat. Lui îi vine greu să se obișnuiască cu temperamentul ei nervos și gândirea ei pragmantică.

Femeia Pești și bărbatul Fecioară
Realismul care-l caracterizează pe el poate să o ajute pe ea să fie cu picioarele pe pământ. Dar dacă el începe să-i demonteze visele, e greu de presupus că ea va rezista prea mult. În schimb, dacă-i permite să-l ducă în lumea ei, s-ar putea să descopere că-i place.

Bărbatul Pești și femeia Balanță
Deși e o asociere mai neobișnuită, există un li­ant capabil să-i unească pe aceștia doi: rafina­men­tul. Amândoi se simt bine doar înconjurați de lucruri fru­moase. Finețea lui vine din emoții, a ei din discernământ mental, deci se pot completa.

Femeia Pești și bărbatul Balanță
Aceștia doi pot avea nevoie de ci­neva din afară care să-i ajute să ia decizii. Fiecare dintre ei are ten­dința de a se baza pe altcineva, pentru a lua o ho­tărâre. Vor fi momen­te în care ea îl va percepe ca fiind rece, și momente când el o va considera nerezonabilă.

Bărbatul Pești și femeia Scorpion
Între aceștia doi, atracția poate fi instantanee. El e cum nu se poate mai receptiv față de magnetismul ei, dar emoțiile ei intense îl pot speria uneori. Ea poate fi încântată de felul în care el răspunde la orice nuanță sentimentală, dar și-ar dori uneori să fie mai consecvent.

Femeia Pești și bărbatul Scorpion
Pasiunea și tandrețea se împletesc într-o ase­me­nea relație, din care nu lipsesc însă nici momentele dramatice. El se bucură să aibă alături o ființă dulce și caldă, dar care să fie capabilă să-i țină piept, în anumite momente, ceea ce ea se cam teme să facă.

Bărbatul Pești și femeia Săgetător
Se pot simpatiza, pot flirta, și în final se pot îm­prieteni la cataramă, dacă el nu e prea sensibil la remarcile ei directe, iar pe ea n-o intimidează dis­creția și rafinamentul lui. Un cuplu marital se în­cheagă mai greu, pentru că ea e indepen­den­tă, iar el cam timid.

Femeia Pești și bărbatul Săgetător
Două scenarii sunt posibile: fie se măr­gi­nesc la o amiciție superficială, fie devin apro­­piați. Acest al doilea scenariu se în­tâm­plă atunci când descoperă că împărășesc ace­­leași idealuri de credință și că pot râde îm­­preună ca doi copii.

Bărbatul Pești și femeia Capricorn
Una dintre cele mai reușite combinații. Ea e bine ancorată în lumea reală, unde știe prea bine că o atitudine emoțională nu-i e de prea mare folos. Dar pe fond e o sentimentală, și în prezența lui, nu-i vine greu să-și arate simțămintele. El se bazează pe se­rio­zitatea și devotamentul ei.

Femeia Pești și bărbatul Capricorn
El își ia în serios angajamentele, iar în spatele unui exterior sever se ascunde o mare putere de iubire. E precaut și n-o arată oricui, dar simte (și nu se înșeală) că ea nu i-ar înșela așteptările. La rândul ei, ea se simte acceptată și protejată.

Bărbatul Pești și femeia Vărsător
Cei doi sunt complet diferiți. Pentru el, e la fel de greu să fie obiectiv, pe cât îi e ei să fie subiectivă. El simte lumea, ea o gândește. Dar, dacă fiecare dintre ei își dă seama de limitele percepției sale, celălalt devine o completare binevenită.

Femeia Pești și bărbatul Vărsător
Deși nu e o combinație frecventă și nici aco­mo­darea nu se face ușor, odată ce cei doi își înțeleg ro­lul în cuplu, acesta poate funcționa bine. El poate învăța de la ea să devină mai înțe­le­gător față de slăbiciunile omenești, ea, să fie mai exigentă.

Bărbatul Pești și femeia Pești
Pentru că fiecare dintre ei are nevoie de un par­tener cu o structură a personalității foarte clar de­finită, care să le dea un etalon clar despre relație, ei au puține șanse de-a forma un parteneriat stabil. Dat fiind că limitele lor sunt atât de fluide, le-ar fi greu să-și definească cuplul.