Slăbiți, dar nu "în turmă"!

Redactia
Oricât de ingenioase și de efi­ciente, rețetele de slăbit au, toate, un han­­dicap: ele sunt generale, în vreme ce organismul fiecăruia din­tre noi este cât se poate de particular.

Așa cum doi oameni nu seamănă unul cu altul, deși ambii poar­­tă em­blema comună de homo sapiens, nici organismele lor n-au mai mult în co­mun decât principiul ge­neral după care sunt alcă­tuite și func­ționează. Pe scurt: și pen­tru a slă­bi e ne­voie de un regim indivi­dua­lizat. O dietă urmată la 40 de ani dă alt rezultat decât una ținută la 20. Cine vrea să slăbească doar 5 kg trebuie să eli­mine mai pu­ține ali­mente decât cel care vrea să slă­bească 20. O femeie slăbește mai greu decât un bărbat. Și așa mai de­parte. În rân­durile care ur­mea­ză, vă recomandăm câteva sfa­turi de ma­xi­mă importanță, care tre­buie urmate în funcție de numărul kilo­gra­melor pe care vrem să le lepădăm.
* Dacă vreți să pierdeți 5 kg - e de-ajuns, în principiu, să renunțați la furnizorii cei mai periculoși de calorii: grăsimile, dul­ciurile, alcoolul. În scur­tă vreme, surplu­sul de 5 kg va dispă­rea și singura grijă va fi aceea să men­țineți noua greutate atin­să, numă­rând cu atenție caloriile și fă­când sport.
* Dacă vreți să pierdeți între 5 și 10 kg - primul lucru pe care trebuie să îl faceți e să fiți sigur că sunteți sănă­tos. Nu vă pu­neți pe slăbit înainte de a vă controla ten­siunea arterială, glice­mia, nivelul zahă­ru­lui în sânge. Apoi, când starea sănătății vă este clară, fiți pregătiți pentru a ataca la început un regim cât mai dur. El este absolut necesar pen­tru a de­clan­șa meca­nis­mul de slăbire. După ce ați pierdut mai mult de jumă­tate din kilo­gra­mele prevă­zute, puteți s-o luați la drum mai încet, intro­ducând câte unul din alimentele pe ca­re le mâncați în perioada nor­mală: o felie de pâine inte­gra­lă, puțin ulei vegetal, fruc­te, cereale. Dar atenție: contro­la­ți-vă perma­nent greutatea, iar dacă vedeți că slăbitul nu mai conti­nuă, puneți re­pede ali­men­tele înapoi, în du­lap. Testându-vă ast­fel, veți des­co­peri singur produsele ali­mentare pericu­loa­se, acelea care favo­ri­zează aportul de kilo­grame și de care va tre­bui să vă des­păr­țiți definitiv. Veți avea o mare surpri­ză: cu excepția gră­si­milor, a alcoolului și a dulciurilor, ce­lelalte ali­men­te, ingerate rațional, nu vă vor ame­nin­ța silueta nici măcar cu un gram!