DRAGOBETE, celebrat muzical

Dana Ene
- Iarna se desparte de noi cu o sărbătoare de primăvară: DRAGOBETELE, Ziua iubirii universale, în care până și păsările nuntesc. Și cum nu există nunți fără muzică, chiar în zilele următoare, peste Bucureștiul ce începe să adie a primăvară, se vor dezlănțui cântări de țambal, acordoane și tobe lovite cu sârg. De piatră să fii, și tot te bucuri că iubirea e celebrată așa cum merită -

Dragobete rocks
ADRIAN NAIDIN & IONUȚ MICU, THE dAdA și ACCUARELLA


Violoncelistul Adrian Naidin și toboșarul Ionuț Micu fac echipă bună de mai bine de 5 ani. "Prac­ticanți" talentați de muzică clasică, ei "îndrăznesc" să cânte și jazz combinat cu folclor stilizat și rock. Rezultatul s-a văzut în succesul concertelor din seria "Tari ca piatra".
Adrian Naidin (42 de ani) - Născut și crescut în Ardeal, din tatăl oltean și mamă basarabeancă, el a ieșit "150% ro­mân", după cum îi place să glu­meas­că. A fost școlit la Cluj în ar­tele muzicii clasice și a debutat în 1998, ca artist instru­mentist la Ope­ra Maghiară din același oraș. Din 2001, devine membru al Orchestrei Naționale Radio din Capitală, iar între anii 2000 și 2003, colaborează cu Tea­trul Național București, reali­zând muzică de teatru. A cântat pe numeroase scene din țară și străinătate și are o mulțime de premii, printre care și "Premiul II pentru Muzică de Cameră", la Concursul In­ternațional de la Reichenau, Austria (1997).
?n anul 2012, Adrian a fost invitat să cânte ală­turi de legendara trupă Phoenix, ocazie cu care îl întâlnește și pe Ionuț - pe-atunci toboșarul for­ma­ției.
Ionuț Micu (38 ani) urmează Școala de Arte în Constanța, la clasa de acordeon, dar se simte atras mai degrabă de percuție. Buni­cul a fost cel care i-a înțeles pa­siunea și i-a confecționat prima tobă - dintr-un ciur de făină. ?n 1994, în­cepe să cânte împreună cu Interitus Dei, formație alături de care a scos și două discuri, iar în 1998 îl cunoaș­te pe Ovidiu Li­pan Țăndărică, care i-a devenit mentor și de la care a "furat me­serie" cu adevărat. Din 2008 și până în 2012, Ionuț a cântat alături de Țăndărică, în cadrul mai multor concerte organizate de acesta împreună cu Fanfara 10 Prăjini și Stelu Enache.
Datorită talentului său remarcabil, Ionuț (pore­clit de prieteni John) a fost, pe perioade mai lungi sau mai scurte de timp, "disputat" de tru­pe renumite, precum: Talis­man, Phoenix, Krypton și Com­pact.
Începând cu 2013, A­dri­an Naidin și Ionuț Micu au făcut adeseori echipă, orga­ni­zând o serie de concerte inti­tulate "Tari ca piatra", în care și-au promovat muzica pro­prie, o combinație de ritmuri arhaice românești, în acorduri de violoncel și de tobă.
The dAdA și Accuarella, celelalte formații pe care le puteți asculta de Dragobete, alături de cei doi, sunt două trupe tinere ce nu și-au pus încă bine amprenta în decorul muzical românesc, dar care promit multe surprize plăcute.
(Concertul are loc la Club Quantic, vineri, 24 fe­bruarie, la ora 21. Biletele pentru concert se gă­sesc în rețeaua iabilet.ro și costă 35 de lei.)

MARIUS MIHALACHE

Tot de Dragobete, în cadrul princiar al Palatului Bragadiru, vă dă întâlnire, pentru o repriza de swing, un mare artist român - Marius Mihalache (42 de ani), pe care l-ați găsit adesea în paginile revistei noastre. Este un adevărat virtuoz al țambalului, afirmat încă de la vârsta de 4 ani. La 17 ani, ajunsese să interpreteze pe scena celebrei opere Scala din Mi­lano arii celebre, compuse de Rahma­ninov, Chopin, Schuman, Schubert sau Mozart.
Marius a fost invitat să cânte în deschiderea concertelor unor le­gen­de ale pop-ului și jazz-ului, precum Gloria Gaynor sau Nina Simone și a colaborat cu Chick Corea, alături de care a sus­ținut o serie de repre­zen­tații prin lume. A fost atât de fascinat de Corea, încât a cotit-o și el, ușor, spre jazz. De-a lungul timpului, Marius Mihalache a îmbrățișat mai multe genuri muzicale, pe care le-a interpretat la țambal în maniera sa: jazz, jazz-rock (alături de Ovidiu Lipan Țăndărică), etno-jazz româ­nesc, folclor, muzică clasică etc.
În 1998, artistul își lansează primul disc, "Eclipse", care s-a bucurat de un succes nebun, urmat mai apoi de alte 5 albume, care mai de care mai râvnit de iubi­torii muzicii bune. Ultima apariție se numește "World Symphony" și a fost lansată în 2007.
De doi ani, Marius Mihalache s-a stabilit cu familia în Statele Unite ale Americii, așa că spectacolele oferite în România au devenit o raritate. De aceea, nu ar trebui să ratați "Back to Swing", un spectacol ce marchează întoar­cerea artistului către muzica anilor '20-'40, către o perioadă a bunei dispoziții, a swing-ului plin de viață și a pantofilor rupți pe ringul de dans. Este o poveste plină de spirit și improvizație, presărată cu strălucirea sunetului țambalului. Alături de Marius Mihalache (țam­bal), vor mai urca pe scenă: Arabe­la Nicolau (voce), Lorin Mihalache (fiul său, cu care se mândrește tare mult, la tobe) Nicu Bâran (bas), iar invitat este Emil Bîzgă.
(Biletele pentru concert se găsesc în rețeaua iabilet.ro și costă 30 de lei.)