Răspuns pentru BOGDAN V. - Suceava, F. AS nr. 1212 - "Am fost diagnosticat cu laringo-traheită recidivantă"

Redactia
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

Laringo-traheita recidivantă este o inflamație cronică nespecifică, cu evoluție pre­lungită, la nivelul laringelui și traheii, care se manifestă cu răgușeală, obo­seala vocii, oboseala vocii la cântat, afonie, tuse seacă, iritativă, parestezii, uneori dispnee (lipsa de aer). Larin­go-traheita cronică/recidivantă este frec­vent întâlnită, în mod deosebit la băr­bați, care sunt mai expuși factorilor iritativi favo­rizanți: fum de țigară, alcool, noxe profesionale (gaze și vapori toxici, praf). Alți fac­tori etiologici sunt: supra­solicitarea cronică a vocii (cântăreți, profesori, avocați, profesioniști vocali), ob­struc­ția nazală (nas înfun­dat), cu respirație pe gură și gât uscat, infecțiile cronice rino-sinusale, dentare și bron­ho-pul­monare, boala de reflux gastro-esofagian. Tra­tamentul etiologic al laringo-traheitei recidivante constă în evitarea factorilor iri­tanți (praf, tutun, alcool, sub­stanțe chimice), tratamentul su­fe­rințelor rino-sinusale, repaus vocal și reeducare ulterioară a vocii.
Tratamentul local constă în:
* Substituție lichidiană cu ceaiuri din: podbal, plămânărică și lichen de piatră (se prepară o infuzie dintr-o linguriță plantă, la 200 ml apă clocotită).
* Gargară cu infuzie de mușețel, salvie, găl­be­nele, arnică și tătăneasă.
* Refacerea troficității mu­coasei prin apite­rapie: Proposept (3x1 tablete/zi), miere de albine cristalizată sau fagure de miere căpăcit.
* Susținerea terenului imunologic cu: Imuno­rezistan Forte (extract din echinaceea).
* Unde scurte, în doze medii, 10 ședințe, cu durata de 10-15 minute, regiunea cervicală.
* 10 ședințe aerosoli, cu Dexametazonă sau Flixotide nebules, Gentamicina și ser fiziologic.
* Tratament balneoclimateric cu aerosoli sa­lini, în stațiunea Ocna Sibiului.
* "Salină la domiciliu" - o metodă comodă și eficace cu inhalații și pulverizații de "OCNA­SEPT" - aerosol salin cu extract din plante medi­cinale aromatice. ("Ocnasept" poate fi comandat la tel. 0269/21.78.61/ 0733.67.87.85, e-mail: sanmedsb@gmail.com)


Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie - București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)

"Cum se poate vindeca hipopareza?"
(Răspuns pentru ROBERT - Iași, F. AS nr. 1132)


Termenul de hipopareză nu l-am întâlnit până în prezent. Din lectura mesajului dvs. am înțeles că este vorba de o pareză la nivelul maxilarului. Pentru a vă vindeca de această pareză, trebuie să urmați următorul tratament naturist.
* Alimente recomandate: grâu, orez, supă de fasole cu grăsime, lapte, caimac, legume verzi fier­te, fructe, în special cele dulci-acrișoare, por­tocale, mandarine, struguri, băuturi reci, inclusiv sucuri de fructe, stafide.
* Alimente interzise: ceai fier­binte, cafea, alte băuturi fierbinți, băuturi alcoolice, condimente iuți inclusiv ardei iute, carne, fasole soia, sare, ulei, oțet, alimente fripte sau prăjite, mâncăruri grele, legume verzi, salată crudă, cartofi, co­nopidă, varză, ciuperci, înghețată.
Alimentele care nu sunt trecute nici în prima, nici în a doua categorie nu trebuie consumate, de­oa­rece fac rău organismului.
* Automasaj. Pentru a vă putea trimite instrucțiunile pentru masaj, tabelul cu zonele de masat, durata masajului și planșele aferente, vă rog să-mi comunicați adresa dvs. la tel: 0723/74.23.98 (orele 20-22).
* Administrarea de Apisan-Forte - veți lua zilnic o lingură de Apisan-Forte, timp de 6 luni.
* Terapia cu apă. Pe perioada tratamentului se recomandă în loc de apă obișnuită, apă de izvor, apă minerală plată sau apă distilată. Cantitatea totală de apă distilată ce trebuie consumată este de maximum 90 de litri. Această cantitate se bea în funcție de necesitățile organismului, ne­im­punându-se anumite canti­tăți zilnice. Pe perioada când consumați apă distilată, se recomandă să nu beți altă apă. Consumul de apă distilată are o contribuție substanțială la vindecarea bolii dumnea­voas­tră.
Rețete naturiste:
1. Tinctură de saschiu (Vinca Minor). Se umple o sticlă pe trei sferturi cu plante, peste care se toarnă alcool de 40 grade. Se lasă la macerat 14 zile, la temperatura camerei. Se filtrează și se îmbuteliază în sticle mai mici, de culoare închisă. Se iau 3 lingurițe de tinctură, de 3 ori pe zi, în puțină apă, înainte de mesele principale cu 15 minute. Primele semne ale eficienței apar între 3 și 6 săptămâni. Nu se recomandă persoa­nelor cu ulcer gastric și duo­denal din cauza alcoolului conținut în tinctură.
2. Ceai de saschiu (Vin­ca Minor) - se beau 2 căni pe zi. Se face infuzie din­tr-o linguriță de plantă la 250 ml apă. Se lasă 20 de mi­nute, apoi se strecoară.
3. Vin de saschiu: 100 g saschiu zdrobit se ma­cerează 8 zile, într-un litru de vin alb, sec. Se filtrează. Se iau 4 linguri pe zi, înainte de mese cu 15 minute.
Notă: Rețetele se fac pe rând, nu concomitent.
Vă doresc multă sănătate!


ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Am mari probleme cu dinții"
(Răspuns pentru A., F. AS nr. 1220)


În problema de sănătate semnalată de dum­nea­voastră este de mare ajutor să aveți în vedere ur­mătoarele recomandări:
* Să aveți o igienă corespunzătoare a gurii și să vă curățați dinții după cele 3 mese principale.
* Schimbați pasta de dinți după o lună de utilizare.
* Folosiți o periuță de dinți adecvată, special creată pentru a pătrunde și în zone mai greu acce­sibile unde periuțele normale nu străbat. Orien­tați-vă în alegerea periuței de dinți, după prețul acesteia, care ar trebui să fie în jurul valorii de 15-20 lei.
* Schimbați periuța de dinți după fiecare lună.
* Periați bine dantura, cu mișcări circulare și mișcări sus-jos, preț de 3-4 minute.
* Este de ajutor să folosiți și apă de gură pe bază de plante sau apă de gură pe bază de argint coloidal.
* Folosiți de două ori pe săptămână spălatul dinților cu bicarbonat de sodiu și zeamă de lămâie.
* Evitați sau eliminați din dietă zahărul alb și brun, precum și alimentele care-l conțin, înlocuin­du-l cu miere crudă, melasă lichidă, siropul de ștevie și siropul de arțar.
* Consumați cantități mari de vitamina C și zinc, care ajută foarte mult în această problemă de sănătate.
* Faceți o cură de 2 luni cu clorofilă lichidă, pe care să o consumați dimineața pe stomacul gol.
* Luați calciu și magneziu din surse organice, pentru a stimula minera­lizarea smalțului. De un real folos este și Extractul din muguri de brad.
* Expuneți-vă la soare dimineața sau spre seară, pentru sintetizarea vita­minei D3, cu rol im­por­tant în asimilarea elemen­telor.
Multă sănătate!