Un "medicament" insuficient folosit: Respirația corectă

Gilda Fildan
- Folosind anumite tehnici de respirație, putem aduce organismul într-o stare de calm, ne îmbunătățim condiția fizică și dăm un ajutor instantaneu creierului -

Instinctiv, majoritatea oamenilor respiră nu­mai din piept. Apăsați de stresul vieții coti­diene, ei nu-și dau seama că au o respirație superficială, în locul uneia profunde, practicate conștient, care i-ar ajuta să reducă stresul și să obțină un aport de energie proaspătă. Aici, exerci­țiile de respirație pot face minuni. În numai câteva minute, ele elimină stresul, fortificând corpul și mintea, atât la birou, cât și pe terenul de sport. Vă venim în întâmpinare cu 11 secrete ale unei respi­rații corecte. Observați-vă propria respirație și în­vățați cum o puteți antrena, pentru a vă relaxa mai ușor.

1. Deprindeți-vă să respirați profund
Așa-numita respirație completă realizează o aprovizionare optimă a organismului cu oxigen. Ea se compune din patru faze.
a) Respirația abdominală sau profundă (imaginea 1) este cel mai important exercițiu de rela­xare. Dia­fragma se deplasează în jos, astfel în­cât plămânii au sufi­cient spațiu pentru a se extinde. Stând în pi­cioare, în poziție șezând sau cul­cați, inspirați trimițând aerul direct în abdomen. Dilatarea pântecu­lui în timpul inspirației vi se va părea foarte neobișnuită la început, însă cu puțină practică, vă veți deprinde.
Control cu ajutorul mâinilor: așe­zați pal­mele pe abdomen, așa cum se vede în desenul alăturat. Ele se vor ridica la inspirație, odată cu abdo­menul, iar la expirație vor coborî împreună cu el.
b) Respirația costală sau mijlocie (imaginea 2). Când in­spi­rați, trimiteți aerul în coșul piep­tului. Urmăriți mișcarea coastelor: de extin­dere pe inspirație și de retra­gere pe ex­pirație. Mâinile sunt plasate pe coastele infe­rioare. Nu ridicați umerii în sus.
c) Respirația toracică (imagi­nea 3). Când inspirați direcționați aerul spre plămâni, umplându-i până în vârful lor. Cu mâinile așe­zate pe piept (ca în figura 3), sim­țiți cum se ridică și coboară cutia toracică.
d) Respirație completă - în­seamnă unirea celor trei tehnici într-o singură respirație. Pentru a rea­liza aceasta, lăsați aerul să pă­trun­dă mai întâi în abdomen, apoi în zona coastelor și în final în partea superioară a plămânilor. După aceea, expirați, fără a grăbi scur­gerea aerului, până când abdomenul redevine plat. Repetați acest exercițiu ori de câte ori aveți posi­bilitatea. Relaxează, induce calmul și oxi­genează creierul, redându-i prospe­ți­mea de dimineață. Efectiv, aveți senti­men­tul că luați ziua de la început.

2. Respirație lentă - relaxare rapidă
Și variațiile respirației, pe care le cunoaș­tem cu toții (căscatul, oftatul), pot elimina stresul - mai ales dacă veți prelungi expirația. Vă simțiți câteo­dată depășiți de volumul de muncă? Căscați de mai multe ori, până vă trosnesc fălcile (aceasta venti­lează plămânii și astfel oxigenează creierul), sau adulmecați intens, ca un câine. O imensă ușu­rare ne aduce și oftatul adânc. Și el încetinește ritmul respi­rației, iar enervarea se risipește.

3. Adormiți fără să mai numărați oile
Exercițiul de numărare "4-7-8" din yoga are același efect ca valeriana sau ca un pahar de vin. Metoda constă în a dubla durata expirației în ra­port cu aceea a inspirației. Aceasta liniștește sis­temul nervos. Pentru început, expirați zgomotos pe gură. Apoi închideți-o și inspirați prin nas, numă­rând până la patru. După aceea rețineți aerul, în timp ce numărați până la șapte. Pe urmă ex­pirați complet pe gură, numă­rând până la opt. Ritmul în trei timpi se repetă de patru ori. Cei ce practică exercițiul de două ori pe zi obțin rezultate foarte bune, reușind să-și recapete rapid calmul.

4. Legănarea care alungă oboseala
Combinați respirația cu mișcări ale în­tregului corp, de exemplu înainte sau după ce ați participat la o ședință plicticoasă. Iată cum vă puteți încărca bateriile. Stați în pi­cioare, cu spatele drept și tălpile pa­rale­le pe podea, depărtate la distanța ume­ri­lor. Lăsați brațele să atârne și inspi­rați profund. Pe expirație, legă­nați-vă tot corpul, într-o parte și în alta. Legă­narea trebuie să fie lină, să nu forțeze genunchii. Executați câteva repetări.

5. Contra enervării și a mâniei: dați aerul afară sub presiune
Expirând energic de câteva ori (așa cum fac caii când nechează), veți elimina sur­plusul de energie. De exem­plu, dacă vă aflați la volan: în­dreptați spatele și in­spirați profund. Apoi dați afară aerul, cu un sunet puternic din gâtlej: "Hă!!!". Totodată, împingeți brațele înainte, ca și cum ar trebui să vă apă­rați de ceva.

6. Respirația alternativă: înviorează creierul
Acest exercițiu stimulează concentrarea la fel de bine ca o ceașcă de cafea. Yoghinii cred că el are și puterea de a sincroniza emisferele cerebrale. Respirați alternativ, lăsând aerul să intre printr-o nară și să iasă prin cealaltă. Procedați în felul următor: la inspirație, astupați nara stângă cu vârful degetului mare al mâinii stângi. Inspirați pe nara dreaptă, apoi îndepărtați degetul. Închideți nara dreaptă, de astă dată servindu-vă de degetul inelar. Expirați și apoi inspirați pe nara stângă. Schimbați nara. Expirați și inspirați pe dreapta. Veți obține un efect mai puternic, dacă închideți ochii și vă con­centrați, pentru a percepe fluxul de aer la vârful nasului și în interiorul nărilor. Repetați de câteva ori.

7. Antrenamentul diafragmei, ca metodă de energizare
"Burduful" este unul din exercițiile clasice din yoga. El mobilizează organele din cavitatea abdo­minală, precum și ceafa.
Inspirați scurt și rapid, apoi expirați în același mod, dar în forță - numai pe nas. Încercați să faceți două-trei inspirații și expirații pe secundă. Simțiți cu mâna efortul mușchilor abdominali, care acțio­nează ca o pompă. Începeți cu 15 secunde, pentru ca mai târziu să prelungiți durata exercițiului până la un minut.

8. Frânarea cu buzele ameliorează dificultățile de respirație
Apropiați buzele, fără a le presa. Inspirați pe nas, apoi expirați pe gură, provocând o ușoară rezistență la trecerea aerului, ca atunci când suflați pentru a stinge o lumânare (ve­deți imaginea de alături). În felul acesta, obligați aerul să iasă lent.

9. Un suflu mai bun la urcatul scărilor
Efortul fizic este mai ușor de susținut atunci când respirăm profund, ținând coloana dreaptă - poziție care creează mai mult spațiu în cutia tora­cică - în loc să ne crispăm, reținând aerul în plămâni. Important: puneți în acord mișcarea cu ritmul respirației. Urcați scările, atât pe inspirație, cât și pe expirație. Însă la expirație luați una sau două trepte în plus față de inspirație. Și aici este valabil principiul: cine expiră lent are un suflu mai bun.

10. Sincronizare perfectă la ridicarea lăzii cu sticle de bere
Respirația corectă vă dă forță. Poziționați-vă cu picioarele depărtate, cât mai aproape posibil de ladă. Îndoiți genunchii, în vreme ce expirați lent. Apoi, pe inspirație, puneți ambele mâini pe ladă. Opintiți-vă din picioare și ridicați obiectul, în acest timp frânând expirația cu buzele. Iar când veți readuce lada pe podea, expirați la fel de lent.