JOSHUA RADIN, în premieră la București

Dana Ene
"Nu eu am ales muzica, ci ea m-a ales pe mine"

Poate că numele lui nu vă spune mare lu-cru, dar dacă sunteți fani ai filmelor și serialelor americane, nu se poate să nu fi auzit măcar o dată un cântec de-al lui. Melodiile compuse și interpretate de Joshua Radin au fost cu­prinse pe coloana sonoră a peste 100 de filme și a unor seriale de succes, precum: "Doctor House", "Anatomia lui Grey", "Stagiarii" (Scrubs) sau "Ruleta destinului" (One Tree Hill).

Pictând cu sunete

Joshua Radin are 42 de ani și s-a născut pe 14 iunie 1974, în orășelul Shaker Heights din Ohio. Prima lui dragoste nu a fost așa cum v-ați imagina, muzica, ci pictura. De altfel, este absolvent al Uni­versității Northwestern, secția Arte Plastice, și timp de mai mulți ani a fost profesor de artă, scenarist și a lucrat și într-o galerie de artă.
S-a apucat de cântat și compus abia la 28 de ani, când a primit în dar de la tatăl său, o chitară. S-a apucat intens de studiat de unul singur, a învățat re­pede s-o stăpânească, iar prima lui compoziție - melodia intitulată "Winter", a ajuns, în 2004, pe coloana sonoră a serialului "Stagiarii" (Scrubs), mulțumită prietenului său - actorul, regizorul și scenaristul Zach Braff, care a jucat timp de 10 ani rolul John "J.D." Dorian în serial. Acesta a repre­zentat debutul oarecum uimitor și uluitor al lui Joshua în lumea muzicii.
"?n mod ciudat, nu eu am ales muzica, ci ea m-a ales pe mine. Ani la rând mi-am căutat un pu­blic spectator. Mai întâi, am făcut asta cu ajutorul picturii - am pictat tablouri și am căutat oameni care să îmi admire lucrările și să le cumpere. Apoi mi-am încercat norocul la scris - am scris scenarii și am încercat să le vând, ca să devină filme și să capăt astfel aprecierea celor din jur. Tot timpul am căutat spectatori pentru creațiile mele. Muzica a fost însă primul lucru pe care l-am îmbrățișat mai mult ca pe un hobby, și, culmea, spectatorii la care visam m-au găsit fără prea mare efort. M-am trezit că oamenii ce ascultaseră melodia «Winter», de pe coloana sonoră de la «Sta­giarii», au început să mă întrebe unde mai pot găsi melodii de-ale mele. Iar eu le răspundeam: «Ei bine, nu am alte melodii». Peste noap­te, hobby-ul meu deve­nise carieră. Am fost extrem de norocos. Nu m-am gândit că pot să cânt ca să-mi câș­tig existența, pentru că nu m-am considerat niciodată destul de talentat ca să fac din muzică o carieră. Se pa­re însă că m-am înșelat", se confesa el într-un interviu.
?ncurajat de reacția oa­me­­nilor care doreau să as­culte "mai multe piese de-ale lui", Joshua s-a apucat de com­pus, iar în 2006, la 32 de ani, scotea primul lui album, intitulat "We Were Here". Era un disc cu muzică sim­plă, nesofisticată, melodii folk pline de sensibilitate, ce descriau durerea simțită de artist după despărțirea de iubita lui de atunci. Și chiar dacă fusese încurajat de tot felul de necunoscuți să compună și mai multă muzică, Joshua nu s-a așteptat să se bucure chiar de așa mare succes. A fost extrem de surprins atunci când a primit feli­citări și aprecieri, nu numai de la compatrioții lui, ci chiar și de peste Ocean, din Europa.
Și de data aceasta, regizorul Zach Braff preia de pe acest disc o nouă melodie pentru coloana sonoră a filmului "Ultimul sărut" (2006) - o co­medie romantică, în care a jucat rolul principal și al cărei scenariu îl scrisese.
?ncurajat de succes, în 2008, Joshua lansează cel de-al doilea disc al lui - "Simple Times". Din nou, una dintre melodiile lui ajunge să ilustreze coloana sonoră a serialului "Stagiarii", iar în Anglia discul se vinde în peste 250 mii de exemplare, un lucru deloc neglijabil. Zach Braff nu a fost însă singurul artist de la Hollywood ce a considerat că melodiile lui Joshua pot deveni muzică de film. Imediat după debut, cântărețul a devenit compo­zitorul preferat al multor producători de televiziune. "Zach a fost prima persoa­nă care m-a auzit cântând și s-a gândit imediat că melo­dia compusă de mine merge pusă pe o coloană sonoră. El m-a încurajat s-o înregis­trez și i-a dus discul lui Bill Lawrence, regizorul serialu­lui «Stagiarii». De atunci încoace, aproape pentru fie­care melodie compusă de mine, m-a sunat cineva să mă întrebe «Putem să fo­lo­sim cântecul ăsta pe coloana sonoră a filmului...?»", po­vestea el într-un interviu.
Au trecut aproape 13 ani de la debutul lui Joshua Ra­din în lumea muzicală ame­ricană, și până acum a lansat nu mai puțin de 7 discuri, ce au ajuns pe primele locuri în topuri. Cel mai nou dintre ele se numește "The Fall" și a fost lansat pe 27 ianuarie a.c.
Iar dacă din concertul de la București nu vor lipsi melodiile cele mai cunoscute ale artistului, precum - "Winter", "I'd Rather Be With You" și "Brand New Day", veți putea asculta cu siguranță și cele mai noi creații ale sale. Joshua are și un invitat special, și anume, trupa lui Tiberiu Albu (câștigătorul "Vocii României") - "Fameless".
(Concertul are loc pe 5 martie la Hard Rock Café. Biletele au prețuri cuprinse între 125 și 85 de lei și pot fi găsite în rețeaua Iabilet.)