Secretele tinereții eterne

Redactia
- Zece sfaturi de care să nu vă despărțiți nici o zi -

1. Somnul complet
E bine știut că o noapte prea scurtă se citește în primul rând pe obraz: cear­căne, o față palidă, o ex­presie de om abă­tut. Lipsa de somn n-a întinerit nicio­dată pe nimeni. În schimb, somnul este un mo­ment unic de regenerare a între­gului or­ga­nism. Maximul de activi­tate celulară se atinge noap­­tea, cu un vârf la ora 1 di­mineața. Atunci celulele profită de li­niș­tea orga­nismului pentru a se diviza, pen­tru a-și vindeca rănile produse de agre­siu­nile exterioare, pentru a-și reface ener­gia. Dacă vom ține minte că ceea ce în­seam­nă cosmosul pentru noi, însem­năm noi pentru celulele noastre, vom de­veni, poate, mai înțelepți. Așa cum noi ne plân­gem de influența nefastă a mediului am­biant, pentru celulele organis­mului nos­tru, mediul ambiant suntem noi. Deci iată suficiente motive pentru a ne culca la vreme și pentru a dormi destul.

2. Expunere la soare în doze mici
Bun pentru moral și indispensabil pentru sinteza vitaminei D, soarele este totodată și res­ponsabilul nu­mă­rul unu al îm­bătrânirii pielii înainte de 50 de ani. Cer­cetătorii au con­s­tatat că nu exis­tă, prac­tic, mo­­­dificări fizio­lo­gice la nivelul țe­­sutu­ri­lor cuta­na­te înain­te de a­ceas­tă vâr­stă. "Pră­bușirile" de țesuturi, ridu­ri­le, sunt datorate în principal ac­țiu­nii ra­zelor ul­travio­le­te. Deci, profitați de soa­re, dar fără a abu­za, și folosiți pro­duse cosme­tice cu un grad intens de protec­ție antiso­la­ră. Mergeți prin soare, dar nu ză­ceți în el.

3. Atenție la spinare!
Începând cu vârsta de 20 de ani, dis­curile intervertebrale își pierd din elas­ti­citate. Pentru a vă menține un spate să­nă­tos și pentru a evita blocajele care vă com­promit suplețea și elas­ticitatea miș­cărilor, re­nunțați la sporturile violente, feriți-vă de pozițiile greșite și de pur­tarea unor mari greutăți.

4. Mâncați echilibrat

Acordați prioritate ele­men­telor care vă împiedică orga­nis­mul să îmbătrâ­neas­că: vitamine - afla­te din abun­den­ță în fructe și legume proas­pete, dar și cal­ciu, pre­zent în produsele lactate. Acesta din urmă are însușirea de a păstra capi­ta­lul osos, care după 30 de ani are ten­dința de a scădea cu 3% în fiecare an, du­când la scleroze și tasări de vertebre.

5. Practicați o activitate fizică
Și mușchii au tendința de a se lăsa, dacă nu îi punem să mun­cească. Și, fără ei, atât si­lueta fe­meilor, cât și a băr­ba­ți­lor își pierde ro­bus­­tețea și as­pec­tul tonic. Și ac­tivi­tatea fi­zică mai are un avan­taj: ea dina­mi­zea­ză circu­la­ția sân­gelui din cap și până în pi­cioare, ame­lio­rând ast­fel schim­bu­rile la ni­velul țesu­tu­rilor cu­ta­­na­te. Ac­ti­vi­ta­tea ce­lu­lelor se di­na­mi­zea­ză și, ca ur­mare, tăria pielii. Inu­til de a fa­ce în acest scop un sport de per­for­manță: mer­geți pe jos în fiecare zi, urcați scările evi­tând liftul, faceți câteva exer­ciții de gimnas­tică pe zi. E de ajuns.

6. Evitați regimurile dure de slăbit
Ele determină mari lip­suri în ali­men­tarea or­ga­nis­mului cu ele­mentele esen­ția­le, peri­cli­tân­du-vă, dacă nu sunt su­pra­vegheate cu grijă, sănă­tatea. Dar cel mai rău este fap­tul de a pierde repede câteva kilo­gra­me, care apoi se repun. Aceste va­riații în­tind pielea și, adesea, după curele dras­tice de slă­bire se ob­servă o lăsare a sâni­lor, a pântecelui și a bra­țe­lor.

7. Preferați dușurile reci, băilor fierbinți
Căldura provoacă dilatarea vaselor san­guine, ramolismentul țesuturilor, iar o imer­­siune pre­lun­gi­tă pro­duce o pier­dere im­por­tan­tă de apă din țesu­turi. În schimb, du­șul rece sti­mu­lea­ză cir­cu­lația san­gui­nă, face ma­saj, iar pros­pe­ți­mea apei face pie­lea mai tonică. In­di­ferent cât de cald este dușul pe care îl faceți la în­ce­put, ter­mi­nați totdeauna cu apă rece!

8. Hidratați-vă pielea
Indiferent ce tip de piele aveți, hi­dra­ta­rea ei ajunge pentru a-i întări apărarea na­turală și pentru a întârzia cu ani de zile apa­riția pri­melor riduri, care sunt cauzate mai ales de deshidratare. Pentru a îndeplini această func­ție a îngrijirii ex­trem de eficace, nu ezitați să folosiți cre­me hidratante de noapte și zi.

9. Beți minimum un litru și jumătate de apă pe zi
Hidratarea corpului din interior este cel mai bun mijloc de a elimina toxinele și de a lupta contra fenome­nului de des­hi­dra­tare care intervine cu anii, și nu doar la nivelul pielii. În fond, apa repre­zintă 70% din greutatea corpului la 20 de ani și 50-60% spre șaizeci de ani. Pen­tru a bea fără efort această cantitate de li­chid, puteți consuma la fel de bine sucuri de fructe (fără zahăr și acid), infuzii de plante și lapte. Dar atenție, fără zahăr!

10. Supravegheați-vă ținuta!
Îndreptați-vă spatele, țineți umerii drepți și sugeți-vă pântecele. În câteva se­­cunde veți câștiga 10 ani, câțiva centi­metri și un mod de a păși mai alert. De în­dată ce veți izbuti, încordați-vă muș­chii fesieri și îndreptați-vă gâtul. Ținută si­gură de re­gină.


Graficul îmbătrânirii

* Începând cu vârsta de 10 ani, zilnic mor 100.000 de celule cerebrale;
* de la 20 de ani, auzul începe să scadă;
* de la 30 de ani, sistemul imu­nitar devine mai slab;
* de la 40 de ani, oasele devin mai poroase și mai instabile;
* de la 50 de ani, se atrofiază muș­chii, se măresc depunerile de gră­simi.


Longevitatea și naturismul

Longevitatea se mai poate obține și prin re­medii naturale nemedica­men­toa­se. Iată câteva dintre ele:
* Drojdia de bere. Se iau câte 25-30 g, de trei ori pe zi, ca atare sau adău­gată în apă, lapte, suc de roșii sau orice suc de fructe.
* Germeni de secară - câte o jumătate de kilogram pe zi. Conțin de patru ori mai multe proteine decât un ou.
* Lăptișor de matcă - drajeuri. Se iau trei drajeuri pe zi, timp de o lună. Se face pau­ză o lună, apoi cura se repetă. Se consumă 5-6 cutii pe an.
* Lăptișor de matcă omo­genizat în miere. Se iau câ­te 10 g (o linguriță) de ames­tec dimi­neața, men­ținut sub­lingual. Să se con­su­me cu o oră înain­te de micul dejun. După con­su­mul unui borcan de miere cu lăptișor de mat­că, se face o pauză de șap­te zile, după care se repetă.
* Propolis, 20%, în alcool. Se iau câte 20-30 picături, de trei ori pe zi, cu o oră înainte de masă.
* Polen - 20 g pe zi, dimineața, pe ne­mân­cate, timp de o lună. Se repetă de patru ori pe an, uneori cura trebuie pre­lun­gită tot anul, cu pauze de câte o săp­tămână după fiecare lună.
* Apilarnil. Se iau câte 3-8 drajeuri pe zi, se sug sau se înghit, înainte de mese. Se fac cure de 40-60 de zile, separate prin pauze de 30 de zile.
* Oțet de mere. Se iau două lingurițe de oțet amestecate cu 100 ml apă, la care se adau­gă 1-2 pi­cături de soluție Lugol (5% iod și 10% iodură de pota­siu), în cure îndelungate.