Recunoașteți pericolul, de la primele semne

Andrei Cheran
Multe maladii grave sau care pot să devină grave ating părți ale corpului care, la prima vedere, nu au nicio le­gătură între ele.

Din această cauză, aceste patologii nu sunt diagnosticate decât foarte târziu sau deloc. În cele ce urmează, vom prezenta lista câtorva dintre bolile care ating în același timp mai multe sisteme vitale și ale căror semne și simptome sunt fie clasice, fie mai neobișnuite. Conform patolo­giei, semnele și simptomele apar unele după altele sau, din contră, toate în același timp. Oricare ar fi situația în care vă găsiți, la cea mai mică îndoială, mergeți să consultați un doctor.

Diabetul

Această boală este cauzată de o producție insu­ficientă sau de o proastă utilizare de către orga­nism a insulinei, hormon care con­vertește zaharu­rile, ami­donul și celelalte nu­trimente în energie. Dia­betul este una dintre principalele cau­ze ale orbirii și ale dis­funcției renale la adulți. Per­soanele dia­betice au șanse mai mari decât celelalte să aibă o criză cardiacă sau un accident vascular cerebral.
Semne și simptome: foamea intensă, setea intensă, creșterea frecvenței și volu­mului urinei, scăderea în greutate, oboseală și slă­biciune, tul­burări ale vederii, căderea părului, slă­biciunea organismului în fața infecțiilor, vinde­carea înde­lun­gată a rănilor, îngreunarea (pares­te­zia) mem­brelor, halenă, cu miros de zahăr sau de alcool, gin­gii sensibile, gură uscată, decolorarea limbii, alte­rarea gustului, urină închisă la culoare, trans­pirație pe timpul nopții, palmele mâinilor înroșite, apariția unor pete albe pe piele (vitiligo), pete ne­gre și dese pe piele (ancathosis nigricans), îngro­șarea și alte anomalii ale unghiilor.

Criza cardiacă

O criză cardiacă (infarctul de miocard) se pro­duce atunci când sângele nu mai ajunge până la mușchiul ini­mii, una sau mai multe artere fiind înfundate. Criza car­diacă este una din­tre primele cauze de mor­­tali­tate în lume. Sem­nele apar de obi­cei brusc și sunt intense. Se poate în­tâmpla însă ca simpto­mele să nu aibă nicio legă­tură cu inima.
Semne și simpto­me: durere, jenă și sen­zația de avea pieptul strâns de o gheară, durere sau jenă în alte zone din partea de sus a corpului, durere în brațe (mai ales cel stâng), spate, ceafă, maxilar sau sto­mac. De asemenea, o respira­ție dificilă, însoțită sau nu de o jenă la nivelul pieptului, oboseală pu­ter­nică, sudori reci, greață și vomă, leșin.

Hipotiroidia


Hipofuncționarea glandei tiroide este o boală cauzată de un deficit de hormoni tiroidieni (hor­monii produși de către tiroidă). Femeile sunt mai vizate decât bărbații, boala apărând în general după 50 de ani.
Semne și simptome: păr uscat, unghii fine și casante, piele uscată și ten palid, căderea părului și deschiderea sprâncenelor la cu­loare, fața um­flată, pleoapa superioară care atârna (ptosis), hi­potermie și frig perma­nent, con­sti­pație, creșterea în greu­tate, edem, voce răgușită și înceti­nirea ritmului vorbirii, som­no­lență, oboseală, de­presie, tulbu­­rări men­struale.

Hipertiroidia

Numită și tirotoxicoza sau ti­reotoxicoza, hiper­tiroidia se caracte­rizează printr-o suprapro­ducție de tiroxină, hor­monul tiroidian care reglează me­tabolismul. Boala Basedow, cauza cea mai frec­ventă a unei hiper­tiroidii, atinge mai mult femeile decât bărbații.
Semne și simptome: tahicar­die, sete exce­sivă, apetit scăzut, pierderea de greu­tate, iras­cibilitate, nervozitate și instabilitate emo­­țională, insomnie, tremurul extre­mi­tăților sau al limbii, termofobia, ochi ficși și globuloși, oscilația in­voluntară a globului ocular (nystag­mus), ochi uscați, slăbiciune mus­culară, creș­terea volumului ti­roidei, căderea părului, tulburări gastro-intesti­nale, tulburări men­strua­le, creșterea volumului sânilor, mai ales la bărbați.

Lupus eritematos diseminat

Este o maladie auto-imună cronică, inflama­torie, care afectează pielea, articulațiile, rinichii și celelalte organe. Chiar dacă există și o formă be­nig­nă, lupusul eritematos diseminat poate fi chiar fatal. Nouă bolnavi din zece sunt femei. Boala poate să apară la orice vârstă, chiar dacă ea atinge în principal subiecții între 10 și 50 de ani.
Semne și simptome: articulații dureroase și umflate, eritem pe față, la nivelul nasului, în formă de fluture, plăgi pe urechi, brațe, umeri, piept și pe mâini, fotosensibilitate, febră, oboseală, o stare de rău generală. Mai pot să apară și tulburări diges­tive, ulcerarea mucoasei bucale, o respirație sa­cadată, dureri în piept, crize convulsive, hipertrofie ganglionară, dureri musculare, amețeli și vomă, răcirea extremităților (boala Reynaud), furni­cături în membre și îngreunarea lor (pareste­zie).

Miastenia gravis

Această maladie autoimună este caracterizată printr-o slăbiciune a muș­chilor scheletului, ea fiind mai pronunțată în perioadele de activitate decât în cele de repaos. Chiar dacă atinge toate gru­purile etnice și ambele sexe, ea este mai frec­ventă la femeile sub 40 de ani și la bărbații de peste 60.
Semne și simptome: pleoa­pe care atârnă (pto­sis), slăbiciune musculară în brațe și pi­cioare, dificultate de a trece din po­ziția culcat în picioare, dificultăți de a respira, mes­teca și vorbi, greutate în a menține capul drept, paralizie facială, vedere dublă, voce răgușită.

Cancerul ovarelor

Este a cincea cauză de mortalitate la femei. Când maladia este diagnosticată rapid și tratată, șansele de supraviețuire sunt mai mari. Din neferi­cire, de multe ori, diagnosticul este pus atunci când deja se ajunge la metastaze.
Semne și simptome: pilozitate excesivă pe față și pe corp (hirsutism), abdomen umflat, crește­rea taliei, tulburări gastro-intestinale, lipsa apetitu­lui, stomac micșorat, pierderi sau creșteri inex­plicabile în greutate, dureri la nivelul bazinului și ab­dome­nului, dureri de șale, un ciclu menstrual neregulat, sporirea cantității de urină, dureri în tim­pul rapor­tului sexual.

Sindromul ovarelor polichistice

Această afecțiune cronică este o tulburare hor­monală caracterizată prin prezența unei multitudini de chisturi pe ovare. Între 5 și 10 % dintre femei sunt atinse de această maladie, mai ales cele aflate la vârsta procreării. Acest sindrom este una dintre principalele cauze ale sterilității.
Semne și simptome: ciclu menstrual neregulat sau chiar ab­sent, sterilitate, pilozitate excesivă pe față și pe corp (hirsutism), că­derea părului, îngro­șarea vocii, scăderea volumului sâni­lor, ac­nee, pete negre pe piele (acan­thosis nigricans), creșterea exce­sivă în greutate.

Accidentul vascular cerebral

Este vorba de un accident neurologic ce se produce atunci când sângele nu mai ajunge la cre­ier (accident cerebral vascular ischemic) sau când un vas de sânge din creier se sparge (accident cere­bral vascular hemoragic). Ele sunt mai frec­vente la femei decât la bărbați. Identificarea rapidă a simptomelor unui accident cerebral și aplicarea unui tratament în primele trei ore re­duce riscul sechelelor sau al decesului.
Semne și simptome: îngreu­narea sau slăbiciu­nea unei sin­gure părți a cor­pului, dureri puternice de cap, amețeli, pierderea echilibrului și un mers dificil, paralizia unei părți a corpului sau a feței, tulburări de vorbire sau de înțelegere a limba­jului (afazie), confuzie mentală, orb­ire, vedere tulbure sau dublă, cu un ochi sau cu amândoi.

Atacul cerebral pasager

Această tulburare este cauzată de o scădere temporară a fluxului sanguin ce merge spre creier, mai ales din cauza formării unui cheag. Acest "mini" accident cerebral vascular prezintă aceleași semne și simptome ca și atacul cerebral, dar durea­ză mai puțin, niciodată mai mult de 24 de ore. Deși semnele și simptomele pot să dispară cu totul, ele pot să apară din nou, ba chiar să anunțe un atac cerebral.