"Formula AS" în COVASNA - Înapoi, pe cărarea pierdută

Catalin Manole
- Tradiția populară îi ajută pe românii minoritari din Covasna să-și regăsească identitatea -

Lista rușinii

Dacă ajungeți în Sfântul Gheorghe, în județul Covasna, nu e cazul să mai cereți pâine în limba română, doar ca să vedeți dacă veți primi. O să pri­miți. Dar încercați alte întrebări și veți primi răs­punsuri halucinante. De exemplu: câte obiective turistice românești sunt promovate în tot județul Covasna? Răspuns: nici­­unul. Toate obiec­ti­vele turistice sunt ale se­cui­lor. Câți meșteșu­gari ro­mâni sunt invitați la târ­gul local? Răs­puns: ni­ciunul. Toți meș­teșu­garii locali sunt secui. La câte săli de spec­ta­cole au ac­ces româ­nii? La niciuna. Și lista ar putea continua. E o listă lungă, veche și du­re­roasă a marginalizării românilor din Covasna și din Harghita, o listă a rușinii, pentru conducătorii maghiari care dețin controlul aproape total în aceste zone, dar și o listă a rușinii, pentru toți guvernanții care s-au succedat la conducerea României, în ulti­mii 26 de ani. Din fericire, oamenii simpli, fie ro­mâni sau maghiari, își întind mâna unii altora, peste capetele pătrate și înfierbântate ale politicienilor. Pe de altă parte, încrâncenarea șovină a unor maghiari a născut solidarități emoționante pentru români.

Mesagerul românilor


Într-un bloc oarecare din Sfântul Gheorghe, înghesuită într-un a­par­tament plin cu zia­re și do­cu­mente de ar­hivă, este redacția co­tidianului Me­sa­gerul de Covasna. Un coti­dian județean, fă­cut de doar... doi oa­meni! Da! Doi oa­meni, care aleargă de la pri­ma oră a di­mi­neții și până în miez de noap­te, pentru că Mesage­rul nu este doar un co­ti­dian de provincie: este nodul de legătură, plat­forma de comuni­care zilnică între toți românii din Covasna. Maria Crețu este fon­datoarea acestui ziar: "Românii de aici s-au săturat să aștepte aju­torul de la București. Ani de zile am strigat cu dis­perare și durere și nimeni nu ne-a au­zit. Și-atunci, ce este de făcut? Să așteptăm să dispă­rem, încetul cu încetul? De câțiva ani, românii s-au mobilizat și am început să facem noi, prin forțe proprii, atât cât putem să facem. Nu există obiec­tive turistice românești în Covasna și reprezen­tanții agențiilor de turism sunt plimbați numai pe la cele secuiești? Ei bine, ne-am strâns și am făcut o listă a obiec­tivelor ro­mânești ignorate, de la cetățile dacice și până la Voi­nești, una dintre zonele cu cea mai veche tra­diție a oieritului din România. O vom face publică și o vom înainta către autori­tăți. Nu există mește­șugari români? De câțiva ani, covăsnenii și-au scos costumele populare din lăzile de zestre, și-au cobo­rât războaiele de țesut din poduri, s-au adu­nat în jurul bătrâ­nilor, au cântat mai tare ve­chile colinde și doine strămoșești. Zia­rul nos­­tru i-a în­curajat și i-a susținut. Nu avem de ales: fa­cem asta sau dispă­rem."
Încetul cu încetul, românii au strâns rân­durile. S-au întâlnit mai des, au făcut mai multe eveni­mente împreună, s-au legat mai tare unii de alții. Au umplut biseri­cile, s-au agățat cu disperare de istorie și, mai ales, de tradiții, și-au redescoperit cu bucurie rădăcinile. Dar în toată această luptă pentru supraviețuire a unei comunități, românii nu au uitat să le întindă o mână și maghiarilor. "În ziarul nostru, deși e doar în limba română, am scris mereu și despre eveni­mentele din comu­nita­tea maghiară. I-am in­vitat pe maghiari să participe la evenimentele noas­tre și am văzut că unii au venit să facă mărțișoare alături de noi, sau să învețe dansuri populare. Am făcut apel și, chiar dacă nu avea decât elevi ma­ghiari, ro­mânii au contri­buit la refacerea șco­lii din Coman­dău, care a ars de curând din temelii", spune Maria Crețu.
Dincolo de politi­cile ab­surde, rezulta­tele nu au în­târziat să apară. O româncă bol­navă de cancer avea ne­voie de o in­tervenție medi­cală în străinătate. Mesage­rul a făcut apel la do­nații pentru ea. Și, în ultima zi, a sunat și un maghiar, care ar fi vrut să ajute. Când au verificat donațiile a doua zi, au descoperit că din cei 5000 de euro strânși, 2000 erau de la maghiarul care sunase cu o zi îna­inte. Fata le-a mul­țumit tuturor, și în la­crimile ei se rosto­golea și solidaritatea dintre români și ma­ghiari, așa cum ar trebui să fie.

Energia straielor și a colindelor vechi

Dacă în urmă cu doar câțiva ani românii s-au întors la tradiții ca la ultimul refugiu în fața aban­donului și al singurătății, astăzi, tradițiile sunt o săr­bătoare. Ceva miraculos s-a întâmplat pentru acești români, uitați chiar în inima României, și de la o întâlnire la alta, sunt tot mai mulți și tot mai fericiți. Și nu sunt vorbe mari: doar într-o mică localitate precum Sita Buzăului, la "Balul Costu­melor Popu­lare", într-un cămin cultural de 300 de locuri, s-au strâns luna trecută aproape 500 de români, absolut toți îmbrăcați în vechile costume tradiționale! Bu­cu­ria și emoția au fost atât de mari, încât scena a devenit prea mică: s-au dat scaunele la o parte și s-a cântat și s-a horit în mijlocul sălii, ore întregi. "E greu de explicat", mi-a spus unul dintre participanți. "Când ești în straiele vechi, ai altă energie, venită poate și din fânul pe care bătrânii l-au cosit îm­brăcați așa, din pământul muncit cândva de ei, cu iile și cămeșile purtate de noi azi. Toate zilele lor sunt prinse în țesăturile astea, și noi suntem îmbră­cați acum cu viețile lor." (La primul anunț pentru înscrieri la cursuri de dans popular au mers nu mai puțin de 200 de copii! Printre ei, și câțiva copii de maghiari.)
Odată redescoperite rădăcinile, parcă văluri s-au ridicat de pe ochii și sufletele românilor și en­tu­ziasmul lor pare de neoprit. Timp de câteva zile, peste o mie de copii au colindat în Sfântu Gheor­ghe, la sărbătorile de iarnă ce tocmai s-au încheiat. Au colindat pe străzi și în piața centrală și alături de părinți, înconjurați de sfinți, în Catedrală și în bise­rici. Dacă maghiarii au pentru evenimentele lor culturale teatrul Tamas, românii nu au niciun loc al lor unde să se poată manifesta. Dar oamenii au vrut negreșit să își practice la un loc datinile și urările vechi de sute de ani și au mers unde au fost acceptați: în sălile de sport ale școlilor. Spre ruși­nea autorităților maghiare, se poate și așa: colinde ascultate sub coșul de baschet, în săli neîncălzite, cu lacrimile înghețate pe obraji.

Șezătoarea călătoare

Și dacă doamna Alexandra Pintrijel-Hagiu a fă­cut o șezătoare în satul Zăbala, mai mult de dra­gul bunicilor, vestea s-a dus "pe aripi de vânt" și în alte sate, care au reînviat străvechiul obicei al satelor românești. Oamenii au chemat-o, doamna Alexandra s-a dus, și-au dat jos războaiele de țesut din poduri, și-au scos iarăși fuioarele și modelele pentru înfloriturile iilor. Așa s-a născut "Șezătoa­rea călătoare", la care românii vin nu doar cu lucrul, dar și cu plăcinte, cozonaci și muzică. Vin pentru bucuria de a fi împreună, de a povesti și împărtăși. Deși nimeni nu le-a impus sau cerut, vin îmbrăcați în costume populare, și totul capătă un aer de sărbătoare nemaipomenită. Vin de dragul vremurilor de altădată. Dar și de dragul vremurilor viitoare, dacă îi vezi pe prichindeii uimiți și cu­rioși.

Un cuvânt înviat: solidaritate

Doamna Maria Peligrad mă primește în biroul fundației, aflat în Casa cu Arcade din Sfântul Gheorghe. Este cea mai veche fundație româneas­că de aici, înființată în urmă cu 27 de ani. Doamna Maria îmi vorbește cu o voce calmă, aproape șop­tită, de "veteran" care a văzut multe.
"E adevărat că în Covasna se simte o solida­ritate mai mare între români. Tradițiile au revenit spectaculos în viața lor. Însă nu vă lăsați păcălit de străluci­rea albă a hainelor populare: aici, la noi, este o luptă. Este o luptă reală pen­tru supraviețuire. Această fundație s-a născut ca urmare a îngrijorării români­lor de aici, pentru pro­movarea limbii române și pentru susținerea profesorilor, care nu mai știau în ce țară trăiesc. Obiectivele noastre sunt la fel de actuale și astăzi, din păcate. Tot ce s-a făcut bun până acum are în spate o susținere și un sacrificiu din partea multor oameni. Unii au dat din timpul lor, alții au dat bani sau sprijin concret. Au fost multe contribuții pentru ceea ce vedeți azi. Solidaritatea este un pas făcut cu greu."
Doamna Maria știe ce vorbește. Gândindu-se că un cor ce cântă același cântec, unindu-și vocile, este un exemplu concret de solida­ritate, a avut ideea unui festival coral. Dar nu orice fel de festival, ci aducând coruri românești de pretutindeni: și din Ucraina, și din Bul­garia, și din Ser­bia sau Ba­sara­bia. În felul ăsta, români din țară și români uitați puteau să își dea mâna, să se cu­noască, să strângă vechile legături sufletești. Nu a fost simplu, mai ales când autoritățile locale îți dau... 15-20 de milioane pentru un asemenea eveniment! "Din fericire, românii de pretutindeni au înțeles care este miza reală a unor astfel de întâlniri. Au venit coruri din afara țării dar și din Onești, Brăila, Pitești, Neamț. Nu au cerut niciun ban, au dormit la internatul liceului, au mâncat la cantină. Noi abia că am reușit să le strângem banii de drum... Dar au fost zile magice în care alți români ne-au ascultat durerea și noi ne-am bucurat alături de ei."
Prin tenacitatea câtorva români, festivalul coral este anul acesta la cea de-a șasea ediție. Poate tot din solidaritate, teatrul maghiar Tamas le-a acordat sala de spectacole, preț de o zi, pentru acest eve­niment. În orice parte a României, un cor pe o scenă poate nu înseamnă mare lucru. Însă aici, șan­sa românilor de a se îmbrăca frumos într-o sea­ră, de a mer­ge într-o sală decentă de tea­tru, împreună cu familia și de a as­culta o muzică pen­tru ei este o sărbă­toare, un eveniment memo­ra­bil, din a­mintirea că­ruia se vor hrăni până anul viitor. Așa se ex­plică, cred, setea de românism din inima României și bucuria caldă cu care este primit oricine vine aici din afara micii comunități locale, fie și doar pentru a recita, într-o seară, o poezie.

O mie de tricoloruri și o mie de icoane

Când s-a hotărât să îi ajute pe românii din Co­vasna, Mihai Tîrnăveanu din Brașov nu bănuia ce se întâmplă la fața locului. A văzut doar o mână de români în su­fe­rință, în singu­rătate și într-o lup­tă dramatică pentru a su­pra­viețui. S-a hotărât să îi ajute cu ce poa­te, concret, mai mult decât cu un gând. Fără să vrea, s-a transfor­mat în eroul lor. Și-a făcut o aso­ciație - Calea Nea­mului - și a început să strângă donații într-o ac­țiune numită Ro­mâni pentru ro­mâni. În urmă cu doi ani, el a făcut apel la nivel național să se strângă steaguri tri­colore pentru românii din Har­ghita și Covas­na. Români din toată țara au înțeles nu doar mesajul său, dar și si­tuația. A strâns o mie de steaguri tricolore! A­poi, pentru că a văzut reîntoar­cerea oame­ni­lor la tradiții, și-a pro­pus să strângă bani pen­tru a le face cos­tu­me populare copiilor. A strâns fonduri pentru 160 de costume popu­lare pen­tru copiii cei mai săraci din Covas­na! Cu fiecare acțiune, vedea cum legă­turi ce păreau pierdute ies la suprafață și creează punți minunate. Românii de peste munți, din Ma­ra­mureș sau Banat, dăruiau pentru românii mino­ritari la ei acasă. Legături extraordinare s-au creat între oameni, între români, ce nu se cunoșteau și nu se întâlniseră niciodată, dar care se gândeau acum unii la alții, se ajutau în momentele grele. Pentru ultimul 1 Decembrie, oamenii au trimis din toată țara câte o icoană pentru românii din Covasna. Când a făcut anunțul, Mihai Tîrnăveanu s-a gândit să strângă câteva icoane pentru cei ce au rezis­tat prin credin­ță și în vremu­rile grele din trecut, și în ce­le de azi. Însă darurile au ve­nit atât de mul­te, încât, la un moment dat, nu știa unde să le mai pună. Le-a adunat cu bu­curia celui ce se află în fața unui miracol al lui Dum­nezeu și al oamenilor ce își lasă li­bere zăga­zurile inimii. Peste o mie de icoane au fost dăruite din toate colțurile Româ­niei! Așa se face că, la Catedrala din Sfântul Gheor­ghe, de Ziua Națio­nală, toți românii au pri­mit câte o icoa­nă și un tri­color. Frăția ro­mânilor se împli­nea cu adevărat, din nou.
"Le avem acasă, ca pe niște semne ale româ­nilor din toată țara, care se gândesc la noi. Când ți-e greu aici, te uiți la ele și știi că cineva, dincolo de munți, se gândește la tine. Contează enorm aceste ges­turi pentru noi, românii aflați în mino­ritate, în propria țară. Dum­nezeu să îi binecu­vânteze pentru bunătatea lor!", îmi spune cu la­crimi în ochi o româncă din Sfântul Gheorghe.