Anul astrologic 2017

Tana Rosca
- Sub semnul conflictului -

Ce înseamnă anul astrologic

Spre deosebire de anul calendaristic, potrivit căruia un nou ciclu de 12 luni începe în toiul iernii, adică la 1 ianuarie, anul natural începe odată cu pri­ma zi de primăvară, numită și echinocțiu, care e de regulă 21 martie. Astrologia (ca și astronomia, de altfel) respectă această dată ca fiind începutul de an. În consecință, când vorbim despre planeta gu­ver­natoare a unui an, ne referim la una dintre cele șapte planete care-și pune pecetea energetică asupra anu­lui respectiv, de la echinocțiul de primăvară al unui an și până pe data de 21 martie a anului ur­mă­tor. Ce se întâmplă însă cu anul calendaristic? Pen­tru că miliarde de locuitori ai planetei sărbă­to­resc de peste două mii de ani, în noaptea dinspre 31 decembrie și 1 ianuarie, un sfârșit și un început, e ca și când o parte din energia planetei, care urmează să intre la guvernare de echinocțiu, devine activă, la rândul ei. Se întâmplă la fel ca un interimat pen­tru un pre­șe­dinte. Este ales unul nou, dar cel care este în funcție continuă încă o vreme, până când sosește data pre­dării mandatului. În această pe­rioa­dă de interimat astrologic, se suprapun, practic, două energii: cea a pla­netei care-și continuă domnia până de echinoc­țiu, fiind cea dominantă, și cea a planetei care ur­mea­­ză să ocupe această funcție, care e secundară.
Domnia lui Marte a început la echinocțiul de pri­măvară 2016, deci, anul acesta, energia planetei Marte este dominantă până pe 20 martie. Dar alături de ea se face simțită, deja, energia Soarelui. În drumurile lor prin zodiile succesive, planetele nu se simt la fel. În semnele pe care le stăpânesc, se simt ca omul la casa lui, se cheamă că sunt "în domi­ciliu". Marte are două domicilii (nu ne mirăm, la pu­terea lui), Berbecul și Scorpionul. Dar în Berbec este cu adevărat la el acasă, căci aici este singurul stăpân, pe când Scorpionul este un domiciliu pe care îl împarte cu Pluton. Iar Marte și-a preluat în forță atribuțiile, în momentul în care a intrat în Berbec, adică pe 28 ianuarie, o dată la care ne vom mai întoarce. Dar până atunci să vedem...

Cine e Marte?

Printre planetele sistemului nostru solar, două întruchipează în mod special energia masculină. Prima este Marte, cea de-a doua, Soarele. E nevoie de două planete care să reprezinte principiul mas­cu­lin, pentru că fiecare reprezintă bărbatul în altă ipostază. Marte simbolizează energia bărbatului tânăr și plin de energie, care pornește la drum, pen­tru a vedea de ce este capabil. Marte presupune ac­țiune, mers înainte, inițiativă. Iar pentru tânărul care do­rește să afle, din experiență proprie, dacă are stofă de erou, orice provocare pe drum e o opor­tu­nitate de a-și demonstra forța și curajul. Într-o con­fruntare directă cu un adversar sau în raportul cu ofițerul care dă ordine în armată, bărbatul află dacă cine credea el în mintea lui că este corespunde sau nu cu realitatea de pe teren.
Sunt șapte planete care își pasează, pe rând, guvernanța anilor. În consecință, un an gu­vernat de Marte vine o dată la șapte ani. Pe perioada acestor ani se face simțită o puternică energie combativă precum și o dorință pro­nunțată de desprindere de tre­cut, de formele care au ajuns perimate sau despre au­torități (persoane sau ins­tituții), care exercită excesiv de multă putere. Și pentru că aceste forme nu dispar de la sine, este nevoie de un efort eroic, marțian, de a le da la o parte și de a in­tro­duce, la nevoie brutal, noul.
Putem să îl asemuim pe Marte cu un ca­valer care par­­ticipă la turniruri, con­frun­­tându-se cu cei mai redutabili adversari, în aspirația sa de a-și impune în final supremația. La finele fiecărui an marțian, începe un an solar. Soa­rele reprezintă cel de-al doilea principiu masculin. Să vedem în ce constă acesta.

Cine e Soarele?

După cum știm cu toții, Soarele este centrul sistemului nostru solar. Dacă el nu ar exista, sistemul nostru solar ar fi inexistent. În jurul lui se învârt planetele, gravitația lui ține totul în ordine, pe orbite bine definite. Soarele nu trebuie să de­mons­treze nimic nimănui, el este centrul tuturor lu­crurilor și reprezintă cea de-a doua ipostază a ener­giilor masculine. El este bărbatul ajuns în depli­nătatea puterilor, care își cunoaște valoarea și în jurul căruia personajele de mai mică anvergură își ocupă, firesc, rolul în suită. Soarele este simbolul regalității, deci i se cuvine atât o suită, cât și un loc central în tribuna turnirurilor, la care nu mai are nevoie să participe. Putem spune că este în juriu, ba mai mult, că reprezintă președintele juriului. Au­to­ritatea sa nu poate fi contestată decât de cineva care i-a egalat măcar performanțele. Până atunci este apanajul său să evalueze valoarea luptătorilor și să-și exprime autoritatea fără drept de apel, dar me­reu cu o doză regală de ge­ne­ro­zitate și crea­tivitate. Puterea regală reală nu este niciodată mes­chină.
Deoarece întotdeauna unui an guvernat de Mar­te îi urmează un an gu­ver­nat de Soare, pre­da­re de ștafetă care se pe­trece o dată la șapte ani, s-ar părea că a­ces­ta nu ar fi un eve­ni­ment atât de ieșit din comun. Ca să ne dăm seama de ce anul aces­ta com­binația celor do­uă energii de tip mas­cu­lin are un carac­ter de-a dreptul exploziv, e cazul să ne întoarcem însă la data de 28 ianuarie.

Ce s-a mai întâmplat pe 28 ianuarie?

Pe lângă faptul că Marte a intrat pe 28 ianuarie în Ber­bec, zodie în care pute­rea sa este ma­xi­mă, mai ales într-un an pe care-l stăpâ­nește, la aceeași dată s-au mai întâmplat două eveni­mente astro­lo­gice sem­ni­fi­ca­tive. Primul dintre ele este Luna nouă, care s-a petrecut în Vărsă­tor, zodie care gu­ver­nează țara noastră (Unirea Prin­cipatelor - 24 ianuarie 1859), deci, efectul Lunii noi a amplificat voința lui Marte de a o rupe cu trecutul. Luna nouă favorizează, la rândul ei, începuturile, iar Vărsătorul are de-a face cu mișcă­rile sociale, a căror finalitate se dorește a fi crearea unei lumi mai bune, bazate pe principii morale novatoare, mai înalte. Nu este deci de mirare, că mișcările sociale au luat am­ploare, ca urmare a acestei combinații ener­getice, cărora li s-a adăugat un al treilea eve­niment astro­logic: în­ceputul anului Cocoșului de foc, potrivit astrologiei chineze. Și în Europa, mai precis la ro­mani, cocoșul era consi­derat o pasăre prin care se ma­nifestă atât energia lui Marte, cât și cea a Soa­relui. Motivele sunt simple și clare. Dintre toate oră­tăniile din curte, cocoșul este cel mai bătăios, fiind înzestrat și cu o creastă roșie, culoarea zeului Marte, pe care o regăsim și pe coifurile soldaților romani. Luptele de cocoși sunt cunoscute peste tot în lume, spre deosebire de luptele dintre gânsaci sau rățoi, ceea ce ilustrează, o dată în plus, caracterul răz­boi­nic, marțian, al cocoșului.
La ce aspiră orice cocoș care se respectă? Păi, da­că ne gândim că cel mai tare strigă la răsăritul Soarelui, și încă se cocoață pe ceva ca să facă salu­tul său mai impresionant, ne devine clar că el do­rește să devină asemenea Soarelui. Iată o coin­ci­den­ță semnificativă: în anul în care potrivit astrologiei occidentale, Marte îi predă ștafeta Soarelui, zodia­cul chinezesc vine cu o sinteză a energiei celor două planete, care se va face simțită pe parcursul urmă­torului an. În concluzie, pe mai tot parcursul anului as­trologic care urmează, adică echinocțiul de pri­măvară 2017 - echinocțiul de primăvară 2018, ener­gia celor două planete continuă să se manifeste împreună. Acest lucru duce la o contestare cvasi-permanentă a autorității existente (a Soarelui), de către forțele noi, care vor să se impună (reprezentate de energia lui Marte). Metaforic vorbind, toți cava­le­rii care aspiră să devină regi își vor încerca no­ro­cul în acest sens. Dar acei puțini care vor ajunge în poziția de forță dorită nu vor putea spera că vor ră­mâne acolo o veșnicie, pentru că dorința de con­fruntare pentru validare marțiană va continua nea­bă­tută până pe 16 februarie 2018, când va lua sfârșit anul Cocoșului de foc. Focul este alt element care ac­centuează volatilitatea acestui an. Împărații chi­nezi se temeau de anii guvernați de semnele zo­diacale bătăioase (cum ar fi Cocoșul sau Dragonul), când acestea coincideau cu elementul foc, deoarece știau că riscul de revolte sau răscoale e mult mai pronunțat pe parcursul acestora. Se știe doar că focul mistuie tot ce atinge și că e aproape imposibil de prevăzut când și cum va izbucni, în ce direcție se va extinde și ce pagube va provoca.

Ce se va întâmpla după 20 martie, sub domnia oficială a Soarelui?

Începând cu echinocțiul de primăvară, Soarele, "regele", se va apuca să facă ordine prin­tre multele schimbări inițiate de Marte, dar neduse la bun sfâr­șit. Marte demolează structurile învechite dar nu vine neapărat cu un plan constructiv, cu structuri noi, mai adecvate. Aici intervine însă Soarele, care este atât creativ, cât și un excelent organizator. Pe măsură ce haosul declanșat de Marte începe să fie ordonat de Soare, se poate interveni tot mai puțin asupra schimbărilor pro­duse, chiar dacă ar mai fi necesare niște ajustări. Din punctul acesta de ve­dere, este bine că energia marțiană continuă să acțio­neze în planul secund.
Sub influența dominantă a Soarelui, fiecărui semn zodiacal i se vor amplifica trăsăturile: Taurii vor fi mai Tauri ca oricând, la fel și Gemenii și toate celelalte zodii. Trebuie să ne așteptăm, deci, ca oamenii cu care avem de-a face să se arate din ce în ce mai mult cu adevăratul lor chip. Acesta este un câștig, pe de-o parte, pentru că îi vedem și înțele­gem mai bine cine sunt, dar poată să presupună și un disconfort, pentru că oamenii vor fi tot mai puțin dispuși să fie concilianți sau să ajungă la soluții de compromis. Iar de aici se pot ivi conflicte. De câș­tigat vor avea semnele mutabile (Gemeni, Fecioa­ră, Săgetător și Pești), care sunt mai flexibile și mai adaptabile ca celelalte zodii. Cei care vor să își păstreze bunele relații cu cei din jur, pot să le ia drept exemplu sau le pot solicita ajutorul.
Soarele guvernează zodia Leului, așa încât Leii vor fi cei mai întăriți în structura personalității lor și vor dori să strălucească și să se impună cu toate atributele regalității, în special în perioada dintre 23 iulie și 22 august. În aceeași perioadă, însă, și anume, pe 21 august, are loc și o eclipsă solară to­tală. Aceasta dă tonul pentru noi rivalități și schim­bări în raporturile de putere, pentru că Marte și Soarele se regăsesc în același semn al Leului, am­bele planete căzând sub umbra eclipsei.

Primele semne pentru România

Imediat după 28 ianuarie, la noi în țară, unde în gene­ral se consideră că socie­ta­tea civilă pe care "noi o vedem și nu e", a de­mons­trat, din plin, că exis­tă prin uria­șele manifestații de stra­dă. Mai mult, a dat do­vadă de o remarcabilă forță de mobilizare, în­soțită de o atitudine de un înalt civism. Majori­ta­tea societății civile s-a raliat în jurul unui președinte născut sub semnul Gemenilor, care a venit să tragă semnalul de alarmă în privința unui act legislativ, celebra Ordonanță de Urgență născută sub numărul fatidic 13. Președintele Iohannis și-a exprimat public și explicit temerea că adoptarea acestei OUG s-ar putea constitui într-o adevărată amenințare la adresa statului de drept, iar oamenii l-au crezut și l-au sus­ținut. Forța străzii a fost con­testată, foarte anemic, de susținătorii unei coaliții conduse de un Scor­pion, pe numele său Li­viu Drag­nea. Astfel a pornit un dans care continuă și azi și care poate reizbucni cu vigoarea inițială fie în preaj­ma, fie du­pă eclipsa totală de Soare din 21 august. Ceea ce poa­te duce la o nouă situație ten­sionată nu este, de fapt, con­frun­tarea dintre un președinte și un lider al majorității parlamentare, ci înțelegerea faptului că o societate civilă născută unde­va pe par­curs între fenomenul Piața Uni­ver­sității și mișcarea #rezist nu mai poate accepta forme ale puterii care nu o mai exprimă.

Ca la noi, și la americani

Dincolo de Ocean, un alt președinte născut sub zodia Gemenilor, pe numele său Donald Trump, genera un act legislativ privitor la limitarea imi­gra­ției pe teritoriul Statelor Unite. Ți­nând cont că președintele american s-a născut cu ascendentul în Leu (gu­vernat de Soare), peste care tro­nează Marte, ne putem aștepta din partea sa la o atitudine pro­vocatoare, dacă nu chiar războinică, pe perioada între­gu­lui interval. Și în cazul său, prin­cipalul oponent politic este un Scor­pion, și anume sena­torul democrat Hillary Clinton. Ca și la noi, pre­șe­dintele este exponentul repu­bli­canilor, care sunt de dreapta, în timp ce Clinton îi reprezintă pe de­mo­­cra­ți, cu orientare de stânga. Și în Sta­tele Unite lumea a ieșit în stradă pentru a contesta un gest politic și legislativ pe care l-a considerat in­com­patibil cu spiritul democrației americane. E vorba despre legea imi­­grației, îndreptată specific împo­triva celor provenind din țări de credință islamică. Nici în SUA con­fruntările pe această temă nu sunt în plină desfășurare și este greu de întrezărit un rezultat sau o soluție în viitorul apropiat.

Fenomene fără precedent, sub incidența energiilor Marte-Soare

În Rusia, țară în care la 40 de mi­nute o femeie moare ca urmare a violenței domestice, aceste agre­siuni au fost parțial scoase de sub incidența codului penal. Evident că, de când violența domestică a intrat parțial în lega­litate, incidența aces­tor agre­siuni a crescut conside­rabil. Cele două parlamentare care au inițiat acest proiect de lege au ținut să onoreze principiul mar­țian, spunând că "pentru o femeie e mai puțin deranjant să vadă un bărbat bătându-și soția decât un bărbat umilit de o femeie". Cel mai șocant fapt l-a constituit ati­tudinea Bisericii Orto­doxe Ru­se, care a susținut adop­tarea acestei legi.
Ca și armata, po­li­ția este, la rândul ei, guvernată de Marte. Tot după 28 ianuarie, nu­me­roase cadre de poliție din Brazilia au in­trat într-o gre­vă prelungită, ceea ce a dus la o proliferare a actelor de vio­lență și la anar­hie. Jafurile, tâl­hă­riile și cri­me­le au crescut la cote alarmante. Estimarea vieților pierdute după primele șase zile de grevă a fost de circa o sută. Presa din întreaga lume a descris eve­ni­mentele din Brazilia ca fiind consecințele unei crize institu­ționale prelungite, generate de co­rupție.
Pe 4 februarie, Roma a fost împânzită de afișe împotriva Papei Francisc. Afișele ridicau o serie de acuze împotriva nonconformistului Papă, începând cu înlăturarea unor preoți, acțiuni împotriva unui ordin franciscan și decapitarea Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta. Acest din urmă act ilus­trea­ză cum nu se poate mai bine confruntarea dintre energia lui Marte, reprezentată de Cavalerii de Mal­ta, și cea a Soarelui, reprezentând Papalitatea. Papa Francisc a cerut demisia Marelui Maestru al Ordi­nului, Matthew Festing, numind în locul său un "de­legat pontifical", până la alegerea unui nou Ma­re Maestru. Din punct de vedere legal, Papa nu este îndreptățit să intervină în structura Ordinului, de­oarece acesta este un ordin religios laic și su­veran. În întreaga existență a Ordinului de Malta, inițial numit Ordinul Sfântul Ioan de Ierusalim, fondat în 1048, nu s-a întâmplat ca vreun Papă să intervină în modul de funcționare a acestuia.
Acestea sunt doar câteva exemple care ne pot ajuta să ne imaginăm ce forme neobișnuite pot îmbrăca conflictele, confruntările și rivalitățile în­tre diversele tipuri de auto­ritate consacrate și forțele venite să le conteste. Arena este deschisă energiilor de tip masculin; există puțină înțelegere și toleranță pen­tru cei mai slabi. Anul as­trologic, care începe la echi­nocțiul de primăvară, îi stăpânește pe cei puter­nici, pe regi și persoanele aflate în înalte funcții de autori­tate. Noul an astrologic le permite celor mai puternici să ajungă la vârf, dar nu le garantează sub nicio formă dăinuirea. În paralel, so­cie­tatea civilă are timp să își perfecționeze mijloa­cele de luptă pen­tru cauze ce me­rită susținute într-o manieră cons­tructivă, pașnică.