Fata care și-a regăsit zâmbetul

Delia Hanzelik
Pe Gabriela am întâlnit-o în iarna aceasta, la o școală de yoga din București.

Mi-a atras atenția felul în care vorbea și pro­funzimea cu care m-a fixat cu privirea preț de o clipă. Un chip oval, luminos, în contrast cu părul brun, prins în coadă de cal, și un zâmbet abia ghicit în colțul buzelor. Privirea ei pătrunzătoare trans­mitea înțelepciune și o liniște neobișnuită, de parcă era deținătoarea unui secret care îi aducea pace, iar pacea ei interioară se revărsa acum și asupra mea. Mi-a stârnit pe loc cu­rio­zi­tatea. I-am spus unde lucrez și că aș vrea să vor­bim des­pre liniștea ei su­verană, pe care mulți o cau­tă, dar pu­țini o găsesc.
- Vreau să știi că "For­mula AS" e revista mea pre­ferată. Am crescut cu ea în casă, o citește și mama și sora mea și eu. Mi-a fost de folos în multe privințe. Mi-a deschis ochii pe direcții atât de importante în viață... Spi­ritualitatea, cre­din­ța, cul­tura, medicina alter­na­tivă, holistică. Din păcate, am descoperit lu­crurile as­tea după ce m-am îm­bol­năvit de en­do­me­trioză. Liniștea despre care vrei să vorbim e răsplata unei lungi suferințe.

***

În urmă cu patru ani, Gabriela spunea familiei și prietenilor săi că vrea să plece din țară, că Ro­mânia nu poate să-i ofere ceea ce își dorește. Așa se face că vorba aceea - "Ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea să ți se-ntâmple" - s-a materializat pen­tru ea, în ianuarie 2013. A susținut un concurs, iar "premiul" - a cărui fericită câștigătoare a fost chiar ea - a însemnat un contract pe perioadă ne­de­ter­minată, pe un post de manager în planificare fi­nan­ciară la Copenhaga. Iat-o așadar, trei săp­tămâni mai târziu, căutându-și fericirea, locul și norocul, pe pământ danez: "Gabriela, două valize verzi și un laptop roșu", după cum își zugrăvește chiar ea, cu fină autoironie, portretul de proaspăt "expat". Au urmat săptămâni întregi de acomodare în care făcea eforturi uriașe să se adapteze la tot ce-i oferea nou acea țară: limbă, oameni, cutume, climă și reguli noi. "Job-ul era foarte solicitant; nu mai lucrasem în acel domeniu înainte. Acolo lucram și în weekend-uri, în perioadele de ra­portare fi­nan­ciară, iar managerul meu direct era o persoană foarte dificilă. Încetasem să-mi aparțin". Timpul pe care nu-l petrecea la birou îl petrecea studiind daneza, plimbându-se ori făcând cumpărături. "Am avut norocul să am doi colegi români, un băiat și o fată, cu care mai ieșeam. Ea era o fostă colegă de gim­naziu. Lo­cuiam într-o zonă foarte frumoasă a ora­șului. Îmi plăcea să ies (cu o vecină din Spa­nia) la plim­bare, la cafea... Dar mă sim­țeam singură. Tot mai singură. Ceea nu am găsit în România nu am aflat nici în Danemarca și nu aveam să aflu nicăieri, în afara propriei mele ființe. Drumul ducea înspre mine, dar eram complet deconectată de sinele meu. Trăiam într-un haos in­terior. Nici măcar nu știam să-mi as­cult ini­ma... Ceream confirmări și răs­punsuri din afară, iar mâhnirea su­fletească avea să se reflecte curând în plan fizic."
În scurt timp, lucrurile s-au schim­­bat. "Absența familiei, job-ul nesatisfăcător, schim­bările în lanț au adus cu sine nopți nedormite, fră­mân­tări și multe întrebări fără răspuns. Mă simțeam tot mai singură și izolată, fără ieșire din­tr-un la­birint în care intrasem de bună voie. Iar într-o zi, o durere crâncenă la menstră, din august 2013, m-a trimis urgent la medicul de familie din Co­penhaga. I-am cerut trimitere la ginecolog, dar, din păcate, în țările nordice ești trimis foarte, foarte greu la me­dicul specialist. Așa încât mi s-a spus să mai aștept o lună, două. Noroc că în oc­tom­brie am venit la Bucu­­rești, în con­ce­diu, și am făcut un con­trol la Medlife, unde mi s-a spus tranșant: chist en­do­­metriozic de 9 cm pe ovarul stâng. Operație. Eu, însă, am sperat în­tr-o mi­nune și am plecat din țară, cu o pun­gă de remedii na­turopate de la dr. Pavel Chirilă. Psi­hic, însă, eram des­tul de jos: îmi era frică de operație, începusem să nu mai pot dormi noaptea. Eram panicată. Sunt sigură că endo­metrioza a fost agra­vată de stres".
Frica a pus stăpânire pe inima fetei, centimetru cu centimetru. Era captivă într-un stup furios de gân­­duri negre și nu vedea por­tiță de scăpare. Nu știa ce să facă. "Așteptam ajutor de la sora mea, de la pri­eteni... M-am aban­donat, fără să fiu con­ști­entă că ge­neram, prin modul ne­gativist de gândire, ceea ce avea să urmeze. Crăciunul l-am petrecut la o co­legă. Eram așa slăbită, că nu mai puteam că­lători în Ro­mânia".
În 8 ianuarie 2014, a fost operată de ur­gență, ca urmare a unor complicații. "Le sunt recu­nos­cătoare me­dicilor de la Spi­talul Uni­versitar din Co­pen­ha­ga, unde am fost tratată exemplar. În Danemarca exis­tă un program național dedi­cat femeilor cu endo­me­trioză, în care intri au­tomat când ți se pune acest diagnostic".

***

La o lună după acea intervenție, în­soțită de sora ei, a revenit acasă. "În avion, înainte de aterizarea la București, am trăit emoții atât de puternice, cum nici nu știam că sunt capabilă să simt. Am plâns de bucurie. Am plâns în hohote și, cu fiecare hohot de plâns, simțeam cum mă eliberez de tot ghemul de frici pe care l-am adunat în su­flet, în timpul petre­cut departe. Trăisem lec­ția străinătății și nu mi-o mai doream".
Au urmat luni la rând, în care Gabriela s-a lup­tat cu sine să-și revină. Spaima care o copleșise pe parcursul bolii lăsase urme. Dar pas cu pas, și-a regăsit echilibrul și a început să caute răspunsuri în interior. A învățat într-un mod dur lecția ar­mo­niei cu sinele, așa cum am învățat, din păcate, mulți dinte noi. "Dar nu am considerat boala ca pe o pe­deapsă, spu­ne ea. Nicidecum! Mi-am dat sea­ma că epi­sodul dureros al bolii m-a ajutat să mă re­descopăr și să devin Gabriela de acum, cea cu poftă de via­ță, zâmbitoare, bucuroasă de fiecare nouă zi. Ga­briela care nu se mai plânge când plouă zile în șir. Am învățat să fiu recunoscătoare pentru ceea ce sunt și ceea ce am. Pentru sora mea, care e cu nouă ani mai mare ca mine și cu care am o relație extraordinară, pentru mama, pe care o iubesc mult și căreia îi sunt recunoscătoare pentru tot ce a făcut pentru noi. Privind retro­spectiv, mi-am dat seama că, în ciuda bolii, nu m-am întrebat și nici nu am întrebat Divinitatea: "De ce eu?". Am ac­cep­tat, pur și simplu".
Gabriela a pășit pe calea terapiilor alternative și caută vindecarea recidivei bolii ei cu multă în­țe­lepciune în înțelegerea că echilibrul min­ții și al inimii aduc și echilibrul sănătății. A fă­cut terapie cranio-sacrală, a început să practice yoga, să acorde mai multă atenție naturii, sim­țu­rilor și ges­turilor mici. A devenit mai credincioasă și, cu fie­ca­re zi, s-a mai apropiat cu un pas de sufletul ei. Prac­tică ceea ce se cheamă în limba engleză "mindfulness" - acel exercițiu de prezență con­știentă în orice moment.
În decembrie 2016, și-a dat demisia din cor­po­rația în care a lucrat șapte ani și a decis să fondeze Asociația - "S.O.S. Endometrioza", lucru care s-a concretizat în urmă cu două săptămâni, când a primit cu bucurie actele - statutul juridic al noii sale asociații.
Îmi povestește cu emoție cum l-a cunoscut, anul trecut, pe logodnicul ei, Călin, care i-a cerut mâna de curând. Se pregătesc de nuntă și dorința lor cea mai fierbinte este să zămislească împreună un prunc. "Aveam emoții că, la cei 37 de ani câți am și cu complicațiile prin care am trecut, dacă va veni, va fi o minune de la Dumnezeu", spune Ga­briela. "Dar avem încredere că iubirea vindecă și face probabilul posibil!".