Primăvara și tenul

Redactia
Nu degeaba se spune că primă­vara e anotimpul tuturor în­noi­­rilor. Chiar este!

La fel ca semin­țele și ca pomii, organismul nostru germinează și înmugurește, datorită accelerării me­tabolismului. Arderile sunt mai rapide și mai complete, de­șeu­rile sunt elimina­te mai eficient. Practic, începe marea curățenie de pri­măvară, benefică pe ansamblu, dar care își pune adesea o pecete nedorită pe obraz: coșuri, roșeață, puncte ne­gre etc. Pentru a vă veni în ajutor, vă pro­pu­nem câteva rețete, menite să vă ajute să o scoateți la ca­păt cu modifi­cările pielii, provocate de schimbă­rile de anotimp.

Tenul NORMAL

* Sucul de morcovi este ideal pen­tru tenul normal, căruia îi im­primă o cu­loa­re sănătoasă și mătă­soa­să. Se obține prin pasarea în mi­xer a mor­co­vilor bine curățați și spă­lați sau prin ra­derea și stoar­cerea lor. Sucul obținut se întinde cu vârful degetelor pe fața bi­ne curățită înain­te. Se lasă să acțio­neze 20 de mi­nute, apoi se spală cu apă căl­duță.
* Măști pe bază de brânză de vaci - 4 linguri de brânză moale de vaci se a­mes­tecă cu câ­teva fructe bine zdrobite: căpșuni, caise, porto­cale, mere rase, ba­nane. Se întinde pasta obținută pe față și se lasă să ac­țio­neze 20 de mi­nute, apoi se clătește cu apă căl­duță. Pentru efec­tul sporit al măștilor, înain­te de apli­care puneți pe obraz două comprese cu apă caldă, menite să di­late po­rii. Măș­­tile trebuie să cu­prindă și gâtul, și de­col­teul.
* Măști cu miere - 2 lingurițe de miere lichi­dă se subțiază cu 2 lin­gurițe de infuzie de mușețel. Se în­tinde pasta pe tot obrazul și se lasă să acționeze 10-15 minute. Acțiunea mie­rii sporește da­că apli­carea măști­lor coincide cu baia. Vaporii umezi din cadă înmoaie pielea și favorizea­ză pătrunderea substanțelor cuprinse în miere. Efectul de tonifiere și ca­tifelare a pielii se vede imediat.
* Lapte demachiant - ames­tecați cu mixerul o jumătate de pier­sică (măr, avocado) + 1 lingură de smântână proas­­pătă și 1 linguriță de ulei de măsline. Folosiți produsul di­mineața, înainte de a vă spăla și de a vă machia, și seara, du­pă ce vă spă­lați cu apă și cu săpun, pen­tru a înlătura toate urmele fardului.

Tenul gras

* Măști săptămânale din praf de argilă ames­tecat cu ceai de plan­te. Puneți praful de argilă într-o ca­soletă de porțelan și tur­nați, ames­tecând ca pentru o maioneză, infuzie de salvie + mușețel + coada-șorice­lului, în părți egale. Tre­buie să se formeze o pastă ca o smântână, care se întinde pe obraz și se lasă să acțio­neze 20 de mi­nute, după care se spală cu apă călduță.
* Mască din frunze de pă­pădie - culegeți frunze proaspete de pă­pă­die, apăsați-le ușurel cu o sticlă ca să mus­tească, apoi aplica­ți-le una lângă alta, mai ales pe păr­țile afectate (de coșuri) ale obrazului. Lăsați-le să acționeze o ju­mătate de oră. Au un efect excepțional de cură­țire și vin­decare a pielii.