Tratamentul cu plante al bolilor primăverii (1) - AFECȚIUNILE RESPIRATORII și ASTENIA

Redactia
Din rețetele domnului farmacist Bobaru

Fiecare sezon are bolile lui. Primăvara, du­pă perioada aspră din iarnă, când orga­nis­mul a epuizat rezerva energetică și imu­nitatea este scăzută, exact când natura înver­zește și își regăsește vigoarea, milioane de oameni sunt co­pleșiți de boli. Principalele suferințe ce apar cu o anumită intensitate primăvara sunt: bolile vi­rale ale căilor respiratorii superioare (răceala și gu­turaiul), astenia de primăvară, ulcerul gastro-duo­denal și alergiile.

Preparate din plante necesare tratamentului

- Se obțin casnic, din plante de calitate și cu o igienă corespunzătoare -

Pulberea se prepară din plante, scoarță de arbuști și copaci, semințe, rădăcini, fructe, tescovi­nă. Plantele us­cate se pulveri­zea­ză foarte fin într-o râșniță de măcinat cafeaua. Se adminis­trea­ză ca ata­re, câte un vârf de lingu­riță de pulbere, luată de 2 ori pe zi, cu puțină mie­re, sirop sau suc natural.

Infuzia se prepară din frun­ze, flori și plante aro­matice. Două linguri de plantă uscată și mărun­țită groscior se opăresc cu 250 ml de apă adusă la fierbere, se lasă la infuzat o jumătate de oră, după care se filtrează. Se îndul­cește după gust, cu miere.

Decoctul se face din tulpini de plante, scoar­­­­țe, semințe, fructe sau rădăcini. Se poate bea ca atare sau îndulcit. Patru linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se fierb la foc mic, timp de 15 minute, în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. Se are în vedere completarea apei evapo­rate la final. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală. Se îndulcește după gust, ca și infuzia.

Maceratul se obține prin înmuierea pre­lun­gită a plantelor în apă rece. Două linguri de plan­tă uscată și mărunțită groscior se lasă la în­muiat timp de 30 de minute, în 250 ml de apă, la tem­peratura camerei. Se îndulcește după gust, cu miere.

Tinctura - datorită conținutului în alcool, este forma farmaceutică cea mai stabilă, termenul de valabilitate fiind de până la 2 ani. Tot datorită alcoolului, și extracția principiilor active este cea mai bună, iar dozajul sub formă de picături este cel mai exact. Reținerea unora de a folosi tincturile din plante medicinale, pentru că ar conține alcool, nu este pe deplin justificată, având în vedere că într-o doză de 30 de picături de tinctură se găsește doar 0,01 g alcool pur.
Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se pun la macerat în 100 ml al­cool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gos­podărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la de­cantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vinul terapeutic - patru linguri de plan­tă uscată și tocată groscior se amestecă cu 1 litru de vin roșu adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi.
Notă: O mărunțire prea fină a plantelor îngreu­nează filtrarea, iar vinul iese tulbure. După 10 zile, vinul se filtrează printr-un material textil, fără stoar­­cerea reziduului, și se lasă la decantat 6 zile, sepa­rându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 li­tru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună.

I. Bolile căilor respiratorii

Sunt foarte frecvente primăvara. Se deosebesc de gripă prin faptul că manifestările apar mai mult la nivelul nasului și faringelui, sunt de intensitate mai mică, fără temperatură.
Gripa, în schimb, afectează starea de sănătate a întregului organism, prin apariția temperaturii, a fri­soanelor, a durerilor musculare, a tusei seci sau productive. De multe ori, pentru refacerea mai ra­pidă după o gripă, este necesar un repaus la pat de câteva zile.
Nasul înfundat și gâtul uscat sunt manifestările cele mai frecvente ale infecțiilor virale ale căi­lor res­piratorii superioare. Cauzele principale ale apa­ri­ției acestor boli sunt variațiile bruște de tem­pera­tură de la o zi la alta și chiar în cursul aceleiași zile. Un factor secundar, dar important, este și folosirea necorespunză­toare a îmbrăcă­mintei.
Pentru combaterea infecțiilor căilor respi­ra­torii superioare sunt suficiente tratamente cu apli­cație externă, iar intern - ceaiuri sau vinuri fier­binți.

Tratamente interne
Plante folosite: * Teiul - se întrebuințează flo­­rile, grupate în inflo­rescențe. * Socul - pentru in­fuzie, se folosesc florile. * Salcia - se folosește scoarța pentru obținerea de decoct, tinctură și vin. * Nalba - se macerează florile și rădă­cinile. * Lu­mâ­nărica - se utilizează florile și frunzele pentru macerare.
Mod de administrare:
* Infuzie sau decoct: se bea câte o cană de ceai, de două ori pe zi.
* Macerat: se beau câte două căni pe zi.
* Vin terapeutic: se bea câte o ceașcă, de două ori pe zi.

Tratamente externe
Plante folosite: * Găl­benelele - se folosesc flo­ri­le. * Coada-șoricelului - se folosesc ramifi­ca­țiile tulpi­nii cu inflorescențe. * Mu­șețelul - se folo­sesc florile. * Plante aromatice (mentă, iasomie, roiniță, busuioc, cimbru).
Mod de folosire:
* Inhalații. Două lin­guri de plantă uscată și mă­runțită groscior se pun într-un litru de apă dată în clocot. Deasupra vasului se apleacă capul și se aco­peră cu un prosop, inspirând vaporii.
Notă: Inhalațiile cu plante aro­matice se pot face cu uleiul vo­latil obținut din planta res­pec­tivă (5 picături) sau tinctură (20 de picături) de plantă aro­matică adăugate într-un litru de apă fierbinte.
* Spălături (dușuri) nazale. Un rol important în reușita trata­mentului local în bolile căilor res­pi­ra­torii superioare îl are toa­letarea nasului. Spălătu­rile nasu­lui se pot face cu ceaiuri din plante, în care s-a adău­gat puțină sare de bucătărie, 1 gram la ceaș­­­ca de ceai. Adaosul de sare este necesar pentru a izo­toniza ceaiul, altfel spălăturile devin iri­­tante, iar mucoasa nazală are de su­ferit. De asemenea, spă­lă­turile se pot face cu ser fiziologic și vitamina C. Prin dușurile nazale se ur­mărește eli­mi­narea exce­su­lui de mu­cozități ce îm­piedică res­pirația și sunt un mediu prielnic dez­voltării bacteriilor patogene.
* Instilații (picături de pus în nas). Este forma farmaceutică cea mai folosită, deoarece se prepară ușor și se administrează mult mai facil decât cele­lalte preparate. Instilațiile se folosesc de regulă du­pă inhalații și/sau spălături nazale. Acestea conțin substanțe vasoconstrictoare, antiiflamatoare, anti­bac­teriene, antialergice.
* Unguente nazale. Față de picătu­ri­le nazale, folosirea unguentelor nazale are avan­tajul că aderă pe mucoasa nazală, micșorându-se numărul de ad­ministrări la maximum două pe zi. De asemenea, un­guentele împiedică uscarea mu­coa­sei nazale prin efectul emolient al bazei de un­guent.


II. Astenia de primăvară

Afectează atât adultul, cât și vârstnicul. Este mai mult o stare patologică decât o boală. Se ma­nifestă prin oboseală, indispoziție, insomnie, lipsă de vlagă, melancolie. Un rol major în combaterea asteniei de primăvară îl reprezintă folosirea în ali­mentație a plantelor verzi ce apar primăvara: leur­da, păpădia, ștevia, urzica, sub formă de sa­late, cior­be sau piureuri. Cura de primă­vară cu aceste plante este benefică datorită conținutului în vita­mina C naturală, oligo și microelemente.
Alte plante utilizate în astenia de primă­vară sunt: saschiul, rozmarinul, cicoarea, cătina, mă­ce­șul, ginkgo biloba, ginsengul și tescovina (amestec de coji și semințe rezultat prin procesarea strugu­rilor ro­șii sau negri pentru obține­rea vinului. Este foarte boga­tă în resve­ra­trol, un antioxi­dant ce neu­tra­lizează radicalii liberi din or­ga­nismul aste­nic).
Mod de folosire:
Plantele recomandate mai sus se administrează în mo­dul următor:
* Infuzie: se beau câte 2-3 căni pe zi, după masă.
* Vin terapeutic: se iau câte două linguri pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de două ori pe zi, adăugate în puțină apă sau un ceai divers.
Notă: Un roborant general recomandat în tera­pia asteniei de primăvară este un sirop energizant preparat de Farmacia Faltis ce conține un extract moale din ginkgo biloba, tescovină, ginseng, sas­chiu și cătină, încorporat în miere de albine.

(În nr. viitor: Alergiile și Ulcerul gastro-duodenal)

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com. Pre­paratele farma­ceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul far­maciei, http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acor­dat de Colegiul Farmaciștilor din România.