ALEXANDRA UNGUREANU - "Dacă mă întreabă cineva câți ani am, trebuie să mă gândesc"

Bogdana Tihon Buliga
"Întinderi de nori"

- Ascultătorii de radio au fost bucuroși să au­dă, transmisă de undeva din eterul lui Martie, o melodie nouă și foarte fru­moa­să semnată Ale­xandra Ungureanu și Sound­land. Numărân­du-mă și eu printre ei, am avut, totuși, o tre­să­rire: "Întinderi de nori" e o piesă destul de me­lancolică pentru începutul primăverii. Fapt ce stâr­nește curiozități și întrebări...

- Mă bucur foarte mult că piesa aceasta începe să fie auzită și plăcută. Ea e un fel de continuare a melodiei "Atât de ușor", care a avut, la rândul ei, un mare succes. Consider că e o piesă puternică și fragilă în același timp, mai ales din punct de vedere al mesajului. Cât despre curiozitatea din spatele poveștii, pot spune că tema despărțirii de persoana iubită, pe care o cânt în această melodie, nu mai este neapărat una inspirată din experiența mea actuală. Dar cine nu a trecut prin așa ceva, cel puțin o dată în viață?! Eu recunosc că am avut această expe­riență chiar de mai multe ori. Des­păr­țirile acestea nu sunt deloc plăcute la în­ceput, dar din ele, cu si­gu­­ranță învățăm o mulțime de lucruri. Punem punct, o luăm de la capăt, o nouă poveste, un nou în­ceput. Și iată cum pri­mă­vara parcă începe să-și re­câș­tige sensul ei clasic, iată cum din melancolie se ivesc mugurii unei noi "flori"...

- Apari constant cu me­lodii noi, cu colaborări inedite și re­ușite, deși asta îți fură câteo­da­tă prim-planul. Există o ex­pli­cație?

- Mă străduiesc ca în fiecare an să apar cu ceva nou, să fiu vizibilă. Anul trecut, de exem­plu, a fost acel clip filmat în Malibu, pentru "Nopți și zile". De ce spun "vizibil"? Pentru că problema este că doar clipurile lansate pe TV sau Internet par a fi sin­gura noastră activitate. O parte din presă lasă doar acest lucru să se înțeleagă. Nu este deloc așa. Avem con­certe, sun­tem implicați în multe acțiuni și pro­iecte. Ba mai mult, la mine este chiar un "defect" de care nu mă pot dezbăra, și anume, acela de a fi prezentă în același timp în prea multe proiecte. Iar de când sunt pe cont propriu, fără manageri sau case de discuri, chiar fac totul doar după placul meu. Este puțin haotic, re­cu­nosc, pentru că de multe ori, e chiar în detrimentul meu să fiu implicată în atât de multe lucruri deodată, să am atâtea colaborări. Dar cum să spun "nu" băieților mei de suflet de la Crush, proiectelor cu Sound­land și Kazibo concer­telor acustice sau lui Mircea Rusu, sau taberei de muzică de la Zărnești, în care sunt implicată, sau să refuz câte o piesă cu Grimmus, cu muzicienii din Nightlosers, cu Lora Deniș, cu orchestra sim­fo­nică, ba, chiar cu atât de tânărul și talentatul Alex Mușat (locul doi la ultima Vocea României n. red.)?! Pe el l-am cunoscut înainte de "Vocea' și am rămas cu gura căscată cât talent și câtă mo­destie pot exista într-un băiat atât de tânăr. După cum vezi, nu prea pot spune acest "nu". Con­se­cin­ța: sunt peste tot, ceea ce face ca pentru public să devină o misiune foarte dificilă "să mă așeze la locul meu". O fi neproductiv din punct de vedere al afacerii, dar mie îmi place enorm ceea ce fac, așa că... asta e!

După rău vine bine

- Oare cum reușesc să se descurce ma­terial artiștii ca tine, discreți, care nu fac bani din cancan-uri și din prezența la radio. Cum faci?

- Nu știu alții cum sunt...ha, ha..., dar eu mă descurc. Este o luptă permanentă, mai ales pentru cineva care trăiește exclusiv din muzică, așa ca mine. Adică, eu n-am investit în nimic altceva. Traiul mi-l câștig din concerte, din drepturi de autor și din asocierea imaginii mele cu diferite brand-uri, în care eu am încredere. Sunt foarte selectivă din acest punct de vedere, nu recomand nimic ce nu am încercat eu însămi. Așa s-a născut colaborarea mea cu gama de produse HydraFacial, prin ei am reușit să remediez foarte mult din ve­chea mea problemă cu acneea, dar și cu apa­ratele de masaj VelaShape, prin care-mi mo­delez corpul într-un mod neinvaziv. Revenind la în­trebarea ta, să-ți duci traiul din mu­zică e o luptă, una încâlcită, cu suișuri și coborâșuri, pentru că nu poți fi mereu la vârf. Iar în prezent nu este cea mai bună perioadă pentru niciun artist. Viața com­plicată, tensiunile politice, toate acestea generează pe plan mondial o criză răsfrântă mult asupra mu­zicii, a artei în general. Pe de altă parte, eu cred că, uneori, lucrurile trebuie să meargă foarte rău, pentru ca din haos să recunoaștem din nou binele. Sunt clipe când uităm să vedem frumosul, pur și simplu nu mai suntem capabili să-l recu­noaș­tem, și atunci, numai prin comparație cu un rău cum­plit, putem vedea din nou binele, frumusețea și va­loarea. Observ bucuroasă că în România se între­zărește o lumină clară în acest sens. Văd și cunosc oameni frumoși, care vor să facă bine și chiar fac. Am încredere în tineri, în talentul și implicarea lor, iar acest început de an, ornat cu evenimentele lui de stradă, este o dovadă mai mult decât grăitoare că tinerilor le pasă de țara lor, de viitorul ei.

- Despre artiști se spune că sunt firi visătoare. Tu pari "suspect" de implicată în social...

- Adevărat, urmăresc poate mai mult decât oricând aspectul social al vieții din jurul meu. Sunt din ce în ce mai implicată în problemele de mediu și nu ratez nicio ocazie să atrag atenția asupra pe­ri­colelor reale din acest domeniu. La fel de im­pli­cată sunt și în protecția animalelor. Ce observ? Ob­serv, evident, enorm de multe pro­bleme, dar mai observ și că evoluăm. Este evident acest lucru. Văd asta în oa­meni și o văd la mine. Evoluez și social, dar și mu­zical, compun mult mai mult, scriu mult mai mult, tocmai pentru că mă inspiră viața societății, în aceeași măsură în care mă inspiră propriile ex­pe­riențe.

- Cum ești, de fapt, Alexandra? Pentru mine, ești plină de nuanțe: retrasă și timidă câteodată, dar, în același timp, extrem de stilată, surprin­ză­toa­re, provocatoare chiar. E adevărat sau mă înșel?

- Puțină lume mă cunoaște așa cum mă descrii. Mă bucur că tu faci parte din ea și că în "Formula AS" apar totdeauna "pictată" în culorile mele adevărate. O revistă în paginile căreia îmi place, tocmai de aceea, să mă deschid. Așa cum încerc să fac și în compozițiile mele, în care mă implic tot mai mult: pentru prima dată în carieră, vreau ca mult mai multă lume să mă cunoască cu adevărat. Să nu se mai creadă despre mine că sunt ciudata aceea retrasă, pentru că nu e adevărat. Da, sunt un om timid, poate și pentru că am fost un copil cuminte și o adolescentă retrasă, mai ales din cauza problemelor cu acneea, cu care m-am luptat de când mă știu. Am avut mereu un conflict în mine, ceea ce a făcut ca de-a lungul timpului să par intangibilă și nedeschisă complet către bucu­rie. Dar eu nu sunt așa. Nu sunt doar o voce frumoasă, așezată pe o persoană inaccesibilă, și cred că a venit vremea ca oamenii să înceapă să mă cunoască așa cum sunt. Așadar, voi fi din ce în ce mai deschisă cu publicul meu. Voi fi în continuare vigilentă cu o parte a presei, despre care știm cu toții ce vânează, dar în rest, voi primi mult mai deschis oamenii în viața mea. Mediile de socializare ajută mult din acest punct de vedere. Nu e greșit ca lumea să vrea să știe multe lucruri despre noi, persoanele publice. Dacă îmi ascultă cu plăcere o melodie, parcă ar vrea să mă și cunoască mai bine, iar eu cred că oamenii ca noi au datoria de a se face vizibili, dar într-un mod frumos, armonios. Avem datoria de a fi exemple pozitive. Mult timp am crezut că discreția absolută e un exemplu pozitiv. Poate că este, dar te și înde­părtează de oameni, devii inaccesibil și perceput ca fiind rece. Și, iată, așa cum în urmă cu doi ani mi-am deschis sufletul rănit, tot prin literele așternute în "Formula AS", aleg ca tot aici să spun că Ale­xan­dra Ungureanu e o fată veselă, o fată care are pri­­eteni, care e generoasă și care, da, iubește din nou, aleg să spun că sufăr de anemie, că sunt ză­pă­cită și, câteodată, neglijez tratamen­tele, aleg să spun că mă trezesc târziu dimineața, aleg să spun că nu mă deranjează cei 35 de ani și faptul că încă nu sunt "la casa mea", aleg să spun că mama suferă din cau­za asta dar, mamă, sunt bine, iubesc, sunt iubită și fericită!

- A înflorit primăvara în tonul tău! Vorbești cântând! Te însuflețește și pe tine natura care renaște? Iubești mai mult? Trăiești mai intens?

- Am un sentiment mai ciudat decât atât, parcă simt seva din întreaga natură cum pornește prin fiecare plantă, fiecare lăstar. Primăvara sunt mereu transpusă în curtea bunicii, unde știam fiecare floare ce loc ocupă și când urmează să înflorească. Dar, în rest, parcă nu mai am anotimpuri preferate. Îmi place fiecare. Chiar și iarna, care îmi displăcea cândva. Acum, cu trei pulovere lălâi de lână pe mine, am învățat să schiez. Parcă nici toamna nu mă mai umple de tristeți închipuite. Nu știu ce în­seamnă asta, poate simplul fapt că în prezent sunt chiar în bună înțelegere cu propria mea persoană.

Pluralul iubirii

- Primăvara e, totuși, anotimpul iubirii. Câte iubiri crezi că există într-un om?

- Iubirea nu hibernează. Este acolo mereu. Mai important, cred eu, este să observăm detaliile care răscolesc în noi aceste iubiri multe și diferite. Iu­bi­rea de oameni, de natură, de părinți, de animale, de viață, de tine însăți. Dar dacă nu suntem atenți mă­car din când în când la detaliile care ne în­con­joară, iubirea aceasta se reduce doar la un simplu cuvânt. Uite, ieri am văzut o pisică neagră, lungită la soare pe o mașină roșie. Atât de bine se potriveau amân­două, atât de puternică a fost imaginea, mai ales din punct de vedere cromatic, încât bucu­ria ei nu m-a părăsit toată ziua. Cât despre iubirea aceea cu "i" mare... Eu nu cred că există o mare dragoste și atât. Deși am aple­care către iubiri intense, pa­sionale, care să mă ridice de la pământ și să-mi ia min­țile, știu cu certitudine că nu acelea sunt singu­rele. Ba chiar nu acelea sunt întotdeauna cele mai mari. Sunt iubiri care te înfloresc, care te fac să vrei să fii mai bun, care au aceeași valoare cu o dragoste pasională. Poate chiar mai multă. Un lucru este cert pentru mine: cea mai frumoasă iubire este cea pe care o trăiești în prezent. Și iată ce zâmbet frumos mi-a crescut pe chip spu­nând asta!...

- Să nu ne îndepărtăm de iubirile mari, înainte de a vorbi despre mama ta, cu care ai o relație de excepție. Sunteți la fel de apro­piate?

- Da, evident. Și, în continuare, nu încetează să mă uimească cu efervescența ei. După ce a învins cea mai cumplită dintre boli, după ce l-am pierdut pe tata în lupta cu aceeași boală, mama este în con­tinuare profesoară activă la școală, la after school, are grijă de căței, gătește, umblă toată ziua. Nu știu de unde are atâta ener­gie. Eu nu reu­șesc să fac ju­mătate din ceea ce face ea zilnic. Este una dintre marile mele iubiri și mă bucur să vorbesc despre ea. Mă iartă când o mai supăr, căci nu știu cum se face că ne purtăm câteodată cel mai urât cu oa­menii pe care-i iubim cel mai mult. Nemul­țu­­mirile și frus­trările noastre se descarcă pe ființele care ne vor nu­mai binele. Mă bucur că e sănătoasă și sper să trăim împreună și vremurile acelea la care visează ea, cu mine măritată și cu ea legănând copiii mei pe ge­nunchi. Ha! Ha! Dar toate la rândul lor. Spun asta pen­tru că eu constat că am o relație foarte bună cu tim­pul. El nu trebuie dat înapoi. Dacă mă întreabă cineva câți ani am, trebuie să stau să mă gândesc. Îmi place să fiu copil, să am o legătură permanentă cu oameni foarte tineri, să-i înțeleg. La fel ca și ma­ma, până la urmă. Îmi place să nu-mi pierd spi­ri­tul acesta de copil. Chiar fac anumite lucruri care să mă transporte în copi­lărie, cum ar fi sentimentul ace­la plăcut și familiar, când te vâri seara în pat, îți este frig, te faci cocoloș, și freci repede, repe­de, tălpile una de alta. Pe mine lu­crurile acestea mă tri­mit înapoi în timp și-mi dau o liniște nemaipo­me­nită. Ar fi grozav să putem adormi așa, direct, cum o făceam de copii, fără să mai auzim vuietul acela în cap, când punem capul pe pernă, însoțit de zgo­motul șirului nesfârșit de lucruri pe care trebuie să le rezolvăm a doua zi. Ei, asta chiar nu se mai poate, dar să scoatem cât mai des la iveală copilul din noi e mai mult decât posibil. Chiar pre­gătesc alături de băieții mei de la Crush, o piesă care se numește "Copiii din noi", cu un subiect care se potrivește exact cu ceea ce vorbim acum. Spuneam mai de­vreme că vreau să fiu deschisă, că nu mai îngădui ca un sentiment puternic de-al meu, o trăire, o po­veste specială, să nu mai fie transpusă în muzică. Me­lodia aceasta este un exemplu în acest sens. Mu­zica este singurul mod prin care eu știu să mă ex­prim autentic și cel mai direct mijloc pentru ca oamenii să mă cunoască cu adevărat. Muzica este și cea mai bună terapie pentru mine. Și pro­ble­mele medicale dispar când cânt. E chiar adevărat! Pen­tru mine e muzica, pentru altcineva poate fi orice lucru în care pune pasiune. A face ceva cu plă­cere cred că generează în corpul nostru niște reacții chimice vindecătoare.

- Tot muzical încheiem interviul nostru, între­bân­du-te ce mai pregătești anul acesta?

- Pe lângă multe concerte, pregătesc un album de muzică pop cu influențe country. Deja înre­gis­trez. Cine mă cunoaște știe că plăcerea mea vino­vată este muzica country. Mor după ea, este parte din mine și, de aceea, am hotărât să o scot la lu­mină. Nu este vorba de vreun country clasic, bă­trâ­nicios, ci doar de anumite influente și tușe country, adău­gate unor melodii moderne. Așadar, asta pregătesc. Ceva ce-mi face mie extrem de multă plăcere și sper din toată inima ca publicului să-i placă la fel.

Fotografii de RALUCA CIORNEA