Visul lui Pavarotti s-a împlinit - BELCANTO

Dana Ene
- Adus în România cu sprijinul Ambasadei Italiei, spectacolul țintește spre evenimentul muzical al anului -

Anul acesta se împlinesc 10 ani de când marele Luciano Pavarotti trecea în neființă, lăsând în urma lui un gol uriaș în lumea muzicii mondiale. Stins din viață la 71 de ani, este primul cântăreț de operă care a vândut peste 100 de milioane de discuri. Pavarotti a reușit să relanseze moda muzicii de operă, co­borând-o din sala de concert... pe stadion. Vocea lui puternică și clară nu a putut fi egalată până azi, însă italienii tot mai speră ca, odată și-odată, să se nască un nou talent ca al lui, căci tot Italia l-a dat lumii, în urmă cu mai bine de 100 de ani, și pe marele Enrico Caruso.
BELCANTO este unul dintre marile proiecte mu­zicale ale lui Pavarotti, pe care nu a mai apucat să îl vadă întruchipat în timpul vieții: un spectacol de înaltă clasă, care să adune pe scenă tineri te­nori, soprane, baritoni, mezzosoprane, balerini și instrumentiști din toate zonele lumii, dornici să păs­treze în viață celebrul stil bel canto italian, care s-a bucurat de atâta glorie în veacul trecut.
Dar visul lui Pavarotti nu s-a stins. În 2007, cea de-a doua soție a lui, Nicoletta Mantovani, a creat "Fundația Luciano Pavarotti", o instituție menită să păstreze vie memoria artistului, dar să și ajute tinerii talentați ce doresc să ducă mai de­parte torța muzicii lirice și a baletului clasic. As­tăzi, "Fun­dația Luciano Pava­rotti", în colaborare cu "ArsLab/Sin­fo­nica", realizea­ză acele specta­cole pe care marele tenor le imagina în ultimii ani ai vieții. "Luciano nu a uitat niciodată de unde a plecat. Când era tânăr și nu avea bani ca să-și plătească cursurile de canto, a întâlnit un profesor dispus să îi ofere lecții gratuit, impre­sionat de talentul lui. Precum profesorul de-odinioară, și Luciano a întins o mână de ajutor oricărui tânăr artist care a îndrăznit să îi bată la ușă. Le-a oferit cu dragă inimă câteva ore din timpul lui, sfaturi și încurajări. Adesea, afirma că vocea lui este un mare dar de la viață și că este dator să-l îm­păr­tășească și altora, să-i îndrume și să-i sprijine și pe alți artiști mai tineri decât el", mărturisea Nicoletta într-un inter­viu.

Moștenirea

BELCANTO este gân­dit ca un musical. Un spectacol ce aduce un omagiu stilului că­ruia îi poartă numele, lan­sat în Italia secolului 18, și care a făcut furori până la începutul seco­lu­lui 20. "Toată viața lui, Luciano a cântat bel canto, urmând cu străș­nicie învățămintele șco­lii italiene de muzică. ?ncercăm să descope­rim și să promovăm ti­neri artiști, dar și să răs­pândim acest stil muzical, care i-a fost atât de drag. Eu văd BEL­CANTO ca pe un adevărat labora­tor de talente".
Ca să poată rea­liza acest spec­tacol, Nicoletta a cerut ajutorul unor artiști de valoare, precum regizorul belgian Gianfranco Covino, pro­ducătorul Luigi Caiola, un apropiat cola­borator al lui Ennio Morricone, organiza­torul a zeci de spectacole, concursuri și festivaluri naționale și internaționale, dar și compozitorul, aranjorul și dirijorul Pasquale Menchise (59 de ani).
Regia artistică a spectacolului BEL­CAN­TO i-a fost încredințată lui Franco Dragone (65 de ani), cel care a realizat primele zece spec­tacole "Cirque du Soleil", show-ul lui Céline Dion în Las Vegas, pre­cum și spectacolele acesteia de la Lido (Pa­ris), iar coregrafia a fost lăsată pe mâna ba­le­rinului Vittorio Biagi (71 de ani) - una dintre stelele scenei Scala di Milano, elev al lui Mau­rice Béjart.
Spectacolul este con­ceput pe mai multe teme, marcând evoluția bel canto în Italia și în lume. Este o adevărată călătorie imaginară, ce pleacă din Florența lui Lorenzo de Medici și Veneția lui Claudio Mon­teverdi, pentru a ajunge până în Londra lui Freddie Mercury, trecând prin creațiile marilor compozitori de operă Verdi și Puccini, operetele austriece și franceze, musical-urile americane și succesele pop și rock europene ale zilelor noastre.

BELCANTO se va desfășura la Sala Palatului din Capitală, în data de 24 octombrie. Spectacolul este adus la noi de Asociația AMICI DELLA MU­SI­CA, împreună cu MTIME, cu sprijinul Ambasa­dei Italiei în România. Concertul este considerat evenimentul cultural al anului 2017, iar biletele sunt disponibile în rețeaua "Eventim" și au prețuri cuprinse între 100 și 350 lei (categoria VIP).