Întrebați-ne, vă răspundem

Redactia
"Mi se îngrașă foarte repede părul"

Am o problemă cu care cred că vă în­tâlniți în multe scrisori: îngrășarea foarte rapidă a părului (o zi, două, e frumos, strălucește, apoi devine ule­ios). M-am spălat cu aproape toa­te șampoa­nele cărora li se face re­clamă la tele­vizor, dar n-a apărut nicio ame­liorare. Aveți o soluție eficientă?
ADINA - București

Excesul de grăsime al părului poate fi combătut prin respectarea pe durată îndelungată a câtorva principii ușor de îndeplinit: - Nu te spăla pe cap mai mult de o dată pe săptămână. - Renunță la folo­sirea șampoane­lor industriale. - Fo­losește șampoane natu­rale, bogate în albumină și preparate în casă (urmea­ză rețeta). Ele nu dau pă­ru­lui un vo­lum așa de aspectuos ca șam­poanele industriale, în schimb părul se poate aranja mai ușor și se îngrașă mai greu. - Foarte impor­tantă este și tehnica de spălare a părului, în care clătitul are un rol decisiv. El trebuie să du­reze cel pu­țin trei minute, să fie fă­cut cu apă din abundență, până ce părul "scârțâie!"

Șampon cu ou, pentru păr gras
Ingrediente: 1 gălbe­nuș de ou, 1 dop (o lin­gură) de coniac.
Mod de preparare și acțiune: se amestecă în­tr-o cană gălbe­nușul de ou cu coniacul. Se spală părul mai întâi cu foarte puțin șampon neutru (pentru copii) sau cu săpun vegetal lichid. Se clă­tește și se zvântă puțin în prosop. Apoi se aplică pe cap a­mes­­tecul de ou și coniac, masându-se bine în tot părul. Se lasă să acțio­neze 15 minute, acoperind capul cu o cas­că de plastic. Se spală părul cu apă cal­dă, masân­du-l energic. Se mai pu­ne o dată pu­țin șam­­pon de ou și co­niac, apoi se clă­tește cu multă apă cal­­dă, adăugân­du-se la final, în ulti­ma apă, aproape rece, un dop de suc de lămâie. Intern: bea zilnic un pa­har de apă + 1 lin­guriță de oțet de mere cu miere. În prima săptămână din fie­care lună, fă o cură de vita­mina A.

"De ce nu-mi dispar coșurile?"

Am 12 ani, dar de la vârsta de 10 ani, au început să-mi persiste coșu­rile pe față. Am încercat tot felul de so­luții, dar totul a fost în zadar. Dacă ați avea un răs­puns la problema mea, v-aș mul­țumi. Cu drag,
JULIA - București

Acneea juvenilă de care suferi e foarte răspândită la vârsta ta, dar nu reprezintă o problemă majoră, pentru că dispare cu timpul, după apariția men­strelor și intrarea în pubertate. Până atunci, pentru a re­media efec­tele neplă­cute, evită alimentele con­di­mentate și grase, meze­lurile și cio­colata în ex­ces. Mănâncă multe le­gume (salate) și fruc­te, bea ceaiuri slabe de plan­te îndulcite cu miere (ur­zică, trei-frați-pătați) în care poți să adaugi 4-5 picături de propolis lichid (se găsește la apicultori). Cu­ră­țarea feței este și ea importantă: dimi­neața întinde pe față un lapte demachiant sau pur și simplu smân­tână proas­pătă. Lasă-le să acționeze 2-3 minu­te, apoi șterge-te bine cu un tampon de vată. Spală-te cu apă căl­duță și un săpun neutru (pentru co­pii), apoi tampo­nează-ți coșurile cu bitter suedez sau suc de varză proas­pătă. Seara, după ce cureți fața, apli­că pe zo­nele cu probleme cremă de gălbe­nele sau de cătină.