SFATUL SPECIALISTULUI: Cum vă ajutați sistemul limfatic

Gilda Fildan
Îmbrăcămintea trebuie să fie lejeră

Nu este deloc în ordine ca șosetele, cordo­nul/ cu­­­reaua sau lenjeria de corp să vă lase urme adânci în pie­le, fiind­că aceasta va împie­dica lim­fa să circule liber în zona res­pec­tivă. Mai bine ale­geți să pur­tați un număr mai mare. Ciorapii com­­­presivi sunt singurii care au voie să stea strânși pe picior. Ei sunt indispensabili după un dre­naj lim­fatic, însă pot fi purtați în tot timpul zilei, ca și atunci când faceți sport.

Evitați lipsa de mișcare

Statul îndelungat pe scaun este extrem de dău­nător pentru sistemul limfatic, deoarece lichidul stagnează în spațiul intercelular. De cele mai mul­te ori, veți avea picioarele umflate seara. Pen­tru a preveni acest neajuns, pur și simplu ba­lansați din când în când labele picioarelor sub birou, în cursul zilei, sau executați cu ele mișcări de rotație. Încordați și destindeți mușchii. Iar, ori de câte ori aveți ocazia, sprijiniți picioarele la înălțime.

Sportul este întotdeauna salutar


Fie că preferați tenisul, canotajul sau antrena­mentul de forță - limfa beneficiază de pe urma sportului, indiferent care ar fi el. Medicina tradi­țională chineză consideră că fluxul limfei este susținut cel mai bine de yoga și de mișcările un­dui­toare ale exercițiilor Tai-Chi.

Alimentați-vă corect

Unele alimente, cum sunt spa­ranghelul, căpșu­nile, cire­șele, varza murată, cartofii și orezul eli­mină surplusul de apă din corp. Același efect îl au infuziile de păpădie și de urzici. În rest, pre­ocu­pați-vă să aveți o hrană echilibrată, mâncați multe legume proas­pete și mai ales stră­duiți-vă să vă me­nțineți greutatea corporală în limite nor­ma­le. Obe­zi­tatea face să crească riscul de apariție a edemelor limfatice.

Avantajele apei reci

În perioadele când mercurul urcă vertiginos în termometre, vasele se dilată și în spațiile interce­lulare se scur­ge mai mult lichid. De aceea, nu­me­roase persoane au picioa­rele și mâinile um­flate în timpul verii. Dacă doriți un re­me­diu eficient, iată-l: jeturi de apă rece pe picioare sau băi pen­tru labele picioarelor și ante­brațe. Dușurile alterna­ti­ve, calde și reci, dau rezultate ex­celente - și nu numai vara. Ele activează cir­culația sân­ge­lui, deci și sistemul limfatic.