Castelul Teleki din Coltău

Eugenia Hila
În Maramureș, la 10 km sud de Baia Mare, în satul Coltău, se află, probabil, cel mai romantic castel din România.

Construit între anii 1740-1780, probabil de János Teleki, are o formă simplă, de cetate. În parcul cas­telului, care cândva era extins, se găsesc niște copaci rari, cu o vechime de sute de ani, care amintesc eveni­men­tele roman­tice petrecute în acest loc. Aici exis­tă un frasin care are peste 200 de ani și sub care, potrivit legendei, lăutarul țigan Pócsy Laci i-a cântat compozitorului Franz Liszt. Con­tele Sándor Teleki a fost prietenul compo­zitorului, l-a însoțit la unele din concertele din Europa, a răpit o prințesă rusoaică pentru el, s-a duelat pentru onoarea mu­zi­­cianului și l-a invitat la Col­tău. Un alt arbust, de data aceasta un corn, e legat de Sándor Petofi, marele poet maghiar, alt prieten de suflet al contelui Te­leki. Se spune că la umbra frunzelor lui a scris cele mai frumoase poezii de dragoste. Cornul s-a uscat, dar o mlădiță a început să crească din el.
Castelul a fost renovat în 1821, când i s-a adău­gat o terasă pe latura de nord. De aici ai o pa­noramă mirifică asupra zonelor învecinate. Privi­rea trece peste fânețe, peste apa Lăpușului, peste dealuri cultivate cu pruni, peste păduri de stejar, peste turlele bisericilor din 18 localități, ca să se oprească în zidurile Carpaților. Însuși Teleki spu­nea cu mândrie: "Din grădina mea este o vedere, că pe teritoriul continental este greu de găsit așa ceva." Și nu erau simple vorbe. Sándor Teleki a călătorit prin toată Europa, din 1841, când a îm­pli­nit 20 de ani, și până în 1845. A călătorit în Germania, Portu­galia și Spania. S-a reîntors în Germania unde în timpul stu­diilor îl cunoscuse și se împrietenise cu pianistul și compozitorul Franz Liszt. I s-a alăturat lui Liszt în turneul acestuia și au străbătut împre­ună jumătate din Europa. A dus o viață aventuroasă, presărată cu dueluri și pericole. În Rusia era să moară, când a încercat să răpească nevasta unui prinț rus, de care se îndră­gostise Liszt. În 1845, când a împlinit 25 de ani, părinții lui i-au oferit castelul de la Coltău, cu sco­pul de a-l "adu­na" de pe drumuri. A fost așa, numai pe jumătate. În anii care au urmat, castelul de la Coltău a fost plin de viață și de prieteni, în majoritate artiști, printre care Franz Liszt și Sán­dor Petofi. Poetul l-a numit pe Teleki "contele sălbatic".
În 1846, Sándor Teleki a intrat în viața politică. A câștigat alegerile de deputați din 1846-1847, în Țara Chioarului, cu o cuvântare liberală, ros­ti­tă în limba română. În revoluția din 1848-1849, a fost colonel în armata generalului Józef Bem și a participat alături de el la bătălii importante. Du­pă ce armata austriacă a învins armata maghiară, Sándor Teleki a fost luat prizonier și închis în cetatea Aradului. A avut noroc și a reușit să fugă în Belgrad, apoi la Constantinopole, pentru că tribunalul militar austriac l-a condamnat la moarte și chiar l-a executat, în mod simbolic. A trăit în exil 18 ani. Inițial, s-a stabilit la Paris, dar a fost silit să se refugieze pe insula Jersey, unde se adunaseră "proscriși" din toată Europa. În 1852, li s-a alăturat Victor Hugo, cu care Sándor Teleki s-a împrietenit. Până în 1855, "proscrișii" au edi­tat un ziar săptămânal, L'Homme, Journal de la Dé­mocratie Universelle. În octombrie 1855, în pa­ginile gazetei a fost publicată o scrisoare nepo­trivită, adresată reginei Victoria a Marii Britanii. Drept urmare, cei 40 de proscriși din jurul ziarului L'Homme au trebuit să părăsească insula Jersey în două săptămâni. Printre ei era și Sándor Teleki, care și-a mutat exilul în insula Guernsey. Aici s-a căsătorit, pentru doar un an, cu Jane Bickersteth Harley, o tânără englezoaică bogată. A trăit apoi în Turcia și Elveția. În 1858, l-a cunoscut la Nisa pe italianul Giuseppe Garibaldi și a intrat în armata lui. În campaniile din 1859, din Sicilia, Calabria și Napoli, Teleki a luptat cot la cot cu Garibaldi, ca prieten și general în Legiunea maghiară. În Si­cilia, după o bătălie, Garibaldi a făcut schimb de cămașă cu Teleki, gest care semnifica fap­tul că deveniseră frați. În 1867, Teleki a fost amnistiat, i s-au restituit bunurile și s-a reîntors în Coltăul său drag, cu a doua soție, franțuzoaica Mathilde Litez-Tiverval. Cei doi au avut patru copii: Sándor, László, János și Blanka. S-a retras din viața politică și a început să scrie memorii din revoluție și emigrație. Castelul era deschis în continuare mu­safirilor, printre care se număra și marele scriitor ungur Jókai Mór. A murit în 1892, la Baia Mare, dar a dorit să fie înmormântat sub "cornul lui Pe­tofi" din Coltău.
Scriitorul Jókai Mór, alt prieten al lui Teleki, a rezumat viața contelui astfel: "... A trăit, s-a dis­trat și s-a luptat împreună cu toate națiile cultu­rate și barbare ale continentului, a răbdat gloria și a căutat necazul, a trecut prin foc de tun, prin furtună pe mare, nevătămat, a fost prieten bun cu Victor Hugo, cu cei doi Dumas, cu Liszt, Petofi și cu alți scriitori, muzicieni, pictori și sculptori faimoși ai secolului nostru, a ajutat pe Garibaldi să cucerească țări și pe alți oameni să atingă vise irealizabile, a discutat cu regi și împărați și s-a entuziasmat cu pribegi și poeți pentru libertate, a umblat prin toată Europa, ca să descopere ce fru­moasă  panoramă este de pe dealul Coltău­lui...".

Ceardașul din Coltău al romanticului Franz Liszt

În anul 1846, Franz Liszt a venit pentru prima dată în Ardeal, în turneu, și a vizitat și Coltăul, unde a petrecut câteva zile la prietenul său, con­tele Sándor Teleki. Liszt era în apogeul carierei lui interpretative și crease ceea ce Heinrich Heine a numit "Lisztomania", o reacție isterică la pre­zența lui Liszt și la concertele sale. Interpretarea lui Liszt ridica starea de spirit a publicului la un nivel de extaz mistic. Admiratorii lui se luptau pentru batistele și mănușile lui. Fanii îi purtau portretul pe broșe și camee. Femeile încercau să obțină șuvițe din părul lui și, ori de câte ori Liszt rupea o coardă de pian, admiratorii încercau să o obțină, ca să își facă brațară din ea. Unele admi­ratoare purtau chiar flacoane de sticlă în care tur­naseră zațul cafelei băute de Franz Liszt. Potrivit unui ra­port al epocii, Liszt a aruncat o dată un chiș­toc de trabuc în stradă, sub ochii atenți ai unei infatuate doamne de onoare, care l-a ridicat cu pioșenie din mocirlă, l-a pus într-un meda­lion și l-a înconjurat cu mono­grama "F.L." bătută în dia­mante.
La Coltău, Liszt a vrut să asculte un lăutar autentic, iar Teleki l-a adus pe lăutarul Pócsi Laci din Sighet, împre­ună cu taraful lui. Pócsi inter­preta liber, cu improvizații, piese din folclorul maramu­reșan. Franz Liszt a fost fas­cinat de inter­pretarea lăuta­rului. "Ochii i s-au aprins, de­getele alergau pe masă ca pe clapele pianului, scotea excla­mații de admirație, după care s-a așezat la pian și a interpretat și reinterpretat piesa", scrie Teleki Sándor în memoriile sale.
De câte ori venea prin Coltău, Liszt îl asculta pe violonistul Pócsi. Melodiile interpretate de el și de taraful lui i-au inspirat piesa muzicală cunos­cută sub numele "Ceardașul din Coltău" sau "Ceardașul Pocsi", care a stat la baza Rap­sodiei Ungare nr. 1.
Poetul romantic Petofi Sándor și-a petrecut luna de miere în castelul din Coltău.
Sándor Teleki l-a cunoscut pe poetul Petofi Sándor, poetul național maghiar și erou al revolu­ției de la 1848, în 1846, la un bal în Carei. Teleki l-a invitat pe Petofi la Coltău. În același an, Petofi Sándor a venit în vizită la Coltău, la castelul con­telui Teleki.
Lui Petofi i-a plăcut mult la Coltău. A învățat să călărească și a făcut excursii pe jos sau cu trăsura în împrejurimi. A cunoscut o tânără țigan­că, Pila Anikó, despre care Petofi n-a amintit nimic în poeziile lui, dar despre care contempo­ranii își amintesc că îl vizita pe Petofi din când în când, în nopțile din toamna petrecută la Coltău. Deja, din 1846, Pe­tofi a eternizat în poeziile sale regiunea Coltăului, pe Sándor Teleki și impresiile trezite de acest colț al Maramureșului. Anul următor, în 1847, Petofi a vizitat de mai multe ori castelul contelui din Coltău. În una din vizite, Petofi l-a rugat pe Teleki să-i împrumute castelul pentru că ar dori să-și petreacă aici luna de mie­re, cu viitoarea lui soție, Julia Szendrey. Teleki i-a îndeplinit cu bucurie dorința prietenului său și în castel nu a mai rămas nimeni, în afară de bucătar și bucătăreasă. Pe 8 septembrie 1847, Petofi Sándor s-a cununat cu Ju­lia la Ardud. După cununie, s-au urcat în tră­sură să vină la Coltău, dar s-a rupt osia trăsurii și au tre­buit să înnopteze în Baia Mare, la Hanul "Vul­turul Negru". Între 9 septem­brie și 20 octombrie 1847, s-a desfășurat ultima ședere a lui Petofi în Coltău. În­drăgos­tit, îm­preună cu tâ­năra lui soție, Petofi a petrecut aici cele mai fru­moa­se șase săptă­mâni din viața lui. Tinerii că­să­to­riți au locuit într-o cameră din partea de nord-vest a cas­te­lului cu o panora­mă minunată asupra munților mara­mu­reșeni. În fiecare zi făceau o plimbare la izvorul "Vajda", ca să asculte cântecul apei. În parcul castelului poposeau sub un corn, care a devenit cunoscut sub numele de "cornul lui Petofi", de unde peisajul era minunat. La masa de piatră de sub corn, Petofi a scris cele mai frumoase 28 de poezii de dra­goste, între care și poemul "Sfârșit de septem­brie":

Zbucnesc încă-n vale flori multe-n lumină,
E verde-ncă plopul, fereastra păzind,
Dar vezi lumea iernii ce-i gata să vină?
Acoperă coasta zăpada sclipind.
E încă, în inima-mi tânără, vară
Și-n ea, încă-n floare, un întreg răsărit, 
Dar toamna în negrul meu păr se-nfășoară,
Mi-i capul de brumele iernii pălit.
Se scutură floarea, și viața gonește...
Rămâi, o, soție, la pieptu-mi pe veci!
Dar fruntea-ți ce-n brațele-mi azi se odihnește,
Ca mâine, la groapa mea, n-o s-o apleci?
Oh, spune-mi tu: primul de-o fi să mor, spune,
Vei pune un văl pe mormântu-mi, plângând?
Și-o dragoste nouă putea-va răpune
Din sufletul tău al meu nume, curând?

Al văduvei văl de-o să-l zvârli odată,
Agață-l la groapa-mi: un negru drapel, 
La mijlocul nopții, din lumea-ntristată
Veni-voi, și-n groapă m-oi duce cu el.
Să-mi șteargă tăcutele lacrimi amare,
Plângându-ți credința zdrobită-ntr-o zi, 
Și a inimii rană să leg celui care
Și-atunci, și acolo, în veci te-o iubi!


(traducere de Eugen Jebeleanu)

Bătrânul corn s-a uscat, dar din el a răsărit un lăstar, ca o speranță pentru toți îndrăgostiții din lume.
După 9 luni, la 31 iulie 1849, Petofi Sán­dor a dispărut în Albești, lângă Sighișoara, pe când lupta împotriva habsburgilor, în armata generalului Bem. Jókai Mór a scris în jurnalul lui de călătorie că Pila Anikó, țiganca care se iubise cu Petofi și pe care romancierul a întâl­nit-o în Coltău, pleca în fiecare an, în pelerinaj, la Albești, ca să pună flori pe mormânt.

Prozaicul secol 20

În 1937, ultimul proprietar al castelului, con­tele Ioan Teleki, a părăsit definitiv satul și a donat castelul comunei Coltău. Vechiul castel a fost de atunci abandonat sau folosit ca depozit de CAP, cămin cultural, dispensar medical, școală primară, grădiniță și bibliotecă comunală.
Din 1960, aici s-a deschis Muzeul "Teleki-Petofi".