IOAN NICULAE GUI - "Sunt sigur că Valea Jiului va înflori prin întoarcerea la trecut"

Ion Longin Popescu
Om de afaceri din Petroșani

Valea Jiului a fost, până nu demult, plă­mânul negru al țării. Cum lacătele de pe minele de cărbune nu se văd, dovada că cele mai multe au fost închise vine din apa Jiului. E limpede, plină de păstrăvi, cum n-a mai fost din perioada interbelică.
Din păcate, amenințată de distrugătorii de me­diu, care lucrează, nestingheriți, la ridicarea unei micro-hidrocentrale. După oprirea extragerii căr­bu­nelui, majoritatea minerilor au luat drumul stră­inătății. Restul populației așteaptă să se întâmple ceva. Așteaptă o rezolvare. Valea Jiului nu înseam­nă numai cărbune. Are munți și păduri, priveliști de invidiat, tradiții populare păstrate vii. Dacă, într-un sfert de secol, guvernele nu au ajutat cu nimic ți­nutul trist al mineritului, e timpul ca situația să se schimbe. Valea Jiului și a Jiețului pot deveni zone turistice fără egal. Momârlanii își duc turmele în munte, iar foștii mineri devin gazde de trei și patru margarete în pensiunile care au început să răsară la poale de munte.

"Turismul și creșterea tradițională a animalelor ar fi principalele direcții de salvare a Văii Jiului"

- Care sunt perspectivele Văii Jiului, când pe străzile din Petrila, Lupeni, Livezeni și Vulcan, astăzi se văd doar elevii și pensionarii?

- Deocamdată, perspectivele Văii Jiului sunt destul de sumbre! Lipsesc locurile de muncă. Din cauza închiderii minelor, numărul lor s-a redus ex­traordinar. La nivelul văii, la toate minele care mai sunt viabile, există locuri de muncă câte erau pe timpul lui Ceaușescu la o singură mină. De la 50.000 de slujbe minerești, câte erau în 1989, astăzi mai sunt în jur de 5000 la toate minele, în principal la Livezeni și Vulcan. Pe lângă minele care s-au în­chis deja, până în 2018-2020, minele Lonea, Pe­trila, Lupeni, Paroșeni și Uricani vor fi închise. Oda­tă cu ele, se vor închide și întreprinderile auxi­liare, unde lucrau mii de oameni. Așadar, pers­pec­tivele sunt triste, un teritoriu plin de viață și destul de bine plătit dispare.

- Ce au făcut guvernele pentru a ajuta acest "județ" aflat în cădere liberă?

- În campaniile electorale, politicienii au promis că vor face X, că vor face Y, dar nu s-a făcut nimic! Nici măcar parlamentarii și miniștrii noștri nu au reușit să facă ceva, cu excepția guvernării din care a făcut parte doamna Elena Udrea. Dintre dem­nitarii de la București, dânsa a făcut ceva concret. A făcut telegondola la Straja, a făcut telegondola la Obârșa Lotrului, a făcut telegondola la Vulcan, să întărească legătura între stațiunea Straja și Pasul Vulcan. Din păcate, nu a avut timp s-o termine. Ar fi traversat unul dintre cele mai frumoase peisaje și ar fi fost una dintre cele mai lungi pârtii de schi din România, de circa 3 kilometri! A făcut și pârtii, nu spre sud, cum spuneau unii, ci spre nord. Mă gân­desc la pârtia extraordinară de la Obârșia Lotru­lui, echivalentă cu pârtiile din Austria.

- Vorbiți de cel mai important mijloc prin care se poate înlocui mineritul: turismul. Știu guver­nan­ții aceste lucruri?

- Nu cred că le știu, dar voi spune că numai prin modernizarea stațiunii Straja, cu telegondolă și parcări, primăria a încasat mari sume de bani. Iar­na, turiștii sunt mai mulți decât la Poiana Brașov, iar condițiile sunt mult mai bune. La noi nu se aș­teap­tă la telegondolă, iar pârtiile sunt lungi și bine în­tre­ținute. Situațiile sunt mult mai bune și la ce­le­lalte stațiuni. Pe scurt, turismul și creșterea tra­dițională a animalelor ar fi principalele direcții de salvare a Văii Jiului. Nu vom mai fi poluați și nu-i vom mai polua pe alții cu negreala lignitului, dar vom re­deveni ceea ce am fost cândva, când bunicii noștri erau copii: un paradis turistic. Valea Prahovei a cunoscut luxul regal, dar și Valea Jiului are soarta ei. Sunt sigur că va înflori prin întoarcerea la trecut, cu mijloace specifice lumii noi.

"Cea mai mare greșeală a doamnei Ecaterina Andronescu de la PSD a fost desființarea școlilor profesionale"


- Care este, judecând după dinamica străzii, atmosfera de acum a orașelor din zonă?

- Lumea este săracă și astăzi în orașele noastre. Cu toate acestea, supermarketurile sunt pline. Cu tineri, cu bătrâni, cu elevi, cu studenții din Petro­șani. Însă persoanele calificate, de 20, 30, 40 de ani au plecat. Nu mai sunt greve, nu mai sunt mineri, decât ici-colo... Sindicatele mai au unele inițiative, dar nu mai pot face demonstrații, nu mai vin nici puținii mineri care au mai rămas; nu mai pot cere guvernului să nu închidă minele. Pe guvernanți nu-i mai sperie valea noastră! Știu că abia ne ducem traiul. Nu mai există forță de muncă disponibilă. Am avut nevoie de un om la spălătoria auto. Am că­utat câteva săptămâni, dar degeaba. Abia în Uri­cani am găsit un băiat, a stat o lună și apoi a plecat. Sunt șomeri, dar au ajutoare de la stat și nu mun­cesc. Dacă aș deschide acum o nouă afacere și aș avea nevoie de 40-50 de lucrători, ar fi imposibil, nu i-aș găsi. Nu găsești strungari, șoferi, mecanici auto, ospătari. Nu găsești! Cea mai mare greșeală pe care a făcut-o doamna Ecaterina Andronescu de la PSD a fost desființarea, în anul 2009, a școlilor profesionale. Din această cauză, peste 55.000 de elevi rămân astăzi în afara școlii, deoarece nu au bani să urmeze liceele tehnice. Ca urmare, cum să găsești meseriași în orașele noastre?

"Faceți drumuri, domnilor guvernanți. Nu există turism fără asfalt!"

- Să admitem că guvernanții actuali, așa cum au promis, vor încerca să ridice Valea Jiului la un standard de viață mai bun. Care ar fi perspectivele acestui salt?

- Prima direcție în care ar trebui să meargă noua putere este infrastructura. Drumurile din Valea Jiului sunt aproape distruse. Cum să faci turism fără ele? Între Tîrgu Jiu și Petroșani se lucrează drumul de cinci ani și nici acum nu s-a terminat. Practic, sun­tem izolați. Pe aici este legătura dintre Ardeal și Muntenia. TIR-urile care vin din Balcani și do­resc să scurteze drumul pe Jiu sunt trimise pe Valea Oltului. În acest ritm, nu putem intra în cir­cuitul național și internațional al mărfurilor și turismului. Cu toate că între Petroșani și Ardeal drumul este foarte bun. Valea Jiului, dacă ar avea drumuri, ar atrage mult mai mulți investitori decât până acum. Un alt drum care trebuie terminat este Obârșia Lo­tru­lui-Petroșani, de 30 km. Din cauza lui, suntem evi­tați de turiști. În fine, a treia posibilitate: avem 15 km până la Pasul Vulcan-Schela (Gorj), peste Munții Vâlcan, drumul pe care a luptat Tudor Vla­dimirescu, care așteaptă să fie asfaltat. De la Valea de Pești la Cheile Sohodolului (Gorj), altă direcție, mai sunt 40 km care așteaptă, de ase­menea, să fie asfaltați. Gândiți-vă: dacă drumurile ar fi puse la punct, ce trafic am avea pe timp de vară dintr-o par­te în alta a munților! Iată unde stă tran­zitul de tu­riști, pensiunile și banii pentru localnici: în dru­muri. Faceți drumuri, domnilor guvernanți, și veți aduce în acest loc câștigul marilor zone tu­ristice! Nu există turism fără asfalt. Dacă ați distrus mine­ritul, nu lăsați minerii să-și rupă spatele prin Spania la căpșuni, aduceți-i înapoi!

- În acest caz, Valea Jiului ar putea deveni cu ușurință un paradis turistic. Ce ar mai fi de făcut?

- Pe timpul lui Ceaușescu, era un singur primar în toată Valea Jiului, la Petroșani. Atât! Atunci s-au făcut extinderi de blocuri în noile orașe: Lupeni, Vul­can, Uricani, Petrila, Aninoasa. Satele din zonă au devenit... străzi! Strada Jieț, strada Răscoala, stra­da Cimpa, strada Dobrești etc. Numărul locui­torilor a crescut și așa au ajuns să înființeze noi primării. Astăzi, fiecare localitate urbană are pri­măria ei. Dar, cum spuneam, locuitorii au plecat în străi­nă­ta­te, iar primăriile consumă bani în mod inutil. În plus, nu mai pot solicita fonduri europene pentru zo­nele rurale, nemaifiind sate. Trebuie re­fă­cu­tă si­tua­ția de odinioară: trebuie înființat un singur mu­ni­cipiu, cu primarul lui: Petroșani! Ar fi bine să se re­facă satele și cătunele! Administrația ar sta mult mai bine, întreaga vale ar avea de câș­tigat. Nu ca as­tăzi, cu șase primari! Uneori, primari de la par­ti­de diferite. Se înțeleg foarte greu sau nu se înțeleg deloc.

- Ce ar trebui să mai știe guvernul, în cazul în care ar dori să ajute la refacerea Văii de odini­oa­ră?

- Să urmărească îndeaproape închiderea mi­nelor. Acum se întâmplă lucruri scandaloase. Ră­mân în urmă dezastre! Peste tot sunt construcții aban­­donate, o priveliște dezolantă. Departe de a fi vorba de ecologizare. Locul fostelor mine trebuie sădit cu iarbă sau, dacă nu se poate, trebuie pregătit pen­tru construcția unor hale moderne, a unor parcuri industriale. Numai așa ne vor căuta noii in­ves­titori.

- Pe scurt, cum vedeți începerea unei noi istorii în Valea Jiului? Este posibil așa ceva?

- Este! Să dispară municipiile! Să apară satele de odinioară! Să avem un singur primar, la Petro­șani! Domnule Dragnea, am înțeles că sunteți adep­tul descentralizării. Veniți să ne vizitați și veți face un lucru istoric. Rugați parlamentarii dv. să voteze în favoarea noastră! Nu pierdeți ocazia!