Dodon, o nouă provocare la adresa românilor

Ciprian Rus
Se împlinesc, în 2018, 100 de ani de la Marea Unire.

Acum exact un se­col, un întreg popor suferea în aștep­ta­rea împlinirii unui vis is­toric, în vreme ce anul vii­tor, copiii din Repu­bli­ca Moldova, urmașii ce­lor ce au luptat timp de se­cole pentru ființa ro­mânească, vor învăța la școală o altă istorie. Istoria unui stat "mândru", Moldova, care i-a ținut la respect, încă de pe vremea lui Ștefan, nu doar pe turcii hrăpăreți, dar și pe munteni și pe ardeleni; istoria unui stat ocupat nițel de români, dar salvat de la sărăcie și modernizat de marea URSS. Istoria unui stat care, mai apoi, cu în­găduința și cu grija Federației Ruse, care a mai lăsat, așa, de control, o mică ar­mată pe Nistru, este, iată, indepen­dent și suveran, atât de independent și de suveran încât își permite să râdă în nas României cotropitoare și aliaților ei perfizi din Uniunea Europeană.
O astfel de istorie le este pregătită elevilor din Republica Moldova de propaganda socialistă rusofilă din jurul noului președinte, Igor Dodon. Într-un gest de vădită sfidare, la exact 100 de zile de la preluarea mandatului său, pre­șe­dintele Dodon a semnat, marți, un de­cret privind organizarea unui refe­ren­dum în care vrea să pună pe tapet înlocuirea din programa de învățământ a disciplinei "Istoria românilor" cu "Istoria Moldovei". Cu aceeași oca­zie, Dodon i-a cerut premierului Moldovei demiterea ministrului Edu­cației, Co­ri­na Fusu, deranjat de emiterea unei cir­culare pentru desfășurarea unor acțiuni consacrate celor 99 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Ca să fie sigur de succes, Dodon și-a întărit întrebarea despre predarea "Istoriei", cu câteva teme populiste, care vizează miliardul furat de mai mulți oligarhi moldoveni, dar și sporirea competențelor preșe­din­telui țării în dizolvarea Parlamentului și reducerea numărului deputaților de la 101 la 71.
"Nu voi mai face greșelile pe care le-a acceptat fostul șef de stat, Vla­di­mir Voronin, în relația cu România. Relația cu Bucureștiul se bazează strict pe pragmatism, respect reciproc, prie­te­nie. Frate, frate, dar fiecare la el aca­să", a transmis Igor Dodon. Și, în timp ce România e trimisă "la ea aca­să", Dodon se pregătește pentru o nouă vizită la Moscova și pentru semnarea de noi parteneriate cu Uniunea Eu­ro­asia­tică, un soi de echivalent UE în spațiul ex-sovietic. Totul sub aparenta resemnare (dacă nu o fi vorba de inte­rese mult mai condamnabile) a diplo­mației românești și a liderilor ei poli­tici, prea prinși cu problemele de "acasă" cu Parchetul și cu DNA-ul, ca să apere istoria și interesele românilor. Dacă referendumul lui Dodon va trece - și are mari șanse să treacă - o rușine mai mare pentru clasa politică de la București nici că se putea, la 100 de ani de la Marea Unire!