Lobodă, urzicuțe, leurdă...

Iulia Vlad
- Toate frunzele colorate în verde de primăvară sunt bune pentru slăbit -

Prezente pe tarabele din piețe, verdețurile de primăvară se invită singure în farfurii. Și ce să vezi? Pe lângă gustul lor de proaspăt și de pădure, contribuie și la subțiri­mea de primăvară, lepădând kilo­gramele în grabă, mai ales dacă sunt mâncate crude, cu adaos de unt­de­lemn și lămâie.
Iată cele mai eficiente verdețuri pentru slăbit:

Salată de urzici
Se aleg urzici fragede (vâr­furi), se freacă cu puțină sare (ca să nu piște) și se amestecă cu câteva frunze de salată ver­de sau de păpădie. Se adaugă suc proaspăt de lă­mâie și puțin ulei de măs­line.

Salată de păpădie
Frunze proaspete de pă­pădie, spă­late și tocate mărunt, se amestecă cu câ­teva frunze de salată ver­de, pă­trun­jel și mărar to­cat. Se adaugă suc proas­păt de lămâie și puțin ulei de măsline.

Salată de lobodă
Loboda tânără, spălată și mă­runțită, se amestecă cu un cartof fiert tăiat felii. Se adaugă puțin suc de roșii sau suc de lămâie și ulei de măsline.

Salată de untișor
Se aleg frunze tinere de untișor, se amestecă cu câteva frunze de salată, pătrunjel și mărar tăiate mărunt și se adaugă suc proaspăt de lămâie și pu­țin ulei de măsline.

Salată de frunze de ridichi de lună
Frunzele fragede și proaspete de la câteva ridichi de lună se mărunțesc, se amestecă cu câteva fe­liuțe subțiri de cartof fiert, mărar și pătrunjel tocat, și se asezonează cu suc de lămâie și un strop de ulei de măsline.

Salată combinată
Puneți în farfurie toate verziturile care vă ies în drum: leurdă, untișor, frunze de tei și de păpădie, măcriș. Ușor amărui, ele se potrivesc de minune cu usturoiul și untdelemnul de dovleac. De condimente nu e nevoie. Primă­va­ra aromează salata, cu miresmele ei pure și ecologice.