La 87 de ani, pe scenă! - OMARA PORTUONDO

Dana Ene
- Celebra străbunică a muzicii cubaneze e așteptată la București și Brașov -

"Pensie? Nici vorbă! Sunt doar o fetișcană! Am o mulțime de proiecte: un film docu­mentar, înregistrări și o mulțime de idei. Sunt recu­noscătoare Destinului că pot să fac ceea ce iubesc cel mai mult", spunea într-un interviu recent marea divă a muzicii cubaneze, Omara Portuondo. Într-adevăr, la 86 de ani, dovedește o vitalitate apar­te, o energie cu adevărat latino-americană, care o ajută să cânte și să danseze molipsitor. Așa se ex­plică mulțimile de fani care umplu sălile de concert, gata mereu să cânte și să dan­seze pe ritm de bolero, son și gua­racha.
Omara Portuondo este singura femeie inclusă în celebrul proiect - "Buena Vista Social Club", dar și o supraviețuitoare, căci parte­ne­rii ei de documentar, disc și proiect au dispărut, unul câte unul. Omara își amin­tește cu drag și melancolie de Compay Se­gun­do, Rubén González, Ibrahim Ferrer și Pío Leyva, în a căror com­panie a pornit în periplul mondial din anii '90, scoțând la lu­mină, cu ajutorul regizorului german Wim Wenders, comoara muzicală ce aștepta în li­niște, în Cuba, să fie descoperită. "Spre deo­sebire de unii dintre ei, eu am cântat de la debut fără pauză... Băieții s-au stins din via­ță, dar îmi amintesc de fiecare în parte atunci când interpretez câte o melodie. Une­ori îmi place să povestesc și câte o anecdotă despre ei", spunea ea. Iar Omara chiar are ce povesti, căci a văzut multe în cei peste 70 de ani de carieră, mulți dintre aceștia petrecuți prin cele mai rafinate clu­buri din Havana, dar și pe cele mai selecte scene ale lumii. A cântat atât pentru proti­pendada cubane­ză, cât și pe ogoare, la câmp, ca să le ridice moralul țăranilor, dar și în fața unor capete încoronate euro­pene. Cu toate că în anii '60 a avut șansa să fugă din Cuba în SUA, împreună cu sora ei, Omara nu a făcut-o. "Soy cubana! (Sunt cuba­neză!)", spunea cu mândrie. "Oamenii mă recunosc și mă salută când trec pe stradă. Iar lucrul ăsta mă bucură enorm. Fanii, criticii și jurnaliștii din Cuba mă respectă și mă apreciază, și asta contează mult pentru mine. Dar cred că succesul adevărat con­stă în a rămâne un om bun și a încerca să îi ajuți și pe alții. Eu sunt membru al Crucii Roșii Inter­naționale și nu o dată am cântat ca să strâng bani pentru victimele răz­boiului sau pentru cele ale unor dezastre natu­rale", se confesa ea.
?n SUA a ajuns pentru prima dată în turneu, în anii '50, pe vremea în care cânta în cvartetul Aida, alături de sora ei mai mare, Haydée. Din cauze politice (înăsprirea rela­țiilor americano-cuba­ne­ze), a părăsit ur­gent Ame­rica, unde nu s-a mai în­tors decât re­cent, după ce au fost reluate rela­țiile dintre cele două țări. Astfel că, în 2015, O­mara a ajuns să cânte chiar și pentru președin­tele SUA. "Președintele Barack Oba­ma a invitat Buena Vista Social Club la Casa Albă, cu oca­zia Zilei lui Columb, și am apucat să schimb și câteva cu­vinte cu el. Apoi am fost invitată să asist la dis­cursul pe care l-a ținut, sărbătorind moștenirea hispanică... Da, cul­tura noastră cu­baneză a fost în vizită la Casa Al­bă", spunea ea.

"Ce mai am de trăit va fi numai zâmbet"

Omara și-a trăit viața din plin. S-a confruntat cu multe piedici și încer­cări, care nu au do­borât-o niciodată. Este tânără sufletește, plină de viață și iradiază o frumusețe ce vine din inte­rior. "Am pierdut mulți oa­meni dragi, părinții, ambele surori, prie­teni... Am iubit și am pierdut și acolo... Dar rețe­ta fericirii mele e simplă, ca în acel cântec: «Lo que me queda por vivir será en sonrisa» («Ce mai am de trăit va fi numai zâmbet»). Ca să mă simt tână­ră, mă înconjor cu oameni plăcuți, care mă sprijină, mă ajută și mă fac să zâm­besc. ?mi plac copiii, și de câte ori am puțin timp liber, mă duc să vizitez o școa­lă de muzică. Rossio, nepoata mea, stu­diază acolo percuția. Petrecem împre­ună clipe minunate. Nu am băut și nu am fumat niciodată. Mă duc la culcare devreme, iar uneori, când am timp, înot. Asta și munca mea mă țin să­nătoasă. Muzica este viața mea!", declara cântă­reața. Nu are vise de lux și nu se grăbește nicio­dată. După 70 de ani de muncă, are un apar­tament în Malecón, Havana, cu vedere la ocean, un adevărat sanctuar în care se retrage atunci când nu e plecată în turnee lungi: "Nu-mi pun mai multe do­rințe în același timp, ca să fiu sigură că mi le voi putea îndeplini. Pe rând. Nu mă gră­besc. Sunt încă tânără. Și chiar dacă poate chipul meu nu mai arată atât de proaspăt ca odini­oară, sufletul meu e în floarea vârstei."
Anul acesta, solista cuba­neză are pro­gramate înregistrări pentru două discuri noi; e invitată deja la mai multe show-uri de televiziune; are planificat un turneu în Eu­ropa de Est, ce include și cele două concerte de la noi, de pe 23 aprilie, la Bra­șov, în Sala Sporturilor "Dumitru Popescu Coli­bași" și în 25 aprilie, la Sala Palatului din București; trei concerte în Cuba și, spre finele anului, vrea să pornească într-un nou turneu mon­dial.

Mică biografie

Omara Portuondo Peláez s-a născut pe 29 oct. 1930 și la 15 ani a devenit dansatoare la "Tro­picana", un celebru club cubanez. ?n 1947, s-a alăturat gru­pului vocal Loquibambia Swing, iar în 1953, alături de sora ei, Haydée, a început să cânte în cvartetul Aida. ?n 1967, a început o carieră solo și a lansat pri­mul ei disc dintr-un lung șir. * ?n 2005, a primit premiul Billboard Latin Music Award, iar în 2009, a câștigat un Grammy pentru albumul "Gracias". Un film documentar despre via­ța ei a câștigat un premiu la Cannes, în 1986. * De 25 de ani, fiul ei, Ariel, îi este impresar și o însoțește în turnee.
(Bilete pentru concerte puteți găsi în rețeaua E­ven­tim. Au prețuri între 50 și 200 lei pentru concertul de la Brașov și 65-300 lei pentru cel din Capitală.)


ERATĂ
Din motive independente de voința organiza­tori­lor, spectacolul "Belcanto - The Luciano Pavarotti Heritage" ce trebuia să aibă loc în 28 martie, la Sala Palatului, a fost reprogramat în 24 octombrie a.c. Biletele vândute rămân valabile.

http://arhiva.formula-as.ro/2017/1259/eveniment-17/visul-lui-pavarotti-s-a-implinit-belcanto-22116