Selecția "Formula AS"

Adriana Bittel
* Armand Puig, "Iisus. Un profil bio­gra­fic", trad­ucere de Jana Balacciu-Matei, Editura Meronia (tel. 021/210.38.70), 646 p.

Toată lumea știe în datele ei generale povestea vie­ții, morții și învierii lui Iisus, reiterată nu doar în bi­se­ri­cile creștine ci și de mass-media, cel pu­țin de Crăciun și de Paști. În plus, prin secole, ab­solut toate artele, de la literatură și cele plas­tice la muzică și film, au văzut în El un ele­ment central de referință pentru istoria uma­ni­tății din ultimele două milenii, pentru fap­tele și deciziile oamenilor. Deși n-a fost nici con­­ducător politic, nici strateg militar impus prin cu­ce­­riri uimitoare, nici măcar lider religios în sânul pro­pri­­ei comunități, cea a "poporului ales" sau a "popo­ru­lui Căr­ții", el trăiește în generațiile succesive ca Mân­tuitor de care se pot lega speranțele și care poate da sens vie­ților.
Cine a fost totuși acest personaj global, "mărturisit prin credință de comunitatea bisericească drept Dum­ne­zeu și Domn și în același timp drept om, făcut în toa­te asemenea nouă dar fără păcat"? La această în­trebare încearcă să răspundă Armand Puig, preot și doc­tor în teologie romano-catolică, rector al Facultății de Teo­lo­gie din Barcelona. În urmă cu 11 ani, când ne-a vizitat țara cu ocazia lansării primei ediții din tradu­cerea aces­tei cărți, autorul spunea într-un interviu din "Jurnalul de duminică": "Când am scris-o aveam în minte o per­soană de cultură oc­cidentală, creș­tină sau ne­creș­tină, credincioasă sau necre­din­cioasă, interesată de fi­gura is­to­rică a lui Iisus. De aceea car­tea se adresează unui public foar­te larg, căci nu presupune con­vin­geri din partea cititorului, nici cunoștințe biblice speciale". Mai mult, întrebat dacă pot sta alături credința și rațiunea, Armand Puig răspunde că trebuie să stea alături: "Credința fără ra­țiu­ne nu poate da răspunsuri clare întrebărilor ce-i sunt puse și ar putea cădea în de­via­ții periculoase, fundamentalis­mul, de exemplu. Iar rațiunea fără cre­dință nu reușește să în­țe­leagă ma­rile enigme legate de Dum­ne­zeu, umanitate și istorie". Savant în domeniul său, el evită digre­siu­nile te­o­retice cu o inteligență narativă neparazitată de pre­­ju­decăți și folosește în acest scop toate izvoarele, dân­du-le o formă accesibilă și pasionantă, indiferent de nivelul de cultură al cititorului (istoricii și teologii vor aprecia și arhitectura bibliografică, analizele ei solide și precise). Pe tot parcursul cronologic, bio­graful ur­mărește evoluția lui Iisus, în contextul epocii, de la naș­te­rea "anunțată" la adolescență și tinerețe, cu "punctele critice" care i-au revelat vocația (întâlnirea cu Ioan Bo­te­zătorul, disputele cu saducheii și fariseii ce dominau Templul, minunile înfăptuite în traseele lui misionare din Galileea) și până la împlinirea destinului său pă­mântesc la Ierusalim, pe Golgota. Ce am apreciat cel mai mult e că autorul, deși sacerdot al bisericii Lui, nu ni-l povestește pe Iisus dintr-o perspectivă extatic-encomiastă, dar nici istoricist, în parametrii restrictivi ai determinismului. Lectura izvoarelor - de la cele laice precum Flavius Josephus sau Filon din Alexandria, la evan­gheliile canonice și necanonice - e una dezinhi­ba­tă, ce nu ocolește con­tro­versele și nu exclude proba­bi­li­tăți. După exa­mi­na­rea enormei literaturi a priori fi­deiste sau raționaliste, Puig se întoarce la izvoare și își prezintă personajul atât ca om, cu limitele, ispitirile și patimile lui, cât și ca Fiu al lui Dumnezeu, Învățătorul ce și-a depășit epo­ca și vremurile, propunând o altă vi­ziu­ne asupra sen­sului existenței: împărăția lui Dum­nezeu nu poate fi câștigată doar prin respectul formal, impus al "po­runcilor" din Decalog, ci e accesibilă prin curățire morală din convingere și prin iubire de semeni.
Traducerea din catalană a Janei Balacciu-Matei e o rea­lizare excepțională: pot să-mi în­chipui cât de dificilă a fost căutarea sensurilor celor mai adecvate într-un re­gis­tru lingvistic în care se amestecă termeni din ara­mai­că, ebraică, greaca veche, latină ș.a. Nu putem de­cât să-i fim recunoscători tra­du­cătoarei că ne-a făcut accesibilă această carte - o lectură tocmai po­tri­vită în apropierea Paștilor, care poate fi și un cadou prețios pentru apropiați.