GIANNA NANNINI - La 60 de ani, turul lumii

Dana Ene
Rock-ul nu cunoaște vârstă

Înfocata și nonconformista rockeriță italiană se întoarce în mijlocul fanilor ei din Bucu­rești la opt ani distanță de la primul concert din România. Spectacolul se numește "History Tour Live" - și va conține cele mai cunoscute hituri ale cântăreței. Acum în vârstă de 60 de ani, Gianna a scris un capitol important din istoria muzicală a Italiei natale. ?n cei 43 de ani de scenă, a lansat 27 de discuri, a câștigat zeci de premii naționale și eu­ropene și a devenit cunoscută în întreaga lume, du­pă show-ul de la ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale de Fotbal din 1990. "Un'estate italiana" (O vară italiană), melodia cântată de ea în duet cu Edoardo Bennato, este în continuare unul dintre cele mai cunoscute "imnuri" ale microbiștilor din întreaga lume. "Inițial, nici nu am vrut s-o cânt. Era mult prea comercială și nu se prea potrivea cu stilul meu. Tatăl meu, Danilo, era însă un microbist înrăit și președinte al unei echipe de fotbal de liga a treia din Siena. El a insistat pe lângă mine și mi-a spus că este o mare onoare să cânt la Campio­natul Mondial. Am cântat-o mai mult de dragul lui. Azi, însă, sunt mândră de cântecul ăsta, ce a stat zece săptămâni la rând în fruntea topurilor italiene, și îl interpretez mereu în concertele mele", mărturi­sește Gianna. Această întâmplare este însă aproape un laitmotiv al vieții artistei, căci ea nu a cântat niciodată doar ca să obțină faimă, ci a compus și a căutat tot timpul melodii cu mesaj, chiar dacă mesajul nu a fost mereu pe placul mulțimii.
Gianna Nannini s-a născut în Siena, pe 14 iunie, pe la jumătatea anilor '50 - în 1954 sau 1956. Aces­te două date sunt vehiculate alternativ, căci artista nu a vrut niciodată să-și dezvăluie cu exactitate anul de naștere și se dis­trează când este întrebată. "M-am născut în 1953, în Köln, 1954-1956, depin­de ce preferați...", îi răspundea ea, râzând în hohote, unui ziarist ger­man hotărât să-i dez­lege mis­terul. Cântă­reața provi­ne dintr-o familie bur­gheză italiană. Tatăl ei a moș­tenit de la părinți o "pas­ticceria" și o cafenea, iar mama ei adusese ca zes­tre mai multe terenuri viti­cole. Viile le-a moștenit, la rândul ei, chiar Gianna, care acum produce un vin roșu foarte apreciat în Ita­lia.
A crescut astfel dân­du-i o mână de ajutor tată­lui ei, Danilo, care spera ca la un moment dat să îi lase în grijă afacerea. Nu a fost să fie așa, căci într-o zi, tânăra adolescentă, ce visa, de fapt, să devină pianistă, stând numai cu gândul la muzică, și-a retezat din neatenție două degete de la mâna stângă la mașina de frământat cocă. "Am urlat zile în șir de durere. Atunci cred că mi-am desco­perit cu adevărat și vocea. Țipam, adesea, minute în șir. Iar țipetele alea s-au transf­ormat ușor, ușor în muzică", se confesa, cu umor, într-un interviu.

Steaua rock a Italiei

?ntâmplarea aceasta nefericită nu i-a curmat însă visul, căci sunetele căutau de acum o altă cale să "iasă afară". Este momentul în ca­re tânăra ce încercase până atunci să trăiască după modelul dorit de părinții ei se răzvrătește. La 19 ani, Gianna re­nun­ță la pian, pleacă la Milano, unde se înscrie la cursurile de com­poziție ale lui Bruno Betti­nelli. Tot în această perioadă face cunoștință și cu muzica lui Janis Joplin, întâmplare ce îi va remo­dela viața. "După ce am ascultat-o pentru prima dată pe Janis, nimic nu a mai fost la fel. Ce este frumos la muzica rock e că fiecare om în parte are ideea lui proprie despre ce înseamnă și cum se cântă. Rock-ul pe care îl cânt eu, de exem­­plu, are mari influențe din muzica folk ita­liană", spunea ea.
Gianna începe să cânte prin cluburi și baruri, pentru ca mai apoi, în 1976, să-și lanseze albumul de debut, intitulat chiar "Gianna Nannini". Se prezintă ca o feministă convinsă și, spre dispe­rarea părinților, se răz­vrătește și împotriva bi­se­ricii catolice. Cel de-al treilea disc al ei, "Cali­fornia" (1979), ce are pe copertă Statuia Liber­tății, ținând în mână în loc de torță un vibrator, a stârnit un scandal-mon­stru în Italia, dar a avut pe de altă parte mare succes nu doar acolo, ci și în alte țări europene. Supărat din cale afară, tata Danilo le scrie celor de la casa de discuri de care aparținea Gianna, Dischi Ricordi, să nu mai folosească numele Nanni­­ni, că-l fac de ru­șine. Mai apoi, însă, su­părarea i-a trecut. În scurt timp, fiica lui devenea o vedetă adevărată. ?n 1986, cântecul "Bello e impossibile" devine hit în întreaga Euro­pă, iar discul ei compilație "Maschi e Altri"(1987) se vinde în peste un mi­lion de exemplare. Vocea ei răgu­șită și puternică devine un adevărat simbol al Italiei. "Am un defect la corzile vocale. Un fel de încrețitură. Pentru unii ar putea sa fie un han­dicap, dar pentru mine e un avantaj. Această așa-zisă malformație dă vocii mele ceva aparte", spunea ar­tista.
?n anii '80-'90, Gianna nu era însă singura vedetă a familiei, căci fratele ei mai mic, Alessandro Nannini, devenise pilot de Formula 1. Cariera lui din păcate a fost una scurtă, căci și-a pierdut mâna dreaptă într-un accident, după ce câștigase doar un singur circuit. Rănit, dar nu înfrânt, el s-a întors acasă și a preluat afacerile familiei, în timp ce sora lui a rămas sin­gura capabilă să își ducă visul mai departe.

Mamă la 50 +

Chiar dacă a fost mereu băiețoasă și a admis, la un moment dat, că iubește deopotrivă și bărbații, și femeile, artista italiană a visat întotdeauna să de­vină mamă. Lucrul acesta i-a reușit abia în 2010, când a dat naștere unei fetițe - Penelope. "A fi ma­mă este divin, te simți ca o zeiță, îți dă putere, îți ridică spiritul și toate problemele din trecut devin nesemnificative. Până să o am pe fiica mea, nu am știut ce este iubirea pură", declara solista. Iar apa­ri­ția copilei nu a însemnat retragerea ei din ca­riera muzicală, ba i-a dat forțe proaspete ca să lan­seze încă trei discuri noi, cel mai recent dintre acestea fiind "Hitalia" (2014). "Sunt norocoasă să am studioul chiar lângă casă, așa că pot fi productivă când trebuie să fiu și o mamă bună în același timp", spune ea. ?n ceea ce-o privește pe fiica ei, Gianna nu a infirmat, dar nici confirmat zvonurile conform cărora ar fi făcut o inseminare artificială, sau pe acela că tatăl lui Penelope este un designer cu 20 de ani mai tânăr, ce trăiește în Lon­dra. Amă­nunte mărunte, la stilul de viață al Giannei.
(Bilete pentru concertul ei de pe 27 aprilie 2017 de la Sala Palatului din Capitală găsiți în rețeaua Eventim. Au prețuri cuprinse între 95 și 275 lei. )