Sănătate cu alimente - RIDURILE

Gilda Fildan
- Fără urmă de milă, soarele primăverii scoate la lumină defectele tenului îmbătrânit. Dacă tratamentele pe care le folosiți n-au efectul dorit, încercați și remediile cu alimente. Ce-i place stomacului e bun și pentru obraz -

Timpul are prostul obicei de a urmări per­se­verent oamenii și de a-i ajunge din ur­mă, într-o bună zi. Dovadă stau liniile și braz­dele săpate pe chipul nostru, care nu-și poate păstra veșnic frăgezimea avută în tinerețe. Există patru factori principali care contribuie la apariția ridurilor. În primul rând, odată cu înaintarea în vâr­stă, procesul de reînnoire a celulelor se desfășoară tot mai lent. Nu se mai formează atât de rapid celule noi, tinere, care să le înlocuiască pe cele vechi și uzate. Apoi, organismul este supus unei agresiuni continue din partea radicalilor liberi, acele molecule instabile, care iau naștere ca o consecință a noxelor pro­ve­nite dintr-un mediu din ce în ce mai poluat, a stresului cronic și a expunerii nepro­tejate la radia­țiile solare. Ra­dicalii liberi pro­voacă ano­malii la nivelul celu­le­lor și tot ei sunt responsabili pen­tru petele inestetice, apărute pe piele. În același timp, orga­nismul își reduce producția de colagen, acea substanță din gru­pul scleroproteinelor, care asi­gură fermitatea și elasticitatea pielii. Și, în sfârșit, scade pro­centul de apă conținut în țesutul cutanat, iar uscăciunea lui fa­vorizează formarea ridurilor.
Pentru a amâna cât mai mult momentul când tenul își va pierde netezimea, ar fi indicat ca măsu­rile preventive să fie luate încă din tinerețe. În lunile călduroase de vară, nu ieșiți niciodată în plin soare fără să vă protejați capul cu o pălărie, preferabil una de culoare deschisă, cu borul lat. Evitați iritarea și stările negative de frică și îngrijorare, țineți-vă ner­vii permanent sub control și practicați cu consec­ven­ță exercițiile de relaxare pe care le simțiți potri­vite pentru dvs. - deoarece enervările și grijile vă pot sculpta pe față riduri de expresie chiar și de la o vârstă tânără. O veste bună este și aceea că există anumiți nutrienți capabili să prevină sau să reducă la minimum ridarea tenului, conservând pentru un timp mai îndelungat frumusețea naturală a pielii. Vă îndemnăm să faceți măcar o încercare cu cele pre­zentate de noi mai jos.

Alimente cu valoare terapeutică împotriva ridurilor

*** Produsele din soia
Cercetătorii japonezi au realizat un studiu dublu-orb, în cadrul căruia au verificat efectele aglico­nului, o izoflavonă din soia, asupra pielii femeilor aflate în jurul vârstei de 40 de ani. Cele 26 de par­ticipante la experiment au fost împărțite în două grupuri. Femeile din pri­mul grup au consu­mat zilnic, vreme de două­sprezece săptă­mâni, alimente care le ofereau un aport de 40 miligrame de aglicon. Hrana celor din grupul al doilea nu conținea cantități semnifictive de substanțe cu acțiune antirid. Pe întreaga durată a studiului, specialiștii au observat atent ridurile partici­pantelor, remar­când că, după opt săptămâni, se înregistra o creștere vi­zibilă a elasticității pielii la femeile care mâncaseră în fiecare zi produse din soia. La finalul celor două­sprezece săptămâni, se estompaseră și ridurile fine, comparativ cu grupul de control.
Izoflavonele sunt prezente în numeroase produ­se din soia. Jumătate de cană de miso (o pastă din boabe de soia fermentate) furnizează 59 miligrame, o cană de lapte de soia - 30 miligrame, iar jumătate de cană de boabe verzi, fierte - 12 miligrame.
Dacă izoflavonele din soia au capacitatea de a re­duce ridurile, așa cum reiese din studiul amintit mai sus, același lucru ar trebui să fie valabil și pentru majoritatea izoflavonelor existente în celelalte leguminoase, căci aproape toate conțin aseme­nea substanțe, similare cu ce­le din soia. Nu punem la în­doială faptul că soia are proprietăți remarcabile, to­tuși ea nu este neapărat su­perioară altor legume din familia ei. Examinând 75 de soiuri de leguminoase, oa­menii de știință au ajuns la concluzia că multe din ele cuprind izoflavonele nu­mite genisteină și daizeină, în cantități mai mari decât unele varietăți de soia. De aceea, v-am sfătui să introduceți în meniul dvs., printre altele: mazărea galbenă decorticată (se poate procura de la Sano­vita), fasolea neagră, fasolea lima (de culoare ver­de), fasolea Anasazi și fasolea roșie. S-a constatat că ele conțin mai multă genisteină decât boabele de soia.

** Ananasul
Fructul cu miez de un galben intens, provenit de la tropice, este deosebit de bun pentru sănătate în general și pentru piele în special, datorită mai ales ponderii foarte ridicate a acizilor AHA (alfa-hi­droxi-acizi) în structura sa chimică. Aceste sub­stan­țe își găsesc întrebuințare într-o serie întreagă de produse cosmetice, destinate îngrijirii tenului.
Oamenii de știință din Japonia sunt de părere că acizii AHA ajută epiderma să elimine celulele îmbătrânite și să formeze unele noi, sprijinind astfel regenerarea pielii degradate din pricina expunerii imprudente la soare. Pentru a demonstra acest lucru, participanții la studiul respectiv și-au aplicat pe unul din brațe o loțiune ce avea în compoziție acizi AHA. După aproximativ șase luni, pielea de pe brațul care beneficiase de acțiunea acizilor AHA se îngroșase cu 25%, devenise mai elastică și avea mai multe fibre de colagen. Pe baza acestor observații, cercetătorii au concluzionat că alfa-hidroxi-acizii pot împiedica îmbătrânirea prematură a epidermei, determinată de radiațiile solare.
Rețetă
Dacă v-ați decis să întreprindeți ceva contra ri­durilor dvs., transformați în pastă un ananas, cu coajă cu tot (servindu-vă în acest scop de un mixer sau de un blender) și întindeți-l pe față, pentru a accelera astfel îndepărtarea stratului de celule moar­te, aflat la suprafața ei. Apoi relaxați-vă 15 până la 30 de minute, cu picioarele ridicate și spri­jinite comod pe un taburet, răsfoind o revistă sau citind o carte interesantă. După aceea, vă puteți spăla masca de ananas de pe față.
(Atenție: există persoane cărora acest fruct le declanșează reacții alergice. Întrerupeți imediat procedura dacă vă mănâncă sau vi se irită pielea.) Vă displace ananasul? Surse bogate de acid citric sunt și lămâile, coacăzele negre și fructele de tama­rind (curmalele indiene).

** Rodia
Supranumită "fructul vieții" și încadrată de nutriționiști în categoria super-alimentelor, rodia ne oferă de trei ori mai mulți antioxidanți decât vinul roșu sau ceaiul verde. De asemenea, ea conține trei substanțe vegetale secundare, considerate apte să încetinească procesul de îmbătrânire a pielii: api­ge­nina, quercetina și acidul cafeic. E adevărat că alte plante le posedă în cantități mai mari, însă rodia este în același timp și foarte bogată în fitoestrogeni (are în jur de doisprezece). Studiile clinice efectuate cu fitoestrogenii extrași din rodie au pus în evidență faptul că o terapie de substituție cu acești hormoni vegetali, urmată pe o perioadă de 7 luni, poate îm­bunătăți cosiderabil elasticitatea, umiditatea și gro­simea pielii. În consecință, cercetătorii au formulat un punct de vedere încurajator: "Deși îmbătrânirea pielii nu constituie una din indicațiile administrării unei terapii hormonale de substituție sistemice, din observațiile noastre rezultă că ea are un efect pozitiv asupra pielii mature."
Rețetă
Rodia vă poate fi de folos, concomitent, în două moduri: consumată ca atare, dar și întrebuințată pen­tru îngrijirea pielii. De pildă, ar fi util să vă pre­gătiți un peeling facial cu rodie (pentru a beneficia de fitoestrogenii ei), la care să adăugați zeamă de lămâie și ananas.

** Peștele
În carnea peștelui gras se găsesc acizi grași esen­țiali din familia Ome­ga-3. Specialiștii de la Uni­ver­sity of California din Davis au descoperit că și țe­sutul cutanat poate profita de ac­țiunea aces­tor acizi cu pro­prie­tăți antiin­fla­matoare, prin reducerea tu­mefie­rilor de la nivelul pielii.
Acizii grași Omega-3 re­pre­zintă o componentă im­portantă a membranei ce­lulelor cutanate, dar și a man­talei acide, care menține elasticitatea pielii. Acidul eicosapentaeonic (EPA) din uleiul de pește este un inhibitor natural al enzi­mei COX-2, întă­rește fibrele de colagen și fortifică țesutul conjunc­tiv, constituind chiar un remediu anti-îmbătrânire, în sprijinul pielii. Din păcate, or­ga­nismul nu poate sintetiza el însuși acizii Omega-3, ceea ce înseamnă că trebuie să ni-i procurăm din alimentație sau prin administrarea unor suplimente nutriționale. Se recomandă să mân­căm de două ori pe săptămână un pește gras, cum ar fi somonul, tonul alb sau macroul.

** Ceaiul verde
Cercetătorii de la Darthmouth Medical School au constatat că persoanele care beau regulat ceai verde au mai puține probleme dermatologice, cau­zate de radiațiile solare, decât cele care nu sunt con­sumatoare de ceai. Ei cred că fenomenul se explică prin prezența unui antioxidant extrem de puternic în frunzele de ceai. E vorba de substanța numită epigalocatehingalat (EGCG).
Aceasta este o veste într-adevăr minunată pentru băutorii consec­venți de ceai verde, căci majori­tatea oamenilor gustă doar oca­zional câte o ceașcă. În unele afecțiuni, terapeuții recomandă un consum masiv, de până la cinci căni pe zi. Noi am spune că sunt suficiente trei căni - și băute mai curând în scop de relaxare, iar nu în spe­ranța de a vă vedea ridurile dis­părând pes­te noapte, ca prin far­mec.

** Roșiile
Legumele colorate în roșu sau portocaliu sunt bogate în două carotenoide cu rol de protecție a pielii: betacaroten și licopen. Funcția normală a acestor antioxidanți este aceea de a apăra plantele contra razelor prea puternice ale soarelui. Dacă mân­cați legumele respective, beneficiați și dvs. de aceeași protecție.
Betacarotenul și licopenul sunt depozitate în stratul cutanat superior, în epidermă, unde acțiunea lor de neutralizare a radicalilor liberi sprijină refa­cerea celulelor lezate de radiațiile solare. Oa­menii de știință germani au descoperit că o alimentație bogată în carotenoide poate contri­bui la asigurarea unei protecții permanente, pe toată durata vieții, împotriva razelor ultraviolete. Betacarotenul și licopenul se găsesc în multe soiuri de fructe și legume, însă în roșii sunt pre­zente amândouă și lucrează în echipă.
Ca surse bogate de betacaroten vă putem in­dica morcovii, spanacul, năsturelul și condurașii. Lista se încheie cu dovleacul și cartofii dulci.

** Morcovul
Morcovul conține atât vitamina A, cât și beta­caroten, precursorul vegetal al acestei vitamine. Astfel, el oferă o protecție dublă contra ridurilor.
Cercetătorii de la Michigan Medical School au încercat să afle, prin intermediul unui studiu, dacă și în ce măsură administrarea externă a vitaminei A poate îmbunătăți aspectul pielii îmbătrânite. 37 de doamne și domni de vâr­sta a treia și-au apli­cat, de trei ori pe săptă­mână, o loțiune cu vita­mina A pe un braț, iar pe celălalt una fără vita­mina A. Nici autorii studiului, nici partici­panții n-au știut care braț și cu care loțiune fu­sese tratat. 24 de săp­tămâni mai târziu, deo­sebirile între cele două brațe în ceea ce privește încrețiturile pielii erau evidente. Specialiștii au pronunțat verdictul final: vitamina A protejează pie­lea împotriva unor posibile leziuni și, în ansamblu, îi îmbunătățește aspectul.
Rețetă
Doriți să încercați la dvs. acasă? Cumpărați ulei de morcov și ungeți-vă pielea cu el. Sau dați câțiva morcovi prin blender și utilizați pasta obținută ca mască facială. Stați cu ea 15-30 de minute, apoi spălați-vă fața.

** Ciocolata
Iată un motiv de bu­curie: da, ciocolata nu numai că nu pro­voacă acnee, așa cum susțin unii, ci, dimpo­trivă, este de folos pie­lii. Dacă radicalii liberi se numără printre cei mai periculoși inamici ai ei, înseamnă că anti­oxidanții îi sunt cei mai fideli prieteni, de­oa­rece previn degradarea celulelor, cauzată de ra­dicalii liberi. E bine de știut că doar 14 grame de ciocolată amăruie conțin mai mulți antioxidanți decât un pahar cu suc de portocale.

** Semințele de floarea-soarelui
Fără îndoială, există un strop de ironie în faptul că semințele unei plante care poartă numele soarelui ne pot feri de consecințele neplăcute ale expunerii excesive la soare. Și totuși este adevărat. Semințele de floarea-soarelui reprezintă o sursă generoasă de vitamină E și ne ajută să prevenim nu doar bolile de inimă, răcelile, gripa și cancerul de piele, dar și apariția ridurilor. Cercetătorii din Coreea de Sud au observat că șoarecii de laborator, cărora li s-a dat un cocktail de antioxidanți ce includea și vitamina E, aveau pielea mai întinsă și mai netedă.
În cazul când semințele de floarea-soarelui nu sunt pe gustul dvs., vă puteți acoperi necesarul de vitamină E și din hrișcă, iarbă-grasă, boabe de grâu sau porumb.

** Ardeii iuți roșii
Dacă zăboviți pe lângă rafturile cu cosmetice din­tr-un hipermarket, veți vedea că multe dintre produsele expuse acolo conțin vita­mina C. Și nu degeaba, ci dintr-un mo­tiv întemeiat. Organismul ne­ce­sită această vitamină pentru a produce colagen, una din com­po­nentele esențiale ale pielii să­nătoase. Specialiștii au remar­cat că, atunci când animalele folosite în experimentele științifice primeau o hrană îm­bogățită cu vitamina C, pie­lea lor devenea mai netedă și mai re­zistentă.
Dar, înainte să vă repeziți la sticla cu suc de por­tocale, ar trebui să reflectați la următorul amănunt: o cană plină cu teci de ardei iuți roșii vă pune la dispoziție incomparabil mai multă vitamină C decât o cantitate egală de portocale. Pentru sănătatea pielii se recomandă un aport de minimum 500 mi­ligrame de vitamină C pe zi. Un ardei iute roșu con­ține aproape 285 miligrame.

* Mierea
În general, femeile își descoperă primele riduri fine în jurul gurii pe la vârsta de 35 de ani. Con­su­mând miere, aveți șansa de a le îm­piedica să se adâncească. Mierea conține un zahăr natural care rămâne pe buze ca o peliculă subțire, îmbunătățind capa­citatea lor de a atrage și reține lichidul. Avantajul dvs., doamnelor: veți arăta mai tinere. Iar dacă îndulciți ceaiul verde cu puțină mie­re, vă administrați un trata­ment dublu, profitând de două alimente-medicament dintr-odată.

Ce nu trebuie să mâncați

Renunțați la produsele preparate cu făină albă și zahăr rafinat. Consumate regulat și în cantități mai mari, ele de­clanșează anumite reacții chimice între moleculele de la nivelul pielii, care îi vor compromite elasticitatea, prin distru­gerea fibrelor de colagen. Drept urmare, pielea va apărea îmbătrânită.

Din cămara cu ierburi de leac

Aloe (Aloe vera) - Rezultate satisfăcătoare se pot obține folosind produsele cosmetice de curățare a tenului, care au printre principiile lor active și un extract de aloe. Se spune că regina frumuseții, Cleo­patra, și-ar fi masat zilnic fața cu gel de aloe. Dacă aveți cumva planta acasă, cultivată într-un ghiveci, tot ce trebuie să faceți este să rupeți seara câte o frunză și să vă ungeți pielea cu sucul stors din ea.

Cremă antirid de preparat acasă
Căutând una și alta pe internet, am avut deunăzi norocul să descoperim cu totul întâmplător rețeta unei creme antirid, recomandată pentru tenul matur, ofilit și îmbătrânit. Site-ul pe care am găsit-o (www.ele.ro) ne informează că ea ar proveni de la o cosmeticiană din Elveția, care dă asigurări ferme în privința eficacității formulei sale, afirmând că efec­tele ei ar fi comparabile cu cele ale injecțiilor cu colagen.
Pentru persoanele care nu sunt utilizatoare de internet, o reproducem aici, într-o variantă prescur­tată. Merită s-o încercați, mai ales că ea se prepară acasă, cu ingrediente cumpărate de la farmacie sau din magazinele naturiste. Acestea sunt următoarele:
* 1 lingură de flori de gălbenele uscate * 150 ml apă * 20 g ceară de albine * 100 ml ulei de măsline extravirgin * 1 lingură de glicerină vegetală * 1 lin­gură de ulei de germeni de grâu * 1 lingură de ulei de limba-mielului * 2 capsule de vitamina E * 15 picături de ulei esențial de tămâie.
Uleiul de limba-mie­lu­lui este singura compo­nentă din lista de mai sus pe care n-o veți găsi în comerț. Dar nu va fi nicio dificultate să vi-l pregătiți dvs. Iată cum. Introduceți flori uscate de limba-mie­lului într-o sticlă de 500-1000 ml și turnați deasupra ulei de măs­line, atât cât este necesar ca să le acopere. Lăsați-le la macerat 10 zile, apoi strecurați uleiul și păstrați-l într-o sticlă curată.
Mod de preparare:
* Puneți florile de gălbenele în apă și lăsați-le să dea 10 clocote, apoi acoperiți vasul. Decoctul va sta la infuzat până se răcește. Când e rece, se strecoară.
* Topiți ceara pe baie de aburi, împreună cu uleiul de măsline.
* Luați preparatul topit de pe foc, adăugați gli­cerina și 2 linguri din decoctul de gălbenele și amestecați bine cu un mixer sau, în lipsa lui, bateți-l cu o furculiță.
* Adăugați 1 linguriță de ulei de limba-mielului, 2 capsule de vitamina E și uleiul de germeni de grâu. Puneți compoziția într-un borcănel de sticlă curat, așteptați să se răcească, apoi închideți recipientul. Termen de valabilitate: 2 luni.
Aplicați unguentul pe față și pe gât dimineața și seara, după ce v-ați curățit tenul cu apă florală.