Ce nu știați despre terapia florală Bach?

Delia Hanzelik
Căutările mele în materie de terapii alter­na­tive au început în urmă cu trei ani, cam pe vremea asta.

O făceam dintr-o dis­perare de cauză și din dorința puternică de a afla calea vindecării de temutul flagel al seco­lului, al cărui nume mulți nici nu-l pronunță, din superstiție, ori de teamă "să nu se ia". Dacă, pen­tru mine, anul 2014 a fost unul medical și 2015 a fost unul spiri­tual, anul 2016 a fost unul al reve­lațiilor, al aflării răspunsurilor în care s-au legat informațiile, dru­mu­rile și experiențele mele. Abia acum m-am de­tașat. M-am vindecat! O spun cu recunoștință și pot să privesc în urmă ca la un film. Pot să extrag în­vățămintele și să ofer celor­lalți daruri de învățătură din experiența trăită de mine. Fără vanitate, doar cu bucuria de a trăi.
M-am apropiat de naturopatie (am avut noro­cul să lucrez la "Formula AS" și să am acces la atâtea surse verificate de terapii naturale), m-am hrănit vegetarian, chiar vegan, am învățat să mă rog fără să fiu un cerșetor neputincios în fața divi­nității. Nu m-am temut nicio clipă. Și nu m-am îndoit. Pierdusem doar contactul cu mine și cu Dumnezeu, dar am intuit drumul de întoarcere. Am deschis o nouă cale de "stil de viață sănătos", am probat Bio­feed­back, osteo­pa­tie, terapie Cra­nio­Sacrală, am lucrat tehnici EFT de eli­berare emoțională, am făcut acupunc­tură, Qi Gong, cu­rățire, armonizare, echilibrare și vin­decare ener­getică. Am studiat psiho-oncologie și crista­loterapie și așa, în­crucișat, am ajuns la terapia flo­rală Bach, de care m-am în­dră­gostit instantaneu. Parcă am revenit acasă. Aceas­tă te­rapie îmi dă voie să mă fo­losesc de toate abi­litățile me­le înde­lung șle­fuite, îmi permite să ajut și să învăț în conti­nuare, din fiecare în­tâlnire cu oame­nii. De aceea, am decis să o stu­diez mai amănun­țit și să o practic con­­stant pe mi­ne, pe familia mea și pe prietenii mei.
N-am să vă spun că terapia flo­rală Bach vin­decă cancerul, dar cu siguranță vin­de­că frica și îndoiala, vin­decă tristețea și deznă­de­jdea, înlătură cu blân­dețe nesiguranța și incer­titudinea și, odată cu ele, alungă pe vecie panica aceea alarmantă, an­xietatea continuă și frica de moarte, care-ți dă fiori reci pe spate și-ți pune, când nici nu te aș­tepți, un nod în gât. Nu vă spun povești, nu glu­mesc și nici nu vă păcălesc! Tera­pia florală este cunoscută deja de mai mult de 80 de ani în toată lumea, pentru efec­tele ei benefice în echilibrarea tulbu­rărilor emo­ționale. Ceea ce iubesc la această terapie este simplitatea ei, ușu­rința de adminis­trare a picăturilor pre­scrise și rezultatele remar­cabile pe care oamenii le obțin.
Remediile florale Bach sunt inofen­sive, lipsite de toxicitate, nu dau efecte secundare sau efecte adverse, nu interfe­rează cu medicamentele, nu dau depen­dență și, cu siguran­ță, nu dau greș în tratarea dezechilibrelor emoționale. Chiar și animalele de compa­nie ori plantele de apartament pot fi ajutate cu remedii flo­rale. O plantă care e invadată de dăună­tori, tratată cu două pi­cături de Crab Apple, rede­vine sănă­toasă, la fel cum un câine prea agitat, tra­tat cu două picături de Impatiens, se va pu­tea relaxa și va învăța să aibă răbdare.
Până și sugarii sau copiii mici pot primi reme­dii florale. Dar ce nevoie ar avea sugarii de echili­bru emoțional, s-ar putea să vă întrebați. Răs­­punsul vine din studiile și din experiența pedia­­trilor și psihologi­lor, care știu că naș­terea este o schim­bare majoră și ireversibilă pe care nou-năs­cuții o percep drept traumă emoțio­na­lă. Și nu nu­mai bebelușii sunt ne­voiți să se adapte­ze la situații noi, copiii de grădini­ță, care abia se obișnuiesc să stea fără mama, în mij­locul unui grup de copii ne­cu­noscuți, plânși și speriați, au cu adevărat nevoie de remedii pentru timiditate, nesigu­ranță de sine sau lipsă de curaj. Nu mai spun de copiii de școală, care tre­buie să facă față diverselor situații stresante, momen­te de descurajare ori când se simt copleșiți de res­pon­sabilități, pro­ble­me că­rora le pot face față cu bine datorită remediilor florale Bach.
Și noi, cei ma­turi, cei puternici, căliți și echi­librați, avem momente când ne-ar prinde bine un strop de susținere emoțio­nală. Zilnic pot apă­rea situații care să ne tulbure, să ne supere, să ne îngri­joreze, să ne tes­teze răbdarea sau atenția. Vestea bună e că în terapia florală Bach există re­medii pentru aproape fiecare dintre aceste situații și încă mul­te altele.
Remediile florale Bach, care au păstrat generic numele "inventatorului" lor - dr. Edward Bach - se constituie într-un sistem de 38 de esențe, care corespund tot atâtor stări emoționale pe care noi le pu­tem resimți în diverse mo­men­te din viață. Obținute din plan­te din flora spontană euro­peană și grupate în 7 categorii gene­rice (1. Frică, 2. Singu­rătate, 3. In­certitudine, 4. Des­curajare și deznă­dejde, 5. Angaja­ment excesiv pentru alții, 6. Neatenție la mediul tău, 7. Ușor influen­țabil) - aceste esențe funcționează ca terapie ener­getică. Mai exact, informația vindecătoare speci­fică fie­cărei plante e captată și impregnată în apă, cu aju­torul puterii electromagnetice a razelor soare­lui. Apa este vehiculul purtător și conductor de in­for­mație, iar modul de acțiune al remediilor flo­rale constă în capacitatea esențelor de a corecta, la nivel energetic, simetria și armonia mediului pe care îl "ating". Cu puterea și perfecțiunea plan­telor sunt corectate tipare mentale imperfecte. Este ca și cum am da un exemplu bun inteligenței noastre interi­oare, și ea îl urmează.
Medicul britanic Eduard Bach, care a fost un renumit patolog, epidemiolog și homeopat la Uni­versitatea din Londra, spunea că "boala este în întregime rezultatul conflictului dintre sinele spi­ritual și cel mu­ri­tor. Boala este o stare tem­porară de «re-acțiu­ne» la influențe perturba­toare. Este o stare tempo­rară de eșec și nefericire și asta se în­tâmplă ori de câte ori permitem al­tora să ne per­turbe de la sco­pul nostru în viață și să ne stre­coare în inimă îndo­iala, teama, indi­ferența sau deznădejdea." Să nu le permitem, așadar, să ne stre­coare în inimă îndo­iala, teama, indiferența ori deznădejdea, ca să ne abată de la drumul nostru. Echi­librul gândurilor și al emo­țiilor ne ține sănă­toși!

Indicațiile remediilor florale:
* Gânduri recurente.
* Eliminarea stresului și oboselii.
* Eliberarea de frici, anxietate, atacuri de panică.
* Fobii, temeri de eșec, de singurătate, de abandon, de lipsă de iubire.
* Dezamăgire, lipsa chefului de viață, de­presie, disperare, letargie.
* Teama de a nu pierde controlul.
* Insomnie, epuizare, stare de a fi copleșit de griji și responsabilități.
* Tendința de a fi lacom, de a fi critic, de a fi inflexibil, tăios, fanatic, posesiv ori compul­siv.
* Tendința de a fi gelos, suspicios, răz­bu­nător, neîncrezător.
* Lipsa încrederii în sine, lipsa inițiativei, timiditatea, problemele de comunicare și rela­ționare cu ceilalți, tendința de autocompătimire sau din contră, de autoînvinovățire.
* Șoc, accident, traumă emoțională, abuz sexual, decesul unei persoane dragi, recuperare emoțională după divorț, separarea părinților etc.


Pentru întrebări și consiliere în prescrierea de remedii florale cu un practician certificat în terapie florală Bach, sunați la telefon 021/324.92.12 și 0722/31.96.03 sau scrieți la e-mail: EsenteFlorale Bach@yahoo.com și pe Facebook.com/Esente FloraleBach.