Răspuns pentru S.V. - Galați, F. AS nr.1260 - "Caut orice tratament pentru scleroză laterală amiotrofică"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Din nefericire, în prezent nu există un tratament curativ pentru scleroză laterală amio­trofică (SLA). Pe lângă faptul că este descoperită (diagnosticată) de cele mai multe ori în stadii avansate, SLA poate să aibă drept cauză o compo­nentă genetică, o genă "defectă", răs­punzătoare de declanșarea anu­mitor cazuri de boală moștenită. În esență, SLA constă într-o degenerare progresivă a celulelor nervoase de la nivelul creierului și mădu­vei spinale, ce controlează musculatura striată. Ner­vii afectați se atrofiază și dispar fără a avea semne de anomalii. În consecință, se produce deteriorarea musculară cauzată de dispariția nervilor ce sti­mulează acești mușchi. La început (debutul bolii este gradat), în mod obișnuit, există o accen­tuare a slăbiciunii musculare a unui membru, pentru ca, mai apoi, să fie afectate și ce­lelalte membre, slăbiciunea muscu­lară putând fi însoțită de cram­pe și spasme. Pe mă­sură ce boa­la progresează, noi mușchi sunt afectați și, une­ori, apar pro­bleme la nivelul muscula­turii semivoluntare, precum cea implicată în mas­ticație, de­glutiție, vorbire și respirație.
Singura opțiune terapeu­tică disponibilă în prezent este Riluzolul (Rilutek), me­di­ca­ment care poate încetini ușor evoluția bolii, la anumite per­soane. În rest, suportul emo­țional din partea familiei și al prietenilor este o parte importantă a terapiei, la fel de bine cum tera­pia adaptată nevoilor individuale este utilă în menți­nerea forței musculare și a stării generale de sănă­tate, mai ales în fazele timpurii.
Nici din punctul de vedere al medicinei natu­riste nu se poate vorbi de un tratament curativ, însă unele remedii pot contribui la ameliorarea simpto­ma­tologiei și la încetinirea evoluției bolii. Mă refer aici la suplimentele care conțin curcumină, resve­ra­trol, coenzima Q10, Cordyceps, acizi grași esen­țiali (Omega 3, 6, 9) și aminoacizi precum leucina, izoleucina, valina și glutamina. Aceste remedii acțio­­­nează benefic asupra sistemului nervos, în ge­neral, prin stimularea creșterii neuriților (den­drite și axoni prin care neuronii comunică între ei), pro­tecția fibrei nervoase și a învelișului de mielină, stimularea sintezei de acetil-colină, un neurome­diator chimic implicat în transmiterea impulsului nervos.
Deși aceste produse se găsesc în farmaciile și magazinele naturiste și pot fi procurate ușor, rămân la părerea că cea mai importantă sursă de principii active terapeutice, în cazul SLA, dar și în alte pa­tologii neurologice degenerative, sunt produsele api­cole procurate direct de la sursă. Polenul, păs­tura, lăptișorul de matcă, mierea, larvele de albine și propolisul conțin, în formă pură, toate elemen­tele necesare unei acțiuni terapeutice adecvate or­ga­nismului uman și patologiilor neurologice, în spe­cial. Găsim în aceste produse aminoacizi esen­țiali și neesențiali, proteine, enzime, glucide, acizi organici și acizi grași, fosfolipide, vitamine, săruri minerale și antioxidanți a căror sinergie poate con­tribui substanțial la ameliorarea și, de ce nu, la înce­tinirea evoluției unor boli grave, din care face parte și scleroza laterală amiotrofică.
În ultima perioadă, studii amănunțite au reiterat rolul benefic al uleiului de cânepă terapeutic în gestionarea unor patologii cu potențial evolutiv grav, printre care și în bolile neorologice degenera­tive, cum sunt scleroza laterală amiotrofică, leuco­nevraxita (scleroza multiplă), Parkinson, Alzhei­mer sau ataxia Friedreich. Încercați!
Să auzim numai de bine!


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"M-am ales cu o alergie urâtă la antibiotice"
(Răspuns pentru C.S., F. AS 1204)


Întrebarea dumneavoastră conține mai multe elemente distincte, care cer să fie rezolvate mai sistematizat, pentru a vă oferi un răspuns util. Vă plângeți de colon iritabil și alergie la antibiotice, dar dintre medicamentele menționate de dumnea­voas­tră, doar unul - Normix - este antibiotic. Cele­lalte au alte funcții - Enterol (probiotic), Jarro Dophilus-Fos (probiotic + prebiotic), Spasmomen (pentru spasme), Debridat (pen­tru spasme), Moti­lium (pentru motilitate intestinală).
Normix este foarte greu ab­sorbabil din intestin, deci poate fi mai puțin cauza "alergiei", deși acest fapt nu exclude o posibilă aler­gie la el. În cazul dumnea­voas­tră, simptomele cu­tanate (care par din descriere ca fiind urti­carie) pot stabili o legătură cu sindromul colonului iritabil. O prezentare făcută la "American College of Asthma, Allergy and Immunology Meeting" a arătat că ar exista o legătură între pa­cienții cu sin­droame alergice (dermatită ato­pică, febra fânu­lui etc.) și pa­cienții cu colon iritabil.
Sindromul colonului iritabil este o tulburare a intestinului gros. El afectează 1 din 5 per­soane în Occident, iar până la 40% din pacienții ce consultă gastroenterologii au colon iritabil. Femeile sunt mai afectate. Cei care suferă de această boală tind să manifeste o disponibilitate mai mare către anxie­tate și depre­sie.
Nu se cunoaște cauza sin­dromului colonului iri­tabil. Unii factori, cum ar fi stresul psihic, alimente (alcool, bău­turi carbogazoa­se, condi­men­te etc.), infec­țiile, cum ar fi diareea infec­țioasă, le-ar putea provoca boala.
Factori de risc:
* Vârsta - cei sub vârsta de 45 ani prezintă un risc crescut.
* Sex feminin.
* Antecedente familiale de colon iritabil
* Tulburări psihice - anxietate, depresie, ante­ce­dente de traumă (abuz sexual în copilărie etc.)
Criterii de diagnosticare:
* Balonare, dureri sau disconfort abdominal sau modificare în tranzitul abdominal, pentru cel puțin 6 luni.
* Cel puțin două din următoarele aspecte: mo­dificări în forma tranzitului (evacuarea incompletă, forțarea la toaletă sau senzația de nevoie bruscă); balonarea cu senzație de plenitudine sau duritate; simptome agravate la mâncat; mucus eliminat din rect.
Sunt câteva subtipuri de colon iritabil:
* Colon iritabil cu constipație: scaune tari (> 25% din defecări) și scaune moi (< 25% din de­fe­­cări).
* Colon iritabil cu diaree: scaune moi (> 25% din defecări) și scaune tari (< 25% din defecări).
* Colon iritabil - mixt: scaune moi și tari (>25% din defecări).
* O grupă care nu poate fi catalogată, folosind aceste criterii.
Deși sindromul colonului iritabil nu este asociat cu tulburări de structură a intestinului, unele simp­tome sunt periculoase și cer un consult de spe­cialitate cât de curând.
Cauze:
* Pierdere neintenționată în greutate.
* Sângerare prin rect.
* Antecedent familial de cancer de colon sau de ovar.
* Modificări de tranzit la oamenii cu vârstă de peste 60 ani, cu durată de peste 6 săptămâni.
Din punct de vedere naturist, sindromul colo­nului iritabil poate fi privit că una dintre conse­cin­țele vieții moderne (zis civilizată). Există o ac­cen­tuare a grijilor, a anxietății, a fricii, care se can­to­nează în zona intestinului (intestinul gros ener­getic este un alt creier al cor­­pului). Acest dezechi­libru ar putea duce la acumulări de energii pato­lo­gice, care se manifestă prin urticarie și altele.
Recomandări naturiste:
* Mișcarea fizică - este impor­tantă. Ea detensionează organismul, crește tonusul și fluxul energetic.
* Relaxarea - este necesar un echilibru între odihnă și muncă. A­tunci când apare un dezechilibru - fie prin prea multă muncă, fie prin lene - tendința spre tulburări funcționale poate crește.
* Practicarea unor tehnici provenite din yoga, tai qi, meditație etc., care ajută oamenii să se deco­necteze de lumea marerială și să o privească din alt unghi, mai detașat.
* Dieta: se recomandă mese regulate, într-o at­mosferă lipsită de tensiune și de sentimente nega­tive.
* Consum de lichide, mai bună e apa.
* Fibrele alimentare, la cei cu constipație. Aces­te fibre se găsesc în legume, fructe, cereale. Aten­ție, fibrele ar putea provoca și gaze, ceea ce ar putea agrava simptomele.
* Mâncați regulat, fără a sări peste mese.
* Evitați unele alimente, cum ar fi alcoolul, băuturile carbogazoase, cele cu cafeină (cafeaua, ceaiul negru), ciocolata, îndulcitorii artificiali, iar cei care au probleme cu balonarea să evite - faso­lea, broccoli, conopida, varza, merele (care pot pro­voca fermentare). Se recomandă ovăzul și lintea (aproximativ o lingură/zi).
* Atenție la lactate, pentru cei care ar putea suferi de intoleranță la lactoză.
* Probiotice - Lac­to­ba­cillus acidophilus și Bi­fidobac­teria in­fantis.
* Printre plantele medi­cinale, uleiul de men­tă este cel mai citat, fiind considerat util pentru spas­me (to­tuși, poate produce senzația de arsuri gas­trice). Ar putea fi utile și aloe vera, su­nătoarea.
* Acupunctura - este excelentă. Echilibrează intestinul gros, calmează mintea și reechilibrează fluxul energetic al organismului.
* Homeopatia - este o metodă foarte potrivită, pentru că atinge tulburarea psihologică ce stă la baza acestui sindrom. Medicamentele utile sunt: Arsenicum album, Bryonia, Ignatia, Lycopodium, Natrum muriaticum, Radium bromatum, Staphy­sagria. Dar, un medicament individualizat este ideal și cel mai eficient. Pentru urticarie, pot fi de folos Apis mellifica, Bovista, Urtica urens.
* Psihoterapia este importantă, căci oamenii au nevoie de cineva cu care să vorbească, pentru a se descărca. Ideală este și prezența unei persoane care poate să ofere ceva pozitiv din punct de vedere al sentimentelor.
Vă urez succes!