SORIN PÂSLARU - "Avem nevoie de un val al investițiilor care să se mute spre estul țării"

Cristian Curte
Redactor-șef "Ziarul Financiar"

Ardealului îi merge bine, chiar foarte bine. Și nu e vorba aici doar de județe-vedetă, precum Cluj, Timiș, Sibiu, Arad sau Bra­șov, ci de toată regiunea, care are locuri de muncă mai multe și mai bine plătite decât restul țării. Dar din­colo de această veste bună, stă o realitate eco­no­mică, ce arată un fapt îngrijorător: Ardealul s-a desprins eco­nomic de restul țării. Încă puțin, și anul viitor, în loc să serbăm 100 de ani de Mare Unire, o să ani­versăm, fără să știm, un Brexit românesc: decu­pla­rea Tran­sil­vaniei de țara-mamă.
Ziarul Financiar, cea mai credibilă publicație eco­nomică din România, a publicat recent o hartă eloc­ventă. Pe ea se vede desenată clar Transilvania, dar nu e vorba de geografie, ci de locurile de mun­că, iar ele sunt în Ardeal mai multe decât în oricare al­tă parte a țării. Dacă raportăm oamenii care lu­crează la totalul populației unui județ, atunci sin­gurele județe în care peste 30% din populație are un loc de muncă, sunt toate în Ardeal (cinci la nu­măr, luate în ordine: Timiș, Cluj, Sibiu, Brașov și Arad). Și tot în Ardeal nu există nici măcar un singur județ care să aibă un procent mai mic de 21% oameni cu loc de mun­că. Asta, în vreme ce în Vechiul Regat, ma­jo­ritatea județelor au sub 20% populație angajată și exis­tă și județe în care lu­crea­ză sub 15% din popu­lație. Așadar, Ar­dealul a reușit să își salveze indus­tria și locurile de muncă, în vreme ce prin fabricile din Moldova și Muntenia suflă acel vânt pe care oltenii îl numesc, mai în glumă mai în serios, "traistă goală". Cum de am ajuns în această ciudată situație, în care țara noastră să fie, practic, ruptă în două, ne-a lă­murit un analist economic de vârf, domnul Sorin Pâs­laru, redactorul-șef al Ziarului Financiar.

"O Transilvanie prosperă și un Vechi Regat sărăcit"

- Domnule So­rin Pâslaru, ați pu­blicat în Zia­rul Fi­nanciar o hartă șo­cantă. Introducând un in­dicator eco­no­mic neuzitat în mod curent, har­ta Tran­sil­vaniei apare des­prinsă de restul ță­rii, cu două ex­cep­ții: Argeș și Cons­tanța. Cum am ajuns aici?

- Harta la ca­re faceți referire este formată ple­când de la un in­dicator pe care noi l-am "in­ven­tat" - pon­derea numărului de an­ga­jați în popu­lația totală. Ne-am gândit să fa­cem acest ra­port, des­tul de ne­uzitat în economie, unde se uti­lizează rata șo­ma­ju­lui, pentru că am pornit de la o constatare sur­prin­zătoare la nivel regional: Ro­mâ­nia, la 20 de milioane de locui­tori, are doar 5 mi­lioane de salariați; în schimb, Un­garia și Cehia, care au doar câte 10 mi­li­oane de lo­cuitori fiecare, au tot câte 5 milioane de salariați. Asta, în condițiile în care noi raportăm sis­tematic un șomaj scăzut. Dar rapor­tăm acest șomaj pentru că noi nici nu știm ce se întâmplă cu restul de 4-5 mi­lioane de români care nu sunt salariați și care nu apar în statisticile privind șomajul, pentru că nu își caută un loc de muncă. Dintre ei or mai fi, probabil, un milion pe PFA, un mi­lion de agricultori și, probabil, avem 2-3 milioa­ne plecați afară la mun­că, ceea ce nu e bine deloc. La nivelul întregii țări, astăzi din patru oameni, un singur om are un loc de muncă. Ei bine, acest raport de unu la patru devine unu la zece. În județe precum Vaslui, Tulcea sau Te­leorman, din zece oameni, doar unul are un loc de muncă! În aceste județe, bruma de industria­li­za­re forțată făcută între 1945 și 1990 s-a risipit în tran­ziție. Între­prin­de­rile comuniste au fost privatiza­te și au ajuns la fier vechi. Ele ar fi trebuit incluse în con­ti­nuare în niște lanțuri industriale, să fie mo­der­nizate, dar in­ves­tițiile străine nu au fost atrase între timp, cum s-a întâmplat în vestul țării, iar ju­dețele acestea să­race s-au prăbușit cu totul. Vorbim mult de indus­trie, pentru că ea este cel mai mare an­gajator din eco­no­mie. Dacă nu ai industrie, auto­mat, nu ai o pondere bună a salariaților în totalul populației. Toți acești factori au condus la situația pe care o descrie harta noas­tră, cu o Transilvanie prosperă și un Vechi Re­gat sărăcit. Acum, intrând puțin în profunzimea acestui indicator și analizând impactul social, vă dați seama ce înseamnă când în­tr-un județ avem, din 300.000 de oameni, doar 30.000 de salariați? Vă dați seama ce încordare, ce tensiune există acolo, ce luptă pentru un loc de muncă, o luptă care, poate, nu se vede foarte bine de aici, din Capitală. Dar, în final, un astfel de județ, sărăcit și dezindustrializat, va fi și județul în care vom avea cele mai multe ple­cări în străinătate, unde tinerii nu au nicio pers­pec­tivă, pen­tru că e clar că nu sunt suficiente locuri de mun­că; acolo nici afacerile nu se pot dezvolta, și primii angajatori sunt, de fapt, instituțiile de stat sau de învățământ. Acolo, practic, motorul acesta al in­ves­­tițiilor nu reușește să por­nească deloc.

- Ce cauze au stat la baza acestei decuplări, în care Ardealul stă mult mai bine de­cât restul țării? Mai avem un an și vom sărbători nu Marea Unire, ci marea despărțire eco­nomică! La as­ta am ajuns. De ce?

- Păi, tot la 1 de­cembrie 2018, când sărbătorim Ma­rea Unire, s-ar putea ca Tran­sil­vania să fie legată cu o au­to­stradă de Bu­da­pesta, nu de Bucu­rești. Du­pă părerea mea, România ar avea nevoie foarte ma­re de o autostradă Iași-București, care să lege fosta ca­pi­tală a Mol­dovei, Iașiul, de actuala capitală a țării, Bucu­rești, refăcând în felul acesta Mica Uni­re. Pen­tru că Ia­șiul trebuie să iasă spre Cons­tanța cu un pod peste Dunăre, la Galați-Brăi­la. Ar trebui gândit și din acest punct de vedere un pic de echi­libru în alo­carea investițiilor. E adevărat că poți să spui: dom­nule, investim acolo unde avem și re­zul­tate. Întâi să ne legăm de Vest - logic, nu? - și apoi întreprin­de­rile vor veni spre estul și sudul țării. E posibil să se în­tâmple asta, dar, deocamdată, nu s-a întâmplat. Acum, noi avem nevoie de un val al in­vestițiilor care să se mute spre estul țării, și nu vor­besc aici doar de in­vestiții străine, ci și de inves­titorii autohtoni. Tre­bu­ie să fie determinate să se îndrepte spre est com­pa­niile românești cu capital autohton, care ar putea să facă acest lucru. În vestul țării, fir­mele românești au crescut mai repede, pentru că au fost impul­sio­nate și de firmele străine. Prezența mul­tinaționalelor acolo a accelerat crearea de capital au­tohton. Spre exemplu, în județul Alba, este compania Albalact, care a plecat cu capital au­tohton, sau Su­premia, cu condimente, o afacere ca­re a fost vândută (acum do­uă zile a fost anunțată știrea) cu 40 de mi­lioane de euro. O superafacere cre­ată de români. Mai există multe alte companii ro­mânești, care s-au fondat și dezvoltat în Transil­vania. Dacă mergi pe drumul dintre Alba-Iulia și Cluj, rămâi surprins de cum s-a schimbat Româ­nia: au apărut aceste mari în­tre­prinderi, inclusiv cu capital românesc. Această evo­luție a lor, diferită de restul țării, a fost însă favo­ri­zată și de o industrie în Ardeal, care are o istorie mult mai veche decât pe­rioada comunistă. Eu cred că ar tre­bui să existe și o comu­nicare mai bună în inte­riorul mediului investițional local. E păcat că oa­me­nii de afaceri români nu se cunosc între ei.

"Guvernul e pus să administreze, nu să legifereze"

- Ziarul Financiar a organizat conferințe re­gio­nale, în care a încercat să adune la aceeași ma­să afaceriștii...

- Da, noi facem conferințe și vedem că ei nu se cunosc între ei, din păcate, nu au o voce comună. În mod normal, județele văduvite de investiții și de locuri de muncă ar trebui să meargă în județele unde nu mai există forță de muncă disponibilă și să de­ter­mine întreprinzătorii să își mute capacitățile de pro­ducție, pentru că pe oameni e mult mai greu să îi muți. Important este să ajungă fabricile unde este sărăcie, nu să muți oamenii din județele sărace în cele bogate, pentru că în felul acesta județele sărace ajung și mai sărace. Dar pentru asta ar fi nevoie de o strategie gândită de autorități.

- Ce credeți că ar trebui să facă actualul gu­vern pentru ca diferențele între județele ro­mâ­nești să dispară?

- Eu aș vedea guvernarea în felul următor: la începutul anului, facem un proiect pentru România și luăm trei indicatori: numărul de locuri de muncă nou create, numărul de copii nou-născuți și numărul de absolvenți la Bacalaureat. Toate astea se răsfrâng apoi în rezultatele economice. Și atunci eu, guvern, te întreb pe tine, prefect, președinte de Consiliu Ju­de­țean, primar din Teleorman sau Vaslui - "Câți an­gajați ai tu, raportat la populație?" "Păi, am un an­ga­jat la 10 locuitori." "Stai mai prost decât anul tre­cut, de ce?" "Păi, s-a închis întreprinderea cuta­re." "De ce s-a închis?" "Că n-aveau drum!" Și atunci mă leg de ministrul Transporturilor: "De ce n-ai fă­cut dru­mul? Putem să facem ceva, să aducem dru­mul acum până la poarta fostei fabrici?" Sau te in­te­resezi de servicii unde sunt salarii foarte mari. În­trebi fiecare județ anual - " Prahova, câți IT-iști ai?" "Păi, am 50." "Ia uite, Timișul are o mie! Cum fa­cem să ai și tu mai mulți?" "Păi, nu am niciun in­ves­­­­­titor." "Păi, adu-l." Asta trebuie să fie con­ver­sa­ția între capetele care decid alocarea resurselor. Că de asta e guvernul pus acolo, să administreze, nu să le­gifereze.