Adieri de primăvară

Redactia
Primăvara aduce schimbări, și în grădina cu frumusețe a unei femei: părul, tenul, veșmintele, si­lue­ta, trebuie să iradieze prospețime și stră­lu­cire, asemeni semnelor anotim­pului.

La colțurile străzilor au apărut demult lalelele, lăcrămioarele și nar­cisele. Ramurile castanilor sunt pline de candelabre. La atâta adiere de lu­mină și de miresme, ce parfumuri ar trebui să poar­te femeile? Putem concura primă­vara? Răspunsul vine din Franța, țara până azi neîntrecută în magia prepa­rării parfumurilor. "Primăvara, parfu­mul trebuie să semene cu o boare. Evi­tați mirosurile puternice, violente. Fo­losiți diluții, aburi purificați." Preten­țioasă în ex­primare, realitatea este cu mult mai simplă și noi vă ajutăm să o des­cifrați.

Cum să alegem parfumurile

Parfumurile trebuie alese și folo­site în funcție de culoarea părului și a tenu­lui, mai ales primăvara și vara, când mirosul este cu mult mai pu­ternic decât în timpul anotimpului fri­guros. Iată câteva reguli pe care marii creatori de parfumuri ni le reco­mandă în luna mai. * Da­că aveți părul de cu­loa­re în­chi­să și tenul sudic, creol, fo­losiți parfumurile dulci și in­tense. * Dacă aveți părul ne­gru sau blond, dar tenul alb și o­chii de culoare des­chi­să, folo­siți par­fumurile ușoare, aci­du­late. * Sun­­teți șatene sau roș­cate, ale­geți parfumu­rile cu miros de ierburi săl­batice.

Ce parfumuri să folosim
O altă normă prevede concentra­rea admisă: primăvara nu se folosesc parfu­murile pure, ci apa de toaletă, care con­ține mai puține esențe și mai mult alcool. Este mai ieftină decât parfu­murile, creează o impresie de cură­țenie și pros­pețime. Apa de toa­letă e cea mai diluată emisie de parfum. Ea provoacă o schim­bare a mirosului puțin persistentă și tre­buie folosită mai des.

Câteva trucuri de care să țineți seama la folosirea parfumului
* Înainte să-l cumpărați, încer­cați tot­­­deauna parfumul pe dosul mâinii și niciodată pe haine. Pielea captează cel mai fidel mirosul parfu­mului.
* Cumpărați sticle mici. Cu tim­pul, par­fumul își pierde o parte din aro­­mă sau chiar se "taie", des­păr­țindu-se în ulei aromat și alcool.
* Parfumul se pune pe tâmple, după urechi, pe ceafă, între sâni, la pliul brațului și pe dosul mâi­ni­lor. Dacă sticla nu are pul­ve­ri­zator, folosiți vârful degetelor.
* Nu vă par­fu­mați niciodată pe soa­­re, pe piele pot să apară pete ori­bile.
* Păstrați-vă parfumul într-un loc us­cat și întunecat, de preferință în am­ba­lajul în care l-ați cumpărat. Pu­neți-i bine dopul. În contact cu aerul, parfumul se evaporează foarte ușor.
* Parfumuri potrivite cu pri­mă­vara: lă­crămioare, liliac, iasomie, portocale, lă­mâie, va­nilie, trandafiri, garofițe săl­batice, mosc.