Alimentul-medicament pentru a trăi mult și bine - Ou crud cu pulbere de merișoare

Cititor Formula AS
Tinerețe fără bătrânețe, cu multiple fețe

Cine nu aspiră la o viață lungă, cu sănătate de­plină, fără boli și neputințe? Cercetătorii caută de secole să găsească remediul care să satisfacă acest deziderat, dar, de cele mai multe ori, descoperirile lor nu sunt încununate de succes. În zilele noastre, au luat amploare diferite curente de medicină anti-aging, care ne învață, cu argumente științifice, ce tre­buie să facem pentru dobândirea longevității și sănătății. Renumitul gerontolog rus Zahor Medve­dov menționa în lucrările sale că "există peste 350 de teorii privitoare la îmbătrânire". Specialiștii în domeniu n-au ajuns niciodată la un consens și păre­rile lor au fost deseori marcate de un antagonism de­rutant pentru omul de rând. Viața este mult mai complexă decât știința. Toți îmbătrânim, dar cu viteze și consecințe diferite. Fiecare ființă umană este o entitate unică, care nu se supune cu exacti­ta­­te legităților generale, formulate de inițiați. E bine, totuși, să fim atenți la experiența pozitivă a se­me­ni­lor noștri, să încercăm și să învățăm ce ni se po­tri­­vește și ce nu. Părerea mea este că nu trebuie să căutăm lucruri sofisticate, concepute de cele mai evo­luate tehnologii străine, ci trebuie să ne ui­tăm în jurul nostru și să valorificăm potențialul na­turii cu­rate, în care Creatorul a pus daruri nepre­țuite pen­tru noi.

Secretul longevității și sănătății, dezvăluit de Emma Morano, la vârsta de 117 ani
În luna noiembrie 2016, italianca Emma Mo­rano a împlinit venerabila vârstă de 117 ani. Cu această ocazie, a fost devoalat și secretul sănătății și longevități ei: Emma Morano mânca zilnic, în fiecare dimineață, câte două ouă crude. În ultimii 90 de ani de viață, a consumat zeci de mii de ouă crude, cu efecte deosebit de favorabile asupra sănă­tății sale. S-a stins din viață săptămâna trecută, dar medicul care a îngrijit-o peste 20 de ani a mărturisit că dacă toți pacienții lui ar fi avut sănă­tatea Emmei Morano, nu s-ar mai fi ocupat decât de relaxare și de cititul ziarelor. Ce simplu și minu­nat pare totul! Știrea venea ca o confirmare opti­mistă a preocu­părilor mele de ani de zile, privind calitățile excep­ționale ale oului crud. Sosise mo­mentul să împărtă­șesc și altora virtuțile acestui aliment-medicament.

"Oul crud este sănătos, dar inapetisant și cu riscuri"
M-am grăbit, așadar, să comunic știrea citită în presă rudelor și persoanelor pe care le con­siliez în nutriție. Mi-am imaginat că după poves­tea mea se vor năpusti de îndată asupra ouălor crude din frigi­der. Nu s-a întâm­plat deloc așa! Propunerea mea a fost întâmpinată cu grimase și scuturături de leha­mite, la gândul in­gestiei oului crud. În plus, m-am lovit și de argumentația că medicii nu reco­mandă consumul de ouă crude, din cau­za riscului de infes­tare cu bacterii no­ci­ve, mai ales cu temuta Salmo­nella. Așa e, n-ai ce te pune cu știința me­dicală! Dar oare de ce Emma Morano nu s-a îmbol­năvit din cauza consumului de ouă crude? Probabil că nu erau ouă de găini indus­tria­le, iar igiena alimen­tară și-a spus, și ea, cuvântul.

Oul fiert sau prăjit își pierde vitaminele și enzimele
Poate aș fi avut mai mult succes cu ouăle fierte, dar această opțiune se lovește grav de faptul că doar oul crud conține vitaminele, mineralele și en­zi­mele care stimulează sănătatea și longevitatea. Oul crud este o structură vie, cu molecule levogire și o compoziție a substanțelor nutritive apropiată de cea a țesutului uman. Conținutul oului crud fur­ni­zează embrionului de pasăre toate elementele nutritive necesare. Denaturarea termică a oului prin fierbere sau prăjire conduce la distrugerea vitami­nelor și enzimelor, la modificarea nesănătoasă a proteinelor și la apariția unor substanțe de sinteză, greu digerabile și cu potențial toxic.

Beneficiile oului crud pentru sănătate și viață lungă
* Reprezintă o sursă nutritivă extrem de valo­roasă, cu toți aminoacizii esențiali în proporții echilibrate, cu o mare abundență de vitamine, mi­nerale valoroase, enzime, acizi grași și grăsimi emulsionate, ușor digerabile, colagen, colină, le­citină, zeaxantină și luteină.
* Oul crud întinerește organismul prin aportul de substanțe care relansează activitatea glandelor endocrine, având o predilecție pentru suprarenale și gonade. Printr-o acțiune complexă și cumula­tivă, sunt stopate procesele degenerative la nive­lul sistemului nervos central, procesele de distruc­ție la nivelul articulațiilor și pielii, degenerescența ma­culară și cataracta.
* Protejează organismul de boala canceroasă, de infarctul miocardic, de anemie feriprivă și avita­mi­noze B, de oboseală cronică.
* Este bun pentru tratarea obe­zității, deoa­rece este sățios, are un indice gli­ce­mic scăzut și este echilibrat din punct de vedere nutrițional.
Trebuie însă precizat că aces­te calități sunt evi­dente doar pen­tru ouăle provenite de la găini cres­­­cute cu hrană naturală, în con­diții ecologice, fără prezența antibio­ti­ce­lor, hormonilor de creș­tere și de stimulare, fără substanțe chimi­ce de sinteză.

Soluția optimă: amestecul oului crud cu pulberea de merișoare de munte
M-am frământat multă vreme și am făcut nenu­mărate experimente pentru a face ingerabil oul crud, astfel încât să nu producă repulsie și greață, pe de-o parte, iar pe de altă parte, să fie eliminate riscurile de îmbolnăvire. În final, am ajuns la o com­binație optimă, pe care o folosesc deja multe persoane. Este vorba de un ou crud, amestecat cu două linguri de merișoare de munte, sub formă de pulbere mineralizată. Am ales merișoarele de mun­te, din trei considerente principale:
* Merișoarele exercită un efect antibacterian pronunțat și sigur, împiedicând bacteriile patogene să se prindă de țesuturile organismului uman.
* Sunt fructele de pădure din flora sălbatică a României, recunoscute pentru acțiu­nea lor de înti­nerire și de protecție a organismului uman.
* Conferă amestecului un gust plă­cut dulce-acrișor, reconfortant, o tex­tură păs­toasă și un aspect agreabil.
Nu trebuie să confundăm merișoa­rele de munte (Vaccinium vitis-idaea), care provin din flora săl­batică a mun­ților noștri, cu merișoarele americane (Vaccinium mar­cro­carpon), care provin din culturi imen­se, practicate în special în SUA și Canada. Merișoarele ame­ri­cane, mai mari decât merișoarele de munte, abundă pe piața româ­nească, fiind apre­ciate pentru că sunt mai dulci și au un preț mai mic. Din păcate, pe parcursul procesului tehnolo­gic de preparare, merișoarele americane sunt imer­sate într-un sirop de zahăr, iar apoi uscate la tem­peraturi mai mari de 40oC, prilej cu care își pierd vitaminele și enzimele din compoziție.

Uimitoarea acțiune sanogenă și de întinerire a merișoarelor de munte
* În merișoarele de munte se găsesc cantități im­­­portante de vitamine, minerale, fitonutrienți, ta­ni­­nuri, alcool alifatic, aldehide, acizi organici și poli­fenoliglicozide.
* Cea mai cunoscută calitate a merișoarelor este de combatere eficientă a infecțiilor urinare.
* Merișoarele de munte sunt recunoscute pentru menținerea tinereții feminine. Ele acționea­ză la nivelul sistemului hormonal feminin prin aportul de estradiol natural, care asigură o reglare corectă a ciclului menstrual. Studiile medicale din ultimii ani confirmă faptul că merișoarele de munte sunt eficiente în tratarea fi­broamelor și chisturilor ovariene, înlă­turând, de asemenea, tulburările de menopauză și postmenopauză.
* Și prostatita se tratează eficient cu merișoare, temuta bacterie E.coli nu are nicio șansă să infecteze uretra și prostata. Cercetări mai noi au scos în evidență faptul că merișoarele amelio­rează în mod semnificativ starea gene­rală a prostatei, având la acest nivel și o activitate anticanceroasă remarcabilă.
* Bolile grave, precum cancerul și leucemia, sunt drastic incomodate de prezența merișoarelor de munte. Legat de acest aspect, epidemiologii au recunoscut că ratele de cancer de sân sunt mai mici în țările în care sunt consumate în mod regulat me­ri­șoare de munte. Cercetătorii americani au con­statat că substanțele active din merișoarele de mun­te pot induce apoptoza (moartea) celulelor cance­roase aferente leucemiei la om.
* În ceea ce privește diabetul de tip 2, cercetă­to­­rii de la Universitatea Lund din Suedia au de­mon­strat că merișoarele, adăugate în dieta zilnică, diminuează glicemia, stabilizează insulina și con­tribuie la slăbit.
* Funcția detoxifiantă și regeneratoare a meri­șoarelor participă intens la întârzierea procesului de îmbătrânire celulară și la reînnoirea sănătoasă a țesuturilor, prin efectul lor puternic antioxidant. Are efecte pozitive asupra tenului, care devine mai curat și mai sănătos.

Mod de preparare și administrare
Ingrediente: un ou crud (cca 65 g), proaspăt, provenit de la găini crescute în sistem ecologic; 2 linguri pline (cca 30 g) de merișoare de munte, sub formă de pulbere mineralizată.
Mod de preparare: Se sparge oul crud și se pune într-un bol mic sau într-o cană de 200 ml, după care se adaugă cele două linguri de pulbere mi­neralizată de merișoare. Se amestecă bine cu o lin­guriță, până când se formează o pastă omogenă, de consistența înghețatei. Se consumă imediat, cu lingurița, fără grabă, cu înghițituri mici, ameste­cându-se bine cu saliva.
Consumul oului crud cu merișoare este indicat să se facă o dată pe zi, dimineața, pe stomacul gol, pentru a profita din plin de virtuțile lui binefă­că­toare. Poate fi considerat un mic dejun sănătos și de­licios. Este indicat să se consume pe termen lung, dar sunt binevenite pentru sănătate și curele mai scurte, de 10 sau 30 de zile.
Din considerente de siguranță alimentară, oul crud cu merișoare este recomandat doar adulților. Deoarece oul crud este un produs de origine ani­ma­lă, la fel ca laptele sau carnea, este recoman­da­bil să se cunoască sursa de proveniență a acestuia.

Georgiana Căucean - consilier nutriție Alimente Geriatrice, tel.  0729/66.81.08, e-mail: info@alimente-geriatrice.ro, http://alimente-geriatrice.ro/