Săptămâna "altfel"

Delia Hanzelik
Înapoi, la natură!

Deja au început să apară în presă, la știri de radio și tv, ecouri ale acțiunilor des­fășurate în cadrul programului na­țional - Săptămâna altfel. De la gră­dinițe și până la licee, fiecare unitate de învățământ își alege mo­mentul și pregătește din timp "altfel" de activități educa­tive desti­na­te copiilor, timp o săp­tă­mână. Dacă pentru cei mici, o vizită la muzeul "Antipa" sau la o fabrică de biscuiți, o excur­sie și un picnic la mar­ginea orașului sau o re­prezentație la tea­trul de pă­puși sunt activități mai mult decât satisfăcă­toare, când e vor­ba de liceeni, lu­cru­rile se mai com­­plică. Elevii mari, mai ales cei din me­diile ur­ba­ne, sunt mult mai greu de uimit în ziua de azi. Ei sunt co­nectați la tehno­logie mobilă de ultimă ge­ne­rație, tablete, jocuri, lap­top-uri și ro­boți, au la dis­po­ziție cluburi, ci­ne­mato­grafe 3D, săli de spec­tacole, săli de jocuri și spor­turi, pis­cine, ma­ga­zine și mall-uri. Se pot duce prin televi­ziuni, în stu­diouri de radio sau de în­registrări, în cor­po­rații, la firme de pu­blici­tate sau de produc­ție de film animat, în­tr-un cuvânt, au o mare varietate de op­țiuni pentru desfă­șurătorul săptă­mâ­nii "altfel".

Paradisul pierdut

Ce NU prea au copiii "de asfalt" este o cone­xiune reală cu natura, cu forța ei de regenerare, creatoare de bucurii sufletești. Cu ver­dele adevă­rat, verdele ierbii și al frunzelor, al dealurilor și văilor, verdele cel dătător de energii. Tot mai puțini sunt copiii care au dormit mă­car o noapte la cort, care au traversat înot un râu, care s-au urcat într-o bar­că sau pe o creastă de munte, care au pri­vit noaptea stele­le în înaltul cerului, cei care cunosc punctele cardinale sau fascinația Lunii. Tot mai puțini sunt cei care recunosc plantele, ori co­pa­cii, care ar putea să supravie­țu­iască în pădure, să culeagă plante de leac, să se hrănească cu ciuperci, fără să se otrăvească, și așa mai departe. Ado­les­cenții ajung să fie din ce în ce mai stresați și "poluați", epuizați fizic și psihic, de mulțimea ofertelor din jurul lor, care nu se adresează decât într-o foarte mică măsură spiritului lor viu, curios și dornic de aventură și cunoaștere. La asta se adaugă și modul exagerat de precaut cu care părinții s-au obișnuit să își trateze odraslele: "Ai grijă, să nu cazi, să nu te lovești, să nu te zgârii, vezi să nu te muște câinele, să nu te piște țân­țarii..." Copiii merg prin viață cu un "scut de protecție", cu cremă de soare în gentuță și spray de țânțari. Cu frică de hoți, cu frică de întuneric, cu frică de bau-bau. "Ai grijă, să nu te uzi, vezi că plouă, e frig, ia pe tine două pulovere, ferește-te de curent, ai grijă la mi­crobi, nu duce mâinile murdare la gură, nu face asta, nu face aia!". Cam așa sunt crescuți copiii noștri, astăzi: în gardă. Aud zeci de avertis­men­te pe zi, iar frica a de­venit a doua lor "piele", pavăza care îi obligă să trăiască între ziduri de "cetăți". N-ai voie! Nu face! Au ajuns să se teamă de na­tură. Se mul­țumesc să o privească la televizor. Se tem de ani­male, se feresc de soare și vânt. Și ca să fim solidari cu ei, ne plân­gem și noi când nin­ge, ne văităm când plouă. Iar dacă, Doamne fereș­te!, suntem față în față cu natura dezlănțuită, la o inundație, la un cu­tremur, la o furtună sau un incen­diu, suntem vic­time si­gure ale propriilor noastre frici. Ne bazăm pe sis­teme de protecție, nu pe propriile noastre puteri.
Dar încă nu e totul pierdut! Există o spe­ran­ță, și poate se nasc mai multe odată cu ea... Mai sunt "nebuni" fru­moși în țara asta, oa­meni care cred că cel mai mare DAR pe care poți să-l faci copiilor tăi e să-i în­veți să iubească na­tu­ra și să se împrie­te­nească cu ea.

Pe mâini bune

Mare bucurie și surpriză am avut să aflu că în Săptămâna "altfel", 50 de elevi de la Colegiul Național "Ion Neculce" din sectorul 1 al Capitalei, sub îndrumarea a două doamne pro­fesoare iubi­toare de munte și o mă­mică temerară, au ales să petreacă trei zile într-o tabără de supraviețuire mon­tană, situată în zona Râșnov-Bran, la poalele Bucegilor, pe poarta de intrare dinspre Brașov. Baza se numește Cabana "Himalaya" și găz­duiește programe pentru copii și ado­lescenți de la 7 la 17 ani, iar renumele i-a crescut din resurse inepuiza­bile de entuziasm, multă determinare și pu­tere de muncă, plus talentul natural al unui om de a aduce alți oameni îm­preună. În urmă cu vreo zece ani acest om a hotărât să facă ceva con­cret, să determine o schimbare de com­por­ta­ment a co­­piilor, în contact ne­mijlocit cu natura. Prof. Vasile Do­garu, "tatăl și mama" acestui mi­nu­nat loc pe unde au trecut, ani la rând, sute și sute de copii, este pre­ședintele Clu­bului Spor­tiv "Eco­Al­pin", profesor de educație fi­zi­că și sport, cu specializare în schi și al­pi­nism, este in­structor pentru trupe speciale de schi, pa­ra­șutism, sca­fan­drerie, alpi­nism și arte mar­țiale. A fost membru în cadrul ex­pe­diției românești în Himalaya, E­verest, 2003, deci, un bun cunoscător și amic al naturii.
Și-a început activitățile cu copiii acum zece ani, dar filosofia și tabe­rele lui au luat amploare abia de vreo patru. "E muncă multă, am mers la școli prin țară, le-am prezentat acti­vitățile taberei și instructorii, le-am arătat programul clubului sportiv, le-am pus filme, chiar și pe cel de la ascensiunea pe Everest. Nimeni nu mai pune preț pe mișcare și sport. Ta­berele pe care le coordonez la Caba­na Himalaya durează o săptămână pe parcursul verii, și includ lecții de zbor cu aeronave ușoare, la Ghim­bav, rafting pe râul Olt, înot apli­cativ, tehnici de prim-ajutor și salvare de la înec și trecerea râului cu mijloace improvizate. Copiii mai petrec și o noapte cu cortul, în tabără de supra­viețuire. Învață tehnici de aprindere a focu­lui, tehnici de preparare a hra­nei, colectarea și fil­trarea apei, ori­entare fără busolă pe timp de noap­te. Aici, la Cabana Himalaya, acti­vitățile sunt coordonate de o echipă de instructori profe­sioniști, cu expe­riență îndelungată, atestați și specia­lizați în diverse discipline spor­tive. Tibi Paul, de exemplu, este un in­structor cu experiență, din echi­pa Salvamont. Când pleci la o expe­diție, cu el ești în siguranță. Prof. Ioan Cre­țu­les­cu, coordonator tehnic de pro­grame, șeful echipei de in­struc­tori, profesor de educație fizică și sport în cadrul Academiei Forțelor Aeriene și cam­pion național la orien­tare sportivă, schi și atletism - are o experiență de 20 ani în domeniul me­todicii edu­cației fizice și sportului."

Targa din șireturi și crengi

Cele trei zile petrecute la Cabana "Himalaya", în Săptămâna "alt­fel", au fost foar­te dense și bo­ga­te în activități ie­șite din comun pen­tru copiii o­bișnuiți cu ora­șul, trăiți în ruti­na dintre școală, ca­să și viața de pe ecranul televi­zo­rului sau al tele­fonului mo­bil. În prima zi, împăr­țiți în patru echi­pe, au făcut, pe rând, lecții ele­mentare de că­ță­rare pe perete de escaladă și ra­pel în coardă, au fost inițiați în echi­tație și au călărit, s-au antrenat pe cir­cuitul cu jaloane și ob­stacole, au fă­cut salt, târâș, tir cu arcul și cu pușca cu aer com­primat (ca la probele de triath­lon) și au învățat tehnici de prim-ajutor: oprirea sân­gerării, cu­ră­țarea, dezinfec­tarea și pansarea unei răni, imo­bi­lizarea unui mem­bru frac­tu­rat sau resus­ci­tarea car­dio-res­pi­ratorie. Au construit o targă din o­biecte neconvenționale, ca șireturi, fulare, bușteni și crengi, învățând să improvizeze și să se folo­sească de tot ce au la îndemână ca să se salveze în situații limită. A doua zi, a început ener­gic, cu înviorarea în apa rece a râului și gimnastică în aer liber. "Dra­­gilor, viața nu e un muzeu în care nu e voie să atingi exponatele. Suntem aici, în brațele naturii, dotați cu toate capacitățile fizice, mentale, și psihologice pentru a face față pro­vocărilor. Viața trebuie explorată zi de zi, cu toate simțurile!".
Cu aceste îndemnuri din partea instructorilor, copiii au pornit într-o drumeție montană, de recunoaștere a zonei, de observare atentă a florei și faunei locului, a munților și a puncte­lor cardi­na­le. Au primit lecții de orien­tare cu ajutorul soa­relui, cu harta și busola, apoi au învățat să con­­stru­iască un adăpost din crengi, să facă focul fără chibrituri și, poate cel mai important, în situații limită de supraviețuire - au văzut cum se con­fec­­ționează un filtru natural pentru apă de băut, din nisip și pietriș.
Pentru o mai bună "vizualizare" a evenimen­telor petrecute, am făcut o mini-anchetă printre copii.

Muntele și noaptea

În ziua a treia, sea­ra, a fost aprins un ma­re foc de tabără, s-au spus povești de caba­nă, iar Radu-salva­mon­tistul, care și-a adus chitara, câinele și sti­cla de rom cu care-i "sal­vează" pe cei rătă­ciți și degerați pe mun­te, ar fi cântat poate o noapte întreagă, dacă nu ar fi existat în pro­gram o incursiune de noapte în pă­dure.
"Eu pot să reușesc!", "Acum știu cine sunt", "De astăzi am curaj.", "Sunt energic și puter­nic!", "Eu sunt un supraviețuitor!". Cuvintele as­tea le-au scris în cartea de oaspeți copiii, după trei zile "altfel". Și sunt recu­noscătoare că am avut șan­sa să mă încarc și eu cu multă energie proas­pătă, verde și copilăroasă. Rezultatul? "Sunt fe­ricită!". Chiar sunt!

Declarații la final

* "M-am bucurat foarte mult de această excur­sie. Chiar aveam ne­voie de o ieșire la munte. Am călărit pen­tru prima oară în viața mea și m-am sim­țit foarte bine. Mi-a fost frică, dar am învins-o și acum mă bucur că am avut curajul să încerc. Instruc­torii au fost foarte înțelegători și m-am simțit bine să primesc încu­rajări..." (Ca­melia Vlad)
* "A fost o experiență de neuitat. Am petrecut trei zile în pădure, de­parte de internet și telefonul mobil, zile în care am învățat să supravie­țuim în sălbă­ticie. Auzeam cântec de păsări, nu ca la București, motoarele mași­nilor. Priveliștea era minu­nată." (Daniel Batnacenco)
* "Cel mai mult mă bucur că mi-am doborât frica de înălțime, da­to­rită cățăratului!". (Răzvan Dul­ghe­­ru)
* "Singurul lucru care nu mi-a plă­cut a fost faptul că diriginta își face prea multe griji pentru mine. Mă vede firav, dar sper ca într-o bună zi să știe că sunt un adevărat supra­vie­țuitor!". (Tiberiu Hancel)
* "La Râșnov am văzut cu ade­vă­­rat, pentru prima oară, stelele. Ce­rul era imens și... plat. Era peste tot și mă amețea". (Alexandru Galbenu)
* "N-am mai mers niciodată noap­tea prin pădure. A fost înspăi­mân­tător. Aproape că puteam să simt în­tu­nericul și liniștea. Mă speriau foș­­netele și păsările, vântul..., am ieșit complet din zona mea de con­fort, dar a fost atât de intensă expe­riența, încât cred că o s-o țin minte toată viața".
"Puterea naturii e imensă. Te simți atât de treaz... Să-ți asculți ini­ma cum bate, să-ți auzi respirația, să simți tros­­netul de crengi uscate sub pas și...".
"Nu am nici un comentariu ne­gativ. Activitățile au fost foarte antre­nante și utile, instructorii au fost im­plicați și răbdători cu noi. Aștept cu ner­ăbdare următoarea tabără". (An­drei Danciu)

Contact: Prof. Vasile Dogaru, tel. 0762.201.999, e-mail: cabanahimalaya@yahoo.com